Γιούνγκος

Γιούνγκος

Άλλη Κοινή Ονομασία: Βούρλο

Λατινική ονομασία:  Juncus effusus 'Spiralis'

Οικογένεια: Juncaceae

Καταγωγή: Συναντάται σε εύκρατες και υποτροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο.

 

Περιγραφή:

Ο Γιούνκος ή Βούρλο είναι ένα πολυετές, ριζωματόδες φυτό που συναντάται σε μόνιμα υγρά εδάφη όπως βάλτοι και λίμνες. Καλλιεργείται για καλλωπιστικούς σκοπούς μιας και διαθέτει λεία, πράσινα στελέχη που θυμίζουν καλάμια και διακλαδίζονται σε ιδιαίτερους σπιράλ και κυλινδρικούς σχηματισμούς. Σε ύψος φτάνει  τα 0,1 με 0,5 μέτρα. Αναπτύσσεται σχετικά αργά μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως το πολύπλοκο ριζικό του σύστημα και έπειτα μπορεί να επεκταθεί ταχύτατα. Τα άνθη του εμφανίζονται  πάνω σε στελέχη , όμως δεν έχουν κάποια καλλωπιστική αξία. Είναι μικρά σε μέγεθος και καφετί χρώματος.

Ιδανικό φυτό για…

Φύτευση γύρω από λίμνες, βαλτώδης περιοχές, υγρά βότσαλα και πέτρες αλλά και μεμονωμένα σε γλάστρες. Εξαιρετικό για υδρόβιους κήπους. 

Άνθηση:

Ανθίζει το Καλοκαίρι.

Θέση:

Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις, αν και μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιά.

Θερμοκρασία:

Πολύ ανθεκτικό σε κάθε εύρος θερμοκρασιών εφόσον διατηρούνται οι συνθήκες υγρασίας που απαιτεί. Εάν έχει αναπτυχθεί σωστά ακόμα και σε περίπτωση που καταστραφεί θα αναβλαστήσει  την Άνοιξη. 

Χώμα:

Χρειάζεται όξινα, υγρά εδάφη δίχως καλή αποστράγγιση. Ζει σε βάθος νερού μέχρι και 10 εκατοστά οπότε μπορεί να φυτευτεί μέσα σε ρηχά νερά.

Πότισμα:

Χρειάζεται μόνιμη υγρασία, ιδανικά τα στάσιμα νερά καθώς προέρχεται από βάλτους. Ποτίζουμε τακτικά ώστε το έδαφος να είναι πάντα υγρό ή πλημμυρισμένο.

Κλάδεμα:

Αφαιρούμε τα παλιά στελέχη κάθε Άνοιξη. Σε περίπτωση που το φυτό έχει ξεραθεί για οποιοδήποτε λόγο, αφαιρούμε τα παλιά στελέχη τραβώντας τα από το χώμα για να δώσουμε χώρο στα καινούργια που θα εκπτυχθούν σύντομα. 

Λίπανση:

Χρησιμοποιούμενο αραιωμένο κατά το ήμισυ πλήρες υγρό λίπασμα.

Πολλαπλασιασμός:

Γίνεται με σπόρο και διαίρεση. Ο σπόρος του γιούνγκος δεν είναι τόσο αξιόπιστος για αυτό η διαίρεση προτιμάτε σχεδόν πάντα ως τρόπος πολλαπλασιασμού.

Εχθροί και ασθένειες:

Δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με εχθρούς και ασθένειες. Το σημαντικότερο είναι να του προσφέρουμε το κατάλληλο έδαφος και συνθήκες υγρασίας. 

Tip-άκος:

Ο γιούνγκος μπορεί να βοηθήσει σε περιοχές που θέλουμε να αποφύγουμε την διάβρωση του εδάφους με φύτευση γύρω από τα υπάρχοντα σώματα νερού, όπως λίμνες και ποτάμια, εμποδίζοντας το νερό από το να καταλάβει περαιτέρω τμήμα του εδάφους. Δείτε περισσότερα

Κιτριά

Όμορφη και μυρωδάτη

Μαϊντανός

Ο μαϊντανός περιέχει βιταμίνες B και C, βοηθάει στην καλύτερη πέψη των τροφών, ακόμα έχει τονωτική και διουρητική δράση.