Γκίνγκο Μπιλόμπα

Γκίνγκο Μπιλόμπα

Λατινική ονομασία:  Ginkgo biloba

Οικογένεια: Ginkgoaceae

Καταγωγή: Κίνα

Περιγραφή:

Το Γκίνκο είναι πραγματικά ένα μοναδικό αρχαίο φυτό και αποτελεί το μόνο πλατύφυλλο και μάλιστα φυλλοβόλο  κωνοφόρο. Καλλιεργείται για καλλωπιστικούς σκοπούς αλλά και για τις φαρμακευτικές ιδιότητές του.  Πρόκειται για ένα αιωνόβιο δέντρο αργής ανάπτυξης που τα πρώτα 10 χρόνια συνήθως δεν ξεπερνά τα 2-3 μέτρα σε ύψος, ενώ στην πορεία φτάνει τα 20-23 μέτρα. Πολλές φορές δε, έχουν παρατηρηθεί δέντρα με ύψος που φτάνει κοντά στα  50 μέτρα. Ο κορμός του έχει διάμετρο 6-10 μέτρα και χρώμα ανοιχτό καφέ έως γκρίζο. Τα φύλλα του είναι απλά, με μεγάλο μίσχο και σχήμα βεντάλιας. Έχουν μήκος περίπου 9 εκατοστά και πλάτος κοντά στα 15 εκατοστά,  ενώ το χρώμα τους είναι ανοιχτό πράσινο και γίνεται χρυσό το Φθινόπωρο, προσφέροντας ένα ιδιαίτερα όμορφο θέαμα.  Τα αρσενικά άνθη βρίσκονται σε ίουλους, κωνικοί σχηματισμοί πράσινοκίτρινου χρώματος και στα θηλυκά σε μίσους (*στην κηποτεχνία συναντάμε κυρίως αρσενικά φυτά Γκίνγκο). 

Άνθηση:

Απρίλιος Μάιος.

Θέση:

Προτιμά τις θέσεις απευθείας στον ήλιο ή σε ημισκιά. Είναι πολύ ανθεκτικό στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Θερμοκρασία:

Εξαιρετικά ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες αντέχοντας έως και τους -30°C. Ευδοκιμεί σε εύκρατες περιοχές με σχετικά ήπια Καλοκαίρια όπου η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 40°C για μεγάλα χρονικά διαστήματα. 

Χώμα:

Αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Ιδανικά τα βαθιά, ελαφρώς όξινα αμμώδη εδάφη.

Πότισμα:

Ανθεκτικό στην ξηρασία. Δεν απαιτεί τακτικά ποτίσματα και μεγάλες ποσότητες νερού. 

Κλάδεμα:

Γίνεται αργά το Φθινόπωρο ή τέλη Χειμώνα όσο το δέντρο βρίσκεται σε λήθαργο. Αφαιρούμε τα αρρωστά, καχεκτικά και σπασμένα κλαδιά καθώς και αυτά που εμποδίζουν τον σωστό αερισμό και φωτισμό της κόμης. Αρχίζουμε από την κορυφή του δέντρου και μετακινούμαστε προς την βάση του, ενώ τέλος αφαιρούμε τις παραφυάδες κοντά στον κύριο κορμό. Το σχήμα που συνήθως προτιμάτε είναι  πυραμιδοειδές.

Λίπανση:

Μπορούμε να χρησιμοποιούμαι κοκκώδη, πλήρη λιπάσματα μία φορά τον χρόνο πριν την εμφάνιση των καινούργιων φύλλων, για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη του δέντρου. 

Πολλαπλασιασμός:

Με σπόρο και ημιξυλοποιημένα  μοσχεύματα.

Εχθροί και ασθένειες:

Είναι από τα πιο ανθεκτικά φυτά σε εχθρούς και ασθένειες, άλλωστε δεν έχει επιβιώσει τυχαία δίχως σημαντικές αλλαγές  τόσα εκατομμύρια χρόνια στον πλανήτη μας.

Tip-άκος:

  • Το Γκίνγκο είναι ένα πραγματικά αρχαίο φυτό, που πρωτοεμφανίστηκε περίπου 270 εκατομμύρια χρόνια πριν και αποτελεί τον μοναδικό εκπρόσωπο της οικογένειας των Γκινκοειδών (Ginkgoaceae) που συνδέουν εξελικτικά τις φτέρες με τα κωνοφόρα.
  •  *Τα θηλυκά φυτά σχηματίζουν καρπούς που θυμίζουν βερίκοκα σε ασημί απόχρωση, αλλά έχουν δυσάρεστη μυρωδιά. Για αυτόν τον λόγο προτιμούνται μόνο αρσενικά φυτά.
  • Το όνομά του σημαίνει ασημένιο(gin) βερίκοκο(kyo) στα κινέζικα και αποτελεί ιερό φυτό που συνδέεται με τον Κομφουκιανισμό. 


Δείτε περισσότερα

Βατόμουρο

Ένα από τα νοστιμότερα φυτά του δάσους στο τραπέζι μας!

Γλυσίνια

Κυανή και αρωματική!