Αλλεργιογόνα φυτά

Αλλεργιογόνα φυτά

 

Κάθε Άνοιξη μαζί με την αναγέννηση της φύσης μας επισκέπτονται και οι αλλεργίες. Σύμφωνα με τον Thomas Ogren, τον δημιουργό του OPALS (αριθμητική κλίμακα χαρακτηρισμού φυτών ως προς την αλλεργιογόνο τους δράση) , η γύρη αποτελεί την πιο κοινή αιτία για αλλεργικές αντιδράσεις. Η γύρη προκύπτει φυσικά ,από τα αρσενικά άνθη και μεταφέρεται στα θηλυκά, είτε με τη βοήθεια του αέρα, είτε με την βοήθεια εντόμων, όπως οι μέλισσες. Το πάχος των κόκκων της γύρης δεν ξεπερνά τα 2 χιλιοστά. Οι γυρεόκοκκοι με γυμνό μάτι μοιάζουν στρογγυλοί και συνήθως κίτρινοι αλλά κάτω από τον φακό του μικροσκοπίου δίνουν ένα εντυπωσιακό φάσμα σχημάτων και χρωμάτων.

 

Τι είναι η αλλεργία

Η είσοδος της γύρης στο αναπνευστικό μας σύστημα μπορεί να πυροδοτήσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος ,το οποίο λανθασμένα την αντιλαμβάνεται ως εισβολέα. Η λανθασμένη αυτή αντίληψη του οργανισμού μας δημιουργεί το φαινόμενο που ονομάζουμε αλλεργία. 

 

Συμπτώματα

Ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στην ύπαρξη γύρης στην ατμόσφαιρα. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Φτέρνισμα
  • Μπούκωμα της μύτης
  • Ρινική καταρροή
  • Δύσπνοια
  • Φαγούρα στο λαιμό και τα μάτια
  • Δακρύρροια
  • Βήχας

 

Από άτομο σε άτομο τα συμπτώματα μπορούν να διαφέρουν σε ένταση. Επίσης δεν είναι απαραίτητο ένα άτομο να εκφράζει όλα τα πιθανά συμπτώματα.

 

 

 

Αλλεργιογόνοι γυρεόκκοκοι

Είναι γνωστός ένας αστικός μύθος που ισχυρίζεται ότι τα φυτά με το πιο μεγάλα ή εμφανή άνθη είναι και τα πιο αλλεργιογόνα. Στην πραγματικότητα η ικανότητα ενός φυτού να μας προκαλέσει αλλεργική αντίδραση εξαρτάται με τον τρόπο μετάδοσης της γύρης. Τα πιο "ύποπτα" φυτά είναι αυτά ,που χρησιμοποιούν τον αέρα για την αναπαραγωγή τους. Αυτά τα φυτά λέγονται ανεμόφιλα ή ανεμόγαμα. Παραδείγματα ανεμόφιλων φυτών που βρίσκουμε συχνά στην καθημερινότητα μας είναι το πεύκο και η βρώμη. Οι γυρεόκοκκοι των φυτών αυτών είναι μικροσκοπικοί ώστε να διανύουν μεγάλες αποστάσεις , όμως το μικρό τους μέγεθος ευνοεί την είσοδο τους και στο αναπνευστικό μας σύστημα.

 

Τα κυριότερα αλλεργιογόνα φυτά της χώρας μας

Μπορούν να χωριστούν σε τρείς κατηγορίες : δενδρώδη, αγρωστώδη και ποώδη.

         

Δένδρα

Αγρωστώδη

Πόες

Ελιά

 

Σιτάρι

 

Περδικάκι

 

Κυπαρίσσι

 

Κριθάρι

 

Δακτυλίς

 

Πεύκο

 

Βρώμη

 

Αλωπέκουρος

 

Πλάτανος

 

Σίκαλη

 

Χηνοπόδιο

 

Σημύδα

 

Φλέως ο λειμώνιος

 

Πεντάνευρο

 

Άλνος

 

Αγριάδα

 

Αψιθιά

 

Σφένδαμος

 

 

Αμβροσία

 

Φουντουκιά

 

 

Αμάραθος

 

Φοίνικας

 

 

 

Χαμομήλι

 

Λεύκα

 

 

Χρυσάνθεμο

 

 

 

Μαργαρίτα

 

 Δείτε περισσότερα

Ροδακινία

Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε άλατα, σάκχαρα και βιταμίνες...

Ελιά

Το πιο δημοφιλές δέντρο της χώρας μας.