Ζωίσια

Ζωίσια

Άλλες Κοινές Ονομασίες: Ζούσια

Λατινική ονομασία: Zoysia sp.

Οικογένεια:  Poaceae

Καταγωγή: Αυτοφυής χλοοτάπητας  σε Ασία, Αυστραλία και σε διάφορα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού.

Πηγή φωτογραφίας:http://plants.gardenstylesanantonio.com/plant/zoysia

Περιγραφή:

Η Ζωίσια ή Ζούσια είναι ένα πολυετές είδος γρασιδιού  με ευρεία χρήση ως φυτό εδαφοκάλυψης. Αναπτύσσεται αργά, χωρίς να απαιτεί πολλές φροντίδες. Το ύψος της φτάνει τα 0,05 μέτρα. Το φύλλωμά της αποτελείται από πολυάριθμες λεπίδες σε αποχρώσεις του πράσινου που εξαρτώνται από την ποικιλία, μαλακό σε υφή και διατηρείται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Τον Χειμώνα κιτρινίζει και ξαναπρασινίζει την Άνοιξη. Το φύλλωμα του είναι ιδιαίτερα πυκνό και «φουσκωτό» δίνοντας όμορφη εμφάνιση και για αυτό συχνά χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό αγρωστώδες για την δημιουργία νότων πρασίνου σε κήπους. Αυτή του η χρήση βρίσκει συχνά εφαρμογή σε ασιατικής νοοτροπίας κήπους. 

Ποικιλίες:

Στο γένος Ζωίσια ανήκουν διάφορα είδη γρασιδιών και συχνά ο όρος ζωίσια χρησιμοποιείται για να τα χαρακτηρίσει όλα.  Τα κυριότερα είδη είναι η Zoysia tenuifolia  που χρησιμοποιείται και με τους δυο τρόπους και είναι ανθεκτική σε ξηρασία, η  Zoysia japonica με χρήση κυρίως για εδαφοκάλυψη και αυξημένες ανάγκες σε υγρασία, η  Zoysia matrella με διπλή χρήση, ανθεκτικότητα στην ζέστη  και η Zoysia macrantha με χρήση κυρίως ως καλλωπιστικό και προτίμηση σε αμμώδη εδάφη και έντονη ηλιοφάνεια. Από ποικιλίες ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η Zoysia Empire με απαλό σκούρο πράσινο χρώμα και η  Zoysia Emerald με έντονη σμαραγδένια απόχρωση. Και οι δυο ποικιλίες χρησιμοποιούνται για εδαφοκάλυψη. Στην ελληνική αγορά συναντάμε κυρίως την Zoysia tenuifolia.

Ιδανικό φυτό για…

Φυτεύονται είτε για εδαφοκάλυψη και δημιουργία χλοοτάπητα ως αντικαταστάτες του γκαζόν είτε ως καλλωπιστικά αγρωστώδη για την διακόσμηση κήπων.

Θέση:

Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις. Είναι κατάλληλη και για φυτεύσεις σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Θερμοκρασία:

Είναι ένα σκληραγωγημένο φυτό που δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το εύρος θερμοκρασιών της χώρας μας.

Χώμα:

Δεν έχει πολλές εδαφικές απαιτήσεις, αρκεί το έδαφος να έχει καλή αποστράγγιση. Αναπτύσσεται συνήθως σε όξινο - ουδέτερο pH, με την Zoysia tenuifolia να αντέχει και σε ασβεστούχα εδάφη με αλκαλικό χαρακτήρα.

Πότισμα:

Είναι χλοοτάπητας ανθεκτικός στην ξηρασία, οπότε δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και δεν χρειάζεται τακτικά ποτίσματα. Ιδανικά είναι τα συστήματα ποτίσματος απευθείας στο έδαφος σε σχέση με το επιφανειακό πότισμα, χωρίς φυσικά να υπάρχει πρόβλημα εάν χρησιμοποιείται το δεύτερο.

Κλάδεμα:

Η Ζωίσια αναπτύσσεται σχετικά αργά και δεν χρειάζεται τόσο συχνό κούρεμα όσο το γκαζόν.  Αφού εγκατασταθεί στον κήπο μας κουρεύουμε το ⅓ του μήκους της κάθε δύο εβδομάδες για ένα ιδανικό αποτέλεσμα. Την περίοδο του Χειμώνα ή σε ψυχρότερες περιοχές αρκεί ένα κούρεμα κάθε 6 εβδομάδες. 

Λίπανση:

Η Ζωίσια δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε λίπανση. Η προσθήκη λιπάσματος βραδείας απελευθέρωσης μία φορά τον χρόνο αρκεί. Η λίπανση συνήθως γίνεται την Άνοιξη. Κάτι που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η Ζωίσια είναι ευαίσθητη σε μεγάλες ποσότητες λιπάσματος και μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του χρώματός της σε κίτρινο ή καφέ. Για αυτό λιπαίνουμε με μικρές δόσεις, χωρίς υπερβολές.

Πολλαπλασιασμός:

Γίνεται σε θερμές περιόδους, την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο, με  χρήση μικρών στελεχών γρασιδιού με ρίζα (sprigs), στρώση χλοοτάπητα  ή σε ορισμένες ποικιλίες με σπόρο.

Εχθροί και ασθένειες:

Δεν αντιμετωπίζει προβλήματα από έντομα και ανταγωνιστικά ζιζάνια. Το κύριο πρόβλημα που μπορεί να συναντήσουμε είναι μυκητολογικής φύσεως ασθένειες που προκαλούν καφέτιασμα του φυτού, κυρίως σε υγρά και θερμά καλοκαίρια. Παρόλα αυτά συνήθως το πρόβλημα λύνεται από μόνο του όταν περάσουν οι υγρές περίοδοι. Σημαντικό είναι να αποφεύγετε η χρήση λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων όταν υπάρχει η ασθένεια.

Tip-άκος:

  • Είναι ιδανικά για την παρεμπόδιση της διάβρωσης σε πλαγιές, καθώς και την απώθηση ανεπιθύμητων ζιζανίων. 
  • Τα γρασίδια του γένους ζωίσια είναι αυτά που συναντάμε στις πίστες γκόλφ σε όλο τον κόσμο.
  • Το όνομα της προέρχεται από τον βοτανολόγο Καρλ Φον Ζοις με καταγωγή την Σλοβενία.


Δείτε περισσότερα

Ημερολόγιο λαχανικών Μαΐου

Σπέρνω, φυτεύω, συγκομίζω