Αβούτιλο

Αβούτιλο

Λατινική ονομασία:  Abutilon x hybridum

Οικογένεια: Abutilon Hybridum Group

Καταγωγή: Νότια Αμερική

Ιδανικό φυτό για…:

Αξιοποιείται σαν φυτό κήπου ή εσωτερικού χώρου.

Περιγραφή

Το αβούτιλο είναι ένας αειθαλής, πολυετής θάμνος που μπορεί να φτάσει σε ύψος 2 μέτρα και διάμετρο τα 1 – 2 μέτρα. Τα φύλλα είναι βελούδινα, πλατιά και σκούρα πράσινα. Τα άνθη είναι κρεμαστά, μεγάλα. κωδωνοειδή κίτρινου, πορτοκαλί και κόκκινου χρώματος με εξαιρετικά μεγάλη περίοδο ανθοφορίας. Ορισμένες ποικιλίες φέρουν και μπλε και ροζ ή λευκά άνθη.

Θέση

Χρειάζεται τουλάχιστον 3 – 4 ώρες έκθεσης στον ήλιο ημερησίως. Αν είναι φυτεμένο στον κήπο φροντίζουμε να έχει καλή κάλυψη από ψυχρούς και δυνατούς ανέμους, ενώ αν είναι σε γλάστρα εσωτερικού χώρου τοποθετείται κοντά σε παράθυρα με νότια ή δυτική έκθεση.

Θερμοκρασία

Δεν επιβιώνει σε θερμοκρασίες κάτω των 10°C. Ιδανικό εύρος θερμοκρασιών είναι 15,5 – 26,5°C. Ο πρωινός παγετός μπορεί να ξεράνει μέρος του φυτού.

Χώμα

Ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδάφους, εφόσον η στράγγιση είναι καλή.

Πότισμα

Ποτίζουμε αρκετά συχνά ώστε η επιφάνεια του χώματος να είναι στεγνή, αλλά τα πρώτα 2 εκατοστά να έχουν υγρασία. Καλό είναι να ψεκάζουμε τα φύλλα με νερό σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς είναι φυτό που λατρεύει την υγρασία.

Άνθηση

Το αβούτιλο έχει συνεχή ανθοφορία, από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο με άνθη με κίτρινες, πορτοκαλί, μπλε, ροζ ή λευκές αποχρώσεις.

Λίπανση

Εφαρμόζουμε ισορροπημένο υγρό λίπασμα κάθε δύο εβδομάδες για όσο διαρκεί η ενεργή ανάπτυξη. Το Χειμώνα η βλάστηση παύει να αναπτύσσεται οπότε μειώνουμε τη συχνότητα λίπανσης στη μια φορά το μήνα. Προσέχουμε ώστε οι ποσότητες να μην είναι υπερβολικές καθώς θα περιοριστεί η άνθηση έναντι της δημιουργίας νέων βλαστών.

Κλάδεμα

Την Άνοιξη πριν αρχίσει να βγαίνει η νέα βλάστηση αραιώνουμε τους λεπτούς βλαστούς που συγκεντρώνονται στο κέντρο του βλαστού. Επίσης κόβουμε τους βλαστούς κατά τα  , για να διατηρηθεί το συμπαγές σχήμα του φυτού. Κατά το Καλοκαίρι μπορούμε προαιρετικά να κορυφολογήσουμε τους νεαρούς βλαστούς για να προωθήσουμε πιο πυκνή ανάπτυξη.

Πολλαπλασιασμός

Ο πιο εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού είναι με μοσχεύματα από τις άκρες των βλαστών νωρίς την Άνοιξη.

Εχθροί και Ασθένειες

Ευαίσθητο σε προσβολές από κοκκοειδή, κάμπιες και αλευρώδη. Αφαιρούμε τα προσβεβλημένα μέρη και εφαρμόζουμε ανάλογα σκευάσματα.

Tip-άκος

Το αβούτιλο προέρχεται από ένα τεχνητό γένος φυτών με άγνωστες συνθήκες δημιουργίας. Περιλαμβάνει πολλά είδη και ποικιλίες φυτών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου με κύριο εκπρόσωπο το Abutilon x hybridum.Δείτε περισσότερα

Βερικοκιά

Ανήκει στα φυλλοβόλα δέντρα. Το μέγεθός της είναι μέτριο και μπορεί να φτάσει σε ύψος από 6-9 μέτρα.

Ημερολόγιο λαχανικών Αυγούστου

Σπέρνω, φυτεύω, συγκομίζω...