Τουλίπα

Τουλίπα

Λατινική ονομασία φυτού: Tulipa sp

Οικογένεια: Liliaceae

Καταγωγή: Προέρχεται από την Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική και τη δυτική Ασία .

Χαρακτηριστικό γνώρισμα:

Είναι τα πανέμορφα λουλούδια της.

 

 

Περιγραφή

Ανήκει στους πολυετής ποώδης θάμνους. Τα φύλλα της είναι πράσινης ή γκρίζο-πράσινης απόχρωσης, πλατιά και μακριά. Τα άνθη της μπορεί να είναι μονόχρωμα ή δίχρωμα σε διάφορες αποχρώσεις. Ανθίζει το Μάρτιο μέχρι το Μάιο. Μπορεί να φτάσει από 15-75 εκατοστά σε ύψος. Οι αποχρώσεις, η άνθιση και το ύψος είναι ανάλογα με την ποικιλία. 

 

Ιδανικό φυτό για...

Να στολίσετε τον κήπο σας, το μπαλκόνι σας φυτεύοντάς τη σε γλάστρες, σε παρτέρια ακόμα και σε βραχόκηπους. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε και μπορντούρες.

Θέση

Καταλληλότερες θέσεις είναι οι φωτεινές και προστατευμένες από ανέμους. Προσοχή! Μην φυτεύετε τις τουλίπες σε σημεία που το ηλιακό φώς πέφτει απευθείας πάνω στο φυτό. Ειδικότερα ο μεσημεριανός δυνατός ήλιος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Τις φυτεύουμε σε αποστάσεις 12-20 εκατοστά μεταξύ τους και 5-10 εκατοστά βάθος.

 

Θερμοκρασία

Είναι φυτό για δροσερά κλίματα, δύσκολα μπορεί να αναπτυχθεί σε τροπικά και ζεστά κλίματα. Για να μπορέσει να φυτρώσει ο βολβός θα πρέπει η θερμοκρασία να είναι στους 15,5οC και για να αναπτυχθεί θα πρέπει να είναι στους 20οC.

 

Χώμα

Αναπτύσσεται σε αμμώδη και αμμοπηλώδη εδάφη, με καλή αποστράγγιση και πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία. Το Ph θα πρέπει να κυμαίνεται από 6-7 μονάδες.

 

Πότισμα

Χρειάζεται τακτικό πότισμα, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάτε να την ποτίζετε όταν το χώμα έχει στεγνώσει.

 

Λίπασμα

Προσθέστε κομπόστ ή ένα οργανικό λίπασμα πριν τη σπορά ή κατά την φύτευση. Μετά την ανθοφορία χρησιμοποιείστε ένα πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα

Πολλαπλασιασμός

α)Με σπόρο. Τα φυτά που προκύπτουν διαφέρουν χρωματικά από το μητρικό φυτό.

β)Με βολβούς. Όταν το καλοκαίρι τελειώσει η ανθοφορία και ξεραθεί όλο το φυτό βγάζουμε τους βολβούς της από το χώμα. Τους αφήνουμε να στεγνώσουν και τους αποθηκεύουμε σε ξηρό μέρος. Με αυτόν τον τρόπο τους διατηρούμε μέχρι το Φθινόπωρο όπου θα τους ξαναφυτεύουμε.  

 

Εχθροί και ασθένειες

Μπορεί να προσβληθεί από ψώρα, αφίδες, βοτρύτη, σκωρίαση, φουζάριο,ανθράκωση.

 

Tip-άκος

Μύθος αναφέρει ότι στην Ανατολή ένας Πέρσης πρίγκιπας ονόματι Φαράχ ήταν ερωτευμένος με την Σχιρίν. Η Σχιρίν σκοτώθηκε και ο Φαράχ δεν άντεξε την απώλεια και αυτοκτόνησε, πέφτοντας με το άλογο από τον γκρεμό. Από την κάθε σταγόνα αίματος που σκορπίστηκε στο έδαφος δημιουργήθηκε μία τουλίπα. Έτσι η τουλίπα θεωρήθηκε σύμβολο της αγάπης.

 Δείτε περισσότερα

BIO FESTIVAL 2019

Το νέο φεστιβάλ για τα βιολογικά προϊόντα και το eco living!

Μέλι το ευεργετικό

Γνωστό από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές του ιδιότητες, χρησιμοποιείτο από τους αρχαίους Έλληνες ως υπέρ-τροφή που συνόδευε την καθημερινότητα τους