Κράταιγος

Κράταιγος

Οικογένεια: Rosaceae

Λατινική ονομασία: Crataegus sp.

Καταγωγή: Ηνωμένο Βασίλειο

Περιγραφή

Ο κράταιγος είναι φυλλοβόλο δέντρο που μπορεί να φτάσει τα 5-10 μέτρα ύψος. Έχει λεπτούς βλαστούς που συνήθως φέρουν αγκάθια και ο κορμός του έχει φυσικές χαρακώσεις. Τα άνθη του είναι λευκά με ροζ ανθήρες. Τα λουλούδια κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού δίνουν τη θέση τους σε μικρούς, στρογγυλούς, κόκκινους ή πορτοκαλί καρπούς.

Θέση

Φυτεύεται σε θέσεις με περίσσεια ηλιοφάνειας.

Θερμοκρασία

Ως φυτό που αναπτύσσεται φυσιολογικά στα βουνά είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Χώμα

Ευδοκιμεί σε πολλούς τύπους εδαφών αρκεί η στράγγιση να είναι καλή.

Πότισμα

Μετά την φύτευση ποτίζουμε συχνά για να εγκατασταθεί καλά το δέντρο. Αργότερα το πότισμα ρυθμίζεται έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής εδαφική υγρασία, κυρίως το Καλοκαίρι.

Άνθηση

Τον Μάιο ανθίζουν τα λουλούδια του.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή των καρπών γίνεται με το χέρι στο τέλος του Καλοκαιριού. Τα πτηνά δεν αρέσκονται στον καρπό, οπότε δεν χρειάζεται να λάβουμε ειδικά μέτρα για τη συγκομιδή.

Επικονίαση

Η επικονίαση γίνεται φυσικά το Καλοκαίρι. Δεν χρειάζεται να επέμβουμε.

Κλάδεμα

Κλαδεύουμε το Φθινόπωρο μετά τη συγκομιδή. Αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά, πλάγιους χαμηλούς βλαστούς και λαίμαργους.

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο, αλλά λόγω της αργής ανάπτυξης του συστήνεται η προμήθεια και φύτευση δενδρυλλίου. Ο σπόρος και το δενδρύλλιο φυτεύονται το Φθινόπωρο.

Εχθροί και Ασθένειες

Είναι ευαίσθητο στην βαμβακάδα, τις αφίδες και τις κάμπιες λεπιδόπτερων. Εφαρμόζουμε ανάλογα σκευάσματα όταν παρατηρηθεί μεγάλη προσβολή.

Διατροφικά οφέλη

Τα άνθη, οι βλαστοί και οι καρποί του είναι πλούσιοι σε φλαβονοειδή χρήσιμα για την καταπολέμηση καρδιαγγειακών παθήσεων. Ο συνδυασμός κράταιγου με άλλα βότανα, όπως βαλεριάνα και πασιφλόρα, είναι χρήσιμος για την αντιμετώπιση της νευρικότητας και του άγχους. Επίσης μελέτες έδειξαν, ότι το εκχύλισμα των καρπών του κράταιγου, αποτελεί φυσικό φάρμακο για τη μείωση της LDL ή αλλιώς της «κακής» χοληστερόλης. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του κράταιγου είναι σπάνιες, αλλά περιλαμβάνουν ζάλη, ναυτία, πονοκέφαλο, αίσθημα παλμών (φτερουγίσματα) και πεπτικά συμπτώματα. Η λήψη Κράταιγου θα ήταν καλό να αποφεύγεται, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, καθώς ο κράταιγος είναι τοξικός σε υψηλές δόσεις.

DIY

  1. Με τα άνθη γίνεται έγχυμα, τονωτικό της καρδιάς (10 γραμμάρια σε 1 κιλό νερό), ενώ οι καρποί χρησιμοποιούνται ως έγχυμα κατά του πονόλαιμου (10 γραμμάρια σε ένα κιλό νερό).
  2. Τα άνθη και οι καρποί χρησιμοποιούνται κατά της υπέρτασης ως έγχυμα (4 κουταλιές φυτού σε 750 γραμμάρια, νερό, η δόση είναι 1 ποτήρι τη μέρα ως ρόφημα) ή ως βάμμα (κατά προτίμηση 10-25 σταγόνες μέσα στο νερό, 3 φορές τη μέρα).

Πηγή: www.ftiaxno.grΔείτε περισσότερα

Αγαύη

Τα φύλλα της μοιάζουν με λόγχες και τα άνθη της εμφανίζονται πάνω σε ένα στύλο 10 μέτρων!

Τι χώμα να διαλέξω για τα φυτά μου;

Ἐν ἀρχῇ ἦν το...χῷμα!