Βασιλικός

Βασιλικός

Λατινική ονομασία φυτού: Ocimum basilicum

Οικογένεια: Lamiaceae

Καταγωγή: Ασία

Περιγραφή

Ανάλογα με το είδος είναι μονοετές,  διετές ή πολυετές φυτό. Τα φύλλα του είναι ωοειδή ή λίγο οδοντωτά, ανάλογα με την ποικιλία. Τα άνθη του έχουν λευκό χρώμα και το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 40-60 εκατοστά.

Άνθηση

Ανθίζει το καλοκαίρι.

Θέση

Μπορείτε να τον φυτέψετε σε κήπους, σε ζαρντινιέρες και γλάστρες, είτε σαν καλλωπιστικό φυτό, είτε για να τον χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική.

Θερμοκρασία

Καταλληλότερη θερμοκρασία για να αναπτυχθεί είναι οι 25 οC, κάτω από 7 οC το φυτό παθαίνει ‘’σοκ’’. Το χειμώνα καλό θα ήταν, να τον μεταφέρετε μέσα στο σπίτι ή σε μέρη που είναι προστατευμένα από δυνατούς ανέμους και κρύο.

Έδαφος

Προτιμά εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία, καλοστραγγιζόμενα και το Ph του πρέπει να κυμαίνεται από 5,5-6,5 μονάδες.

Λίπανση

Ο βασιλικός χρειάζεται άζωτο για να αναπτυχθεί, προσθέστε την άνοιξη στο χώμα, ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα, που περιέχει μεγάλη ποσότητα αζώτου.

Πότισμα

Θέλει συχνά και πλούσια ποτίσματα. Είναι από τα βότανα που χρειάζεται αρκετό νερό και το καλοκαίρι σε υψηλές θερμοκρασίες θέλει να ποτίζεται 2 φόρες την ημέρα. Προσοχή τα νερά δεν πρέπει να λιμνάζουν, γιατί μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες.

Κλάδεμα

Πρέπει να κλαδεύετε τα άνθη του, για να διατηρήσετε το πυκνό του σχήμα και το άρωμα του, σε περίπτωση που δεν θέλετε παραγωγή σπόρου.

Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο και με μοσχεύματα.

Ευεργετικές ιδιότητες

Ο βασιλικός:

  • Τονώνει τη μνήμη (το ρόφημα του).
  • Βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  • Βοηθάει στους πονοκεφάλους, στις ημικρανίες και στις ζαλάδες.
  •  Έχει εντομοαπωθητική δράση.

DIY

Ρόφημα από βασιλικό

Βάλτε 10 γραμμάρια βασιλικού σε μία κούπα με ζεστό νερό και αφήστε το για 5 με 10 λεπτά, σκεπάστε το με ένα καπάκι για να μην χάνονται τα αιθέρια έλαια και μετά τα 10 λεπτά σουρώστε και πιείτε το.

Προσοχή! δεν πρέπει να καταναλώνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε περίοδο εγκυμοσύνης θα πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας. 

Tip-άκος

1.  Μπορείτε να τον φυτέψετε ανάμεσα στα λαχανικά, για να ευνοήσετε την ανάπτυξη τους και να απωθήσετε τα βλαβερά έντομα.

2.  Μην βρέχετε τα φύλλα του βασιλικού, γιατί κολλάνε μύκητες.

3.  Για να μην σπάσουν τα κλαδιά του, το νερό που ποτίζετε δεν πρέπει να έχει πίεση.Δείτε περισσότερα

Κυκλάμινο

Ομορφιά και χρώμα...

Ναντίνα

Ένας θάμνος με εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα για τους χειμερινούς μήνες!