Διμορφοθήκη

Διμορφοθήκη

Κοινή Ονομασία: Διμορφοθήκη , Οστεόσπερμο , African Daisy

Λατινική ονομασία: Dimorphotheca aurantiaca 

Οικογένεια : Asteraceae (Compositae)

Καταγωγή : Είναι ιθαγενές φυτό της Νοτίου Αφρικής, αλλά και της Νοτίου Αμερικής.

 

Ποικιλίες :

Χωρίζονται σε ορθόκλαδες και έρπουσες.  Γνωστά είδη είναι η

  • Dimorphotheca ecklonis, και η
  • Dimorphotheca sinuata.

 

Περιγραφή :

Είναι ένα πολυετές, ποώδες, καλλωπιστικό φυτό που συνήθως καλλιεργείται ως ετήσιο, για μεγαλύτερη παραγωγή ανθών. Αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς ,σχηματίζοντας πυκνό πράσινο φύλλωμα. Προτιμάται κυρίως για τα άνθη του, που είναι σε μορφή μεγάλων μαργαριτών σε λευκό, κίτρινο , πορτοκαλί, μωβ και ροζ χρώμα, αλλά υπάρχουν και δίχρωμες ποικιλίες. Είναι φυτό  αιθαλές και το ύψος του κυμαίνεται μεταξύ των 20 με 40 εκατοστών, ανάλογα την ποικιλία. Το πλάτος του είναι ίδιο ή και μεγαλύτερο. 

 

Ιδανικό φυτό για... :

Οι ορθόκλαδες ποικιλίες είναι ιδανικές για γλάστρες και οι έρπουσες εξαιρετικές για εδαφοκάλυψη, αλλά και  ζαρντινιέρες. Επίσης, χρησιμοποιείται  σε συνδυασμό με άλλα φυτά σε βραχόκηπους.

 

Θέση :

Επιλέγουμε ηλιόλουστες  θέσεις καθώς εύνουν την γρήγορη ανάπτυξη και το άνοιγμα των ανθών. Άμα βρισκόμαστε σε περιοχή με βαρύ χειμώνα και την φυτεύουμε σε εξωτερικό κήπο, προτιμάμε θέσεις προστατευμένες από τον άνεμο. 

Θερμοκρασία :

Είναι φυτό ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία. Δεν αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω του 0 °C.

Χώμα :

Καλύτερα είναι τα πλούσια, ελαφρά εδάφη με καλή στράγγιση. Είναι φυτό ανθεκτικό στην αλατότητα και για αυτό δεν έχει πρόβλημα ακόμα και αν φυτευτεί σε παραθαλάσσιες περιοχές.   

Πότισμα :

Φροντίζουμε να διατηρείται η υγρασία του χώματος.  Δεν απαιτεί τακτικά ποτίσματα, παρά μόνο το καλοκαίρι. 

Άνθηση :

 

Ανθίζει όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Τα άνθη της διατηρούνται για αρκετό χρονικό διάστημα στο ανθοδοχείο.

Κλάδεμα :

Φροντίζουμε να αφαιρούμε ξερά φύλλα και κλάδους. Προτιμάμε το αυστηρό κλάδεμα στα μέσα- τέλη του φθινόπωρου.  Απαραίτητη η αφαίρεση των μαραμένων ανθών κατά την περίοδο ανθοφορίας, καθώς προάγει την δημιουργία νέων.

 

Λίπανση :

Λιπαίνουμε με ένα ισορροπημένο λίπασμα μία φορά τον μήνα κατά την περίοδο άνοιξης καλοκαιριού. Στα μεγαλύτερα σε έτη φυτά, μπορούμε να συνεχίσουμε αυτήν την λίπανση για όλο τον χρόνο, ώστε να έχουμε καλύτερη ανθοφορία.

Πολλαπλασιασμός :

Πολλαπλασιάζεται εύκολα με σπόρο και μοσχεύματα.  Σπέρνουμε τέλη φθινόπωρου ή αρχές χειμώνα στις πιο θερμές περιοχές είτε μέσα Άνοιξης. Για καλύτερα αποτελέσματα  ,καθαρίζουμε το χώμα από πέτρες και αποτελέσματα προσθέτουμε πλούσιο σε οργανικές ουσίες κομπόστ. Καλύπτουμε ελαφρά τους σπόρους και διατηρούμε την υγρασία του εδάφους βεβαιώνοντας ότι στραγγίζει καλά. Σε 4-10 ημέρες οι σπόροι πρέπει να έχουν βλαστήσει.  Το κομπόστ ή κατάλληλο χώμα μπορούμε να το βρούμε σε φυτώρια. ή καταστήματα με γεωπονικά είδη.

 

Εχθροί :

Είναι φυτό ανθεκτικό στις περισσότερες εντομολογικές και μυκητολογικές  προβολές. Μπορεί να προσβληθεί από περονόσπορο  και φαιά σήψη, αλλά και το έντομο ισέρια(Ιcerya purchasi) ,που προκαλεί χαρακτηριστικές βαμβακοειδής περιοχές στο φυτό.

Tip-άκος :

Το όνομά της προέρχεται από τα ελληνικά "δυο-μορφή-θήκη" ,λόγω των δύο διαφορετικών μορφών σπόρων του φυτού.

 Δείτε περισσότερα

Μπανανιά

Είναι αειθαλές φυτό, πολυετές και χαρακτηρίζεται ως ποώδες!

Μπεργένια

Ένα φυτό με όμορφα λευκά και ροζ μπουκέτα και μεγάλη ανθεκτικότητα στο ψύχος.