Φορσύνθια

Φορσύνθια

Λατινικό όνομα: Forsynthia sp.

Οικογένεια: Oleaceae

Περιγραφή

Είναι φυτό με έντονη ανθοφορία, τα άνθη της έχουν κίτρινη απόχρωση και εμφανίζονται κατά ομάδες. Τα φύλλα της είναι ωοειδή, τοποθετημένα επάνω στους βλαστούς, οι οποίοι είναι  ξυλώδεις και μεγάλου μήκους. Σε αυτούς οφείλεται η γρήγορη ανάπτυξη του. Φτάνει τα 1,5-2,00 μέτρα στο ύψος και ανθίζει από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Απρίλιο.

Θέση

Για να απολαμβάνουμε τα όμορφα άνθη της, τη φυτεύουμε σε ηλιόλουστες θέσεις. 

Ιδανικό φυτό για...

Είναι ιδανική τόσο για την βεράντα σας, όσο και για τον κήπο σας. Λόγω της ιδιαίτερης άνθησης, προτιμάται για την αρχιτεκτονική κήπων. Μπορείτε να την τοποθετήσετε σε  ομάδες, ώστε να δημιουργήσετε έναν συμπαγή, ολάνθιστο φράχτη, αλλά και μεμονωμένα σε γλάστρα για να δώσετε υπέροχο χρώμα στην γωνία σας. Αν την συνδυάσουμε με την τσιντόνια, θα έχουμε δίπλα-δίπλα έναν κίτρινο και έναν κόκκινο θάμνο, αφού ανθίζουν τους ίδιους μήνες.

Χώμα

Το σημαντικότερο που πρέπει να ξέρουμε είναι, ότι προτιμά εδάφη με καλή αποστράγγιση, διότι υπάρχει κίνδυνος να αν λιμνάζουν τα νερά, να σαπίσουν οι ρίζες. Προσαρμόζεται πολύ εύκολα σε όλα τα είδη εδάφους, ακόμα και σε αυτά με σχετικά μεγάλη αλατότητα.

Πότισμα

Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό, ποτίζουμε 3-4 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι, ενώ τον χειμώνα, όταν στεγνώνει το χώμα της.

Κλάδεμα

Μπορεί να κλαδευτεί ελαφρά μετά την άνθηση της τον Απρίλιο. Ποτέ όμως μέσα στον χειμώνα.

Λίπανση

Εφαρμόζουμε ένα πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα, στις αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου.

Θερμοκρασία

Είναι πολύ ανθεκτική στο κρύο, αλλά και στην ζέστη. 

Εχθροί και ασθένειες

Θεωρείται εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό,  σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες.

Ευεργετικές ιδιότητες

Στη Δύση είναι γνωστή, για τις καλλωπιστικές της ιδιότητες, ενώ στην Κίνα για τις θεραπευτικές, αφού οι θεραπευτές την θεωρούν κατάλληλη για την αντιμετώπιση κρυολογήματος, πονοκέφαλου, πυρετού, αλλά και την αποβολή τοξίνων από το σώμα.

Tip-άκος

Η  Φορσύνθια μπορεί να μπει και στο βάζο. Απλά κόβετε τα ανθισμένα κλαδιά της και τα τοποθετείτε στο βάζο. Για να σας κρατήσει περισσότερο μπορείτε να ανανεώνετε συχνά το νερό της.Δείτε περισσότερα

Λυκίσκος

Το κυριότερο βότανο της ζυθοποιίας !

Μονστέρα

Το όμορφο τέρας!