Βεϊγκέλια

Βεϊγκέλια

Άλλη Κοινή Ονομασία: Μηλίτσα

Λατινική ονομασία:  Weigelia florida

Οικογένεια: Caprifoliaceae

Καταγωγή: Ανατολική Ασία

Ποικιλίες:

  • Weigela  ‘Bouquet Rose’: Ποικιλία που φτάνει σε ύψος τα 3 μέτρα, με σφαιρική ανάπτυξη και φύλλα σε έντονο πράσινο.
  • Weigela ‘Florida Variegata’: Μικρότερη σε ύψος ποικιλία με όμορφα φύλλα που στην περίμετρό τους έχουν μία λευκή-κρεμ περιοχή.
  • Στο εξωτερικό συναντάμε μεγάλο πλήθος ποικιλιών που δεν έχουν διαδοθεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Περιγραφή:

Πρόκειται για ένα φυλλοβόλο θάμνο με ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία. Έχει πλαγιόκλαδη τάση ανάπτυξης και ανάλογα με την ποικιλία φτάνει σε ύψος τα 1,8 με 3μέτρα. Διαθέτει πλούσιο φύλλωμα σε σκούρο πράσινο χρώμα με ή χωρίς λευκή περιφέρεια στα φύλλα της. Η ανθοφορία της είναι εντυπωσιακή καθώς το φυτό καλύπτεται με πολυάριθμα κωδωνοειδή άνθη, σε χρώματα κόκκινο, λευκό, μωβ και ροζ . Η ομορφιά της σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητα και την ικανότητα μόρφωσης της σε σφαιρικό σχήμα την καθιστούν πολύ αγαπητή στην κηποτεχνία .

Ιδανικό φυτό για...

Προσθήκη χρώματος σε κήπους με μεμονωμένες φυτεύσεις και δημιουργία φραχτών. Είναι  καλή επιλογή και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις.

Θέση:

Κατάλληλες οι ηλιόλουστες και ημισκιερές θέσεις. Ιδανικά, καλό είναι να αποφεύγει την άμεση έκθεση στον ήλιο του μεσημεριού.

Θερμοκρασία:

Είναι φυτό εξαιρετικά ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες επιβιώνοντας μέχρι και στους – 20 °C.

Χώμα:

Αναπτύσσεται στα περισσότερα χώματα, με ιδανικά τα  υγρά, γόνιμα εδάφη  με καλή αποστράγγιση.

Πότισμα:

Έχει μέτριες με χαμηλές απαιτήσεις σε νερό.

Άνθηση:

Ανθίζει από τον Απρίλιος έως τον Ιούνιος.

Λίπανση:

Μία φορά τον χρόνο στα τέλη του Χειμώνα με αρχές Άνοιξης χρησιμοποιούμαι ένα κανονικό πλήρες λίπασμα για την ανθοφορία της. Πριν την φύτευση μπορούμε να τοποθετήσουμε κομπόστ για την καλύτερη ανάπτυξή της.

Κλάδεμα:

Αφαιρούμαι τους ξερούς βλαστούς και άνθη καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς, μιας και με αυτόν τον τρόπο ευνοείται η ανθοφορία της. Κλαδεύουμε μετά την άνθησή της για την διατήρηση του σχήματος και αραίωση του φυτού με αφαίρεση παλαιών και αδύναμων βλαστών. Είναι φυτό που αντιδρά θετικά σε αυστηρό κλάδεμα ανανέωσης.

Πολλαπλασιασμός:

Γίνεται κυρίως με μοσχεύματα.

Εχθροί και ασθένειες:

Συνήθως δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από εχθρούς και ασθένεις.

Tip-άκος:

  • Η βεϊγκέλια είναι αναγνωρισμένη για την καλλωπιστική της αξία στο εξωτερικό με 3 ποικιλίες της (  Weigela 'Red Prince' , Weigela 'Florida Variegata’ , Weigela 'Praecox Variegata’) να έχουν βραβευτεί με το βραβείο  Garden Merit Award (Βραβείο Κηπουρικής Αξίας)  από  την Αγγλική Κοινότητα Κηπουρικής (RHS).
  • Τα άνθη της προσελκύουν κολίβρια.


Δείτε περισσότερα

Φασολιά

Τα φασόλια τα γλυκαίνει η πείνα!

Καμέλια

Η καμέλια ξεχωρίζει για τα μεγάλα λουλούδια της.