Κουφέα

Κουφέα

Άλλη Κοινή Ονομασία: Νεραϊδόχορτο

Λατινική ονομασία: Cuphea hyssopifolia

Οικογένεια: Lythraceae

Ποικιλίες

  • ‘Lemon Squash’
  • ‘Cocktail’

Περιγραφή

Ιθαγενές της Κεντρικής Αμερικής η κουφέα είναι μικρός, στρογγυλός, αειθαλής θάμνος, που δεν ξεπερνά το 1 μέτρο σε ύψος. Τα φύλλα του είναι πολλά, ομοιογενώς σκορπισμένα σε πυκνές διακλαδώσεις. Είναι λεία και λαμπερά. Τα άνθη είναι μικρά ροζ και μοιάζουν με τρομπέτες που τελειώνουν σε αστερίσκο. Στο εμπόριο υπάρχουν και ποικιλίες με λευκά (‘Lemon Squash’) ή μοβ άνθη (‘Cocktail’).

Θέση

Προτιμά ηλιόλουστες τοποθεσίες αλλά αναπτύσσεται καλά και υπό σκιά. Χρησιμοποιείται σε συνθέσεις βραχόκηπων και δημιουργία ανθισμένων νησίδων ενώ θεωρείται ιδανική λύση για παρτέρια, γλάστρες και ζαρντινιέρες.

Θερμοκρασία

Είναι μετρίως ανθεκτικό στον παγετό. Μπορεί να επιβιώσει τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες του Καλοκαιριού. Πολύ απότομη και παρατεταμένη πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να το οδηγήσει σε φυλλόπτωση.

Χώμα

Μπορεί να ευδοκιμήσει σε όλους τους τύπους εδαφών αλλά τα ιδανικότερα είναι τα βαθιά γόνιμα εδάφη. Η στράγγιση πρέπει να είναι καλή.

Πότισμα

Η κουφέα είναι απαιτητική σε νερό. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας ποτίζουμε τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. Αν το Καλοκαίρι έχει υπερβολική ζέστη ίσως χρειαστεί να ποτίζουμε έως και 2 φορές την εβδομάδα. Τον Χειμώνα περιορίζουμε τα ποτίσματα. Γενικά φροντίζουμε το έδαφος να παραμένει υγρό αλλά να μην είναι κορεσμένο με νερό.

Άνθηση

Τα λουλούδια ανθίζουν τον Απρίλιο και διατηρούνται έως τον Οκτώβριο.

Κλάδεμα

Κλαδεύουμε την Άνοιξη μετά το πέρας των παγετών. Το κλάδεμα περιορίζεται σε διαμόρφωση του σχήματος, αραίωση των πολύ πυκνών βλαστών και αφαίρεση άρρωστων και ξεραμένων τμημάτων. Αν η κουφέα έχει αρχίσει να δημιουργεί πολύ λεπτούς και αραιούς μεταξύ τους βλαστούς εφαρμόζουμε κορυφολόγημα. Μετά το κλάδεμα ποτίζουμε και λιπαίνουμε.

Λίπανση

Χρειάζεται συχνές μικρές ποσότητες λιπάσματος κυρίως κατά τη διάρκεια ανθοφορίας. Το λίπασμα εφαρμόζεται μαζί με το πότισμα.

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο που μπορούμε να προμηθευτούμε από το εμπόριο, με καταβολάδες ή με ημιξυλώδη μοσχεύματα το Καλοκαίρι. Η μέθοδος των καταβολάδων και των μοσχευμάτων είναι πιο αξιόπιστες καθώς ο σπόρος δεν έχει υψηλή βλαστικότητα.

Εχθροί και Ασθένειες

Δεν αναφέρονται σημαντικοί εχθροί ή ασθένειες στην βιβλιογραφία.

Tip-άκος

Ο σπόρος τηρεί τις προϋποθέσεις για παραγωγή σπορέλαιου αλλά η καλλιέργεια της κουφέας δεν θεωρείται το ίδιο εύκολη όσο άλλων ελαιούχων φυτών όπως ο φοίνικας.



Δείτε περισσότερα

Πως καλλιεργώ κρεμμύδι στο νερό.

εύκολος τρόπος καλλιέργειας κρεμμυδιού σε νερό

Σώσε τις μέλισσες!

Ας βοηθήσουμε όλοι μαζί, να σωθούν οι μέλισσες.