Μαμμιλάρια

Μαμμιλάρια

 

Λατινική ονομασία: Mammilaria sp.

Οικογένεια: Cactaceae

Ποικιλίες

- Mammilaria elongata

- Mammilaria gracilis

- Mammilaria candida

- Mammilaria lauii

Καταγωγή

Οι περισσότερες ποικιλίες της μαμμιλάρια προέρχονται από το Μεξικό αλλά και μερικές από τα νοτιοδυτικά των ΗΠΑ, την Καραϊβική, την Κολομβία, τη Βενεζουέλα, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα.

Περιγραφή

Ανήκει στους κάκτους και το σχήμα του μπορεί, να είναι σφαιρικό ή κυλινδρικό. Ανάλογα με την ποικιλία, μπορεί να διχοτομούνται στην κορυφή, να διακλαδίζονται στη βάση και άλλες όχι.  Τα αγκάθια της είναι μικρά, σχετικά μαλακά, συμπαγή και μπορεί να έχουν λευκή ή κόκκινη απόχρωση. Τα άνθη της μπορεί να έχουν χρώμα κόκκινο, κίτρινο, λευκό, βυσσινί ή ροζ, είναι μικρά σε μέγεθος και όλα μαζί έχουν σχήμα στεφανιού. 

Χαρακτηριστικό του γνώρισμα

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της μαμμιλάρια είναι τα συμπαγή, και μαλακά αγκάθια της. 

Θερμοκρασία

Ανάλογα με την ποικιλία έχουν αντοχή στη ζέστη ,ενώ όταν η θερμοκρασία είναι κοντά στους 0°C, παθαίνουν ζημιές. 

Θέση

Καταλληλότερες θέσεις ανάλογα με την ποικιλία είναι οι ημισκιερές. Οι ποικιλίες που διαθέτουν λευκά αγκάθια, διαμορφώνονται ωραιότερες σε ηλιόλουστα σημεία. 

Έδαφος

Τα εδάφη που προτιμά  δεν πρέπει να συγκρατούν καθόλου νερό. Καλό θα ήταν, να την φυτεύουμε σε γλάστρα και να χρησιμοποιήσουμε ειδικό για τους κάκτους χώμα, που μπορείτε να προμηθευτείτε εύκολα, από κάποιο φυτώριο.

Πότισμα

Χρειάζεται νερό από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο, αντίθετα το χειμώνα, δεν πρέπει να την ποτίζουμε καθόλου.

Λίπανση

Λιπαίνουμε με ειδικό λίπασμα για κάκτους.

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται, με μοσχεύματα και σπόρο

Tip-άκος

  • Υπάρχει περίπτωση καθώς αναπτύσσονται, να πέσουν προς το έδαφος, αν συμβεί αυτό, καλύπτουμε την επιφάνεια του εδάφους με αρκετά βότσαλα και έτσι αποφεύγουμε τυχόν σήψεις από την επαφή τους με το χώμα.
  • Όταν η θερμοκρασία πηγαίνει κοντά στους 0°C, μπορούμε να την καλύψουμε ή να την μεταφέρουμε σε κάποιον εσωτερικό χώρο, μακριά από πηγές θερμότητας και σε ημισκιερές θέσεις.


Δείτε περισσότερα

Κατηφές

Ομορφιά και χρώμα...

Φωτίνια

Η Φωτίνια είναι γνωστή για την υπέροχη διχρωμία των φύλλων της.