Βραχυχίτωνας

Βραχυχίτωνας

Λατινική ονομασία:  Brachychiton accerifolium

Οικογένεια: Sterculiaceae

Καταγωγή: Αυστραλία

Περιγραφή:

Ο Βραχυχίτωνας είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό  αειθαλές ή ημιαειθαλές καλλωπιστικό δέντρο με γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Στην Αυστραλία τα δέντρα αυτά φτάνουν σε ύψος 40 μέτρων, στην χώρα μας όμως δεν ξεπερνάν τα 20 μέτρα. Διαθέτει ισχυρό και ευθυτενή κορμό, με λεία επιφάνεια και γκριζοπράσινο χρώμα. Έχει πυκνή κόμη, με πράσινα γυαλιστερά στην πάνω επιφάνεια και ανοιχτοπράσινα στην κάτω επιφάνεια φύλλα, τα οποία παίρνουν κόκκινες αποχρώσεις τον χειμώνα. Τα άνθη είναι όμορφα σε σχήμα καμπάνας, σε ροζ ή κόκκινο χρώμα. Εμφανίζονται μαζεμένα σε ταξιανθίας που θυμίζουν τσαμπιά και ονομάζονται βότρεις. Ο καρπός του έχει επίσης καλλωπιστική αξία, είναι κάψα, καφετί χρώματος με δερματώδης υφή και σταδιακά ανοίγει και φαίνονται τα κίτρινα σπέρματά του στο εσωτερικό του.

Ποικιλίες:

Ένα ακόμα είδος βραχυχίτωνα με μεγάλη καλλωπιστική αξία είναι ο Βραχυχίτων ο λευκός (B. Populeum ή B. Diversifilium), που έχει μικρότερο μέγεθος με πιο ανοιχτόχρωμο κορμό και ανθοφορία χρώματος λευκού-κρεμ με κόκκινες κηλίδες.

Άνθηση:

Συνήθως Μάιο-Ιούνιο με διάρκεια  περίπου ένα μήνα.

Θέση:

Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις. Είναι δέντρο ανθεκτικό στην μόλυνση άρα κατάλληλο για φυτεύσεις στην πόλη αρκεί να μην έχουμε πρόβλημα με τα πολλά άνθη που πέφτουν κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού.

Θερμοκρασία:

Είναι φυτό θερμών κλιμάτων και προτείνεται να φυτεύεται κυρίως στην Νότια Ελλάδα, στην όποια έχει προσαρμοστεί άριστα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, κοντά στους -8°C, ρίχνει τα φύλλα του αν και αναβλαστάνει την Άνοιξη. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ξεραίνεται μόνιμα.

Χώμα:

Δεν έχει πολλές απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος. Ιδανικά είναι τα γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση.

Πότισμα:

Ποτίζουμε τακτικά όταν το δέντρο είναι μικρό, φροντίζοντας το έδαφος μας να στραγγίζει. Όταν μεγαλώσει ο Βραχυχίτωνας γίνεται ανθεκτικός στην ξηρασία και μπορούμε να ελαττώσουμε τα ποτίσματά μας.

Μεταφύτευση:

Πρέπει να γίνεται πάντα με μπάλα χώματος. Κατά την μετακίνηση του ή σε περίπτωση μεταφύτευσης θα πρέπει να προσέχουμε να μην σπάσει η κεντρική πασσάλωσης ρίζα του καθώς σε αυτήν την περίπτωση το δέντρο θα ξεραθεί. Συστήνεται η τοποθέτηση πασάλου δίπλα στο δέντρο μετά την μεταφύτευση του, με ύψος περίπου 2 μέτρα.

Κλάδεμα:

Δεν είναι απαραίτητο καθώς το σχήμα της κόμης είναι από μόνο του πυραμιδοειδές ή κυλινδρικό.

Λίπανση:

Δεν έχει ανάγκες για συστηματική λίπανση. Η τοποθέτηση κομπόστ πριν την φύτευση πιθανότατα να βοηθήσει στην γρήγορη ανάπτυξη του δέντρου.

Πολλαπλασιασμός:

Με σπόρο και μαλακά μοσχεύματα από τις κορυφές των βλαστών, την περίοδο της Άνοιξης.

Εχθροί και ασθένειες:

Δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με ασθένειες ή εχθρούς.

Tip-άκος:

Λόγω του βαθιού ριζικού συστήματος του βραχυχίτωνα καλό είναι να αποφεύγετε η φύτευση του κοντά σε σωληνώσεις. Επίσης λόγω του μεγάλου ύψους πιθανότατα να χρειάζεται τακτικά κλαδέματα σε περίπτωση που φυτευτεί κοντά σε πυλώνες με καλώδια της ΔΕΗ.Δείτε περισσότερα

Πυξάρι

Ένα από τα κλασσικά φυτά που χρησιμοποιούνται στη φυτογλυπτική.

Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου

Σεπτέμβριος-Οκτώβριος