Κονβόλβουλος

Κονβόλβουλος

Λατινική ονομασία:  Convolvulus cneorum

Οικογένεια: Convolvulaceae

Καταγωγή: Μεσόγειος

Πηγή φωτογραφίας: https://www.jparkers.co.uk

Περιγραφή:

Ο Κονβόλβουλος είναι ένα έρπων, ποώδες φυτό ιδανικό για εδαφοκάλυψη.  Παρουσιάζει θαμνώδη εμφάνιση και φτάνει σε ύψος τα 0,5 με 60 εκατοστά και απλώνεται μέχρι και τα 120 εκατοστά. Έχει όμορφο, πυκνό φύλλωμα με ασημοπράσινη απόχρωση.  Τα φύλλα του είναι μεσαίου μεγέθους, με ελλειψοειδές και επίμηκες σχήμα και διαθέτουν χνούδι.  Ανθίζει με πολυάριθμα λευκά λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας και μεγέθους περίπου 4 εκατοστών. Η ανθοφορία του είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς κρατάει 5-6 μήνες.

Ποικιλίες:

Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές συγγενικό είδος είναι το Convolvulus sabatius με όμορφα μωβ και μπλε άνθη, αλλά δίχως τις ασημί αποχρώσεις του C. cneorum. Έχει παρόμοιες απαιτήσεις με αυτό με κύρια διαφορά ότι πολλαπλασιάζεται με σπόρο και τρυφερά μοσχεύματα. Είναι μικρότερο σε ύψος, φτάνοντας τα 0,1 με 0,5 μέτρα και λίγο πιο ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες και στους παγετούς.

Άνθηση:

Μάιο έως Σεπτέμβριο.

Θέση:

Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις.

Θερμοκρασία:

Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και -5°C, αλλά χρειάζεται προστασία από τους παγετούς. Δεν έχει πρόβλημα με τις υψηλές θερμοκρασίες καθώς είναι προσαρμοσμένο στο μεσογειακό κλίμα.

Χώμα:

Ευδοκιμεί σε ξηρά εδάφη με καλή αποστράγγιση.

Πότισμα:

Δεν χρειάζεται τακτικά ποτίσματα, καθώς είναι ανθεκτικό στην ξηρασία. Ποτίζουμε αραιά και όταν το έδαφός του είναι τελείως στεγνό.

Κλάδεμα:

Κλαδεύουμε ελαφρά μετά την ανθοφορία του για να ενισχύσουμε την επόμενη.

Λίπανση:

Δεν είναι αναγκαία.

Πολλαπλασιασμός:

Γίνεται με ημιξυλοποιημένα μοσχεύματα.

Εχθροί και ασθένειες:

Δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με εχθρούς και ασθένειες.

Tip-άκος:

Ο Κονβόλβουλος έχει βραβευτεί  από την βρετανική βασιλική κοινότητα κηπουρικς (RHS) με το βραβείο Garden Merit , που υποδεικνύει την συμβολή του φυτού στην κηπουρική. Επίσης, ελκύει μέλισσες και πτηνά.Δείτε περισσότερα

Σεφλέρα

Διακοσμεί πλήθως κήπων & μπαλκονιών με το όμορφο φύλλωμα της.

Βεϊγκέλια

Ένας πανέμορφος θάμνος με πλούσια ανθοφορία