Αρμέρια

Αρμέρια

 

Λατινική ονομασία:  Armeria maritima

Οικογένεια: Plumbaginaceae

Καταγωγή: Κοινό σε πλήθος χωρών του Βόρειου Ημισφαίριου.

Περιγραφή:

Η Aρμέρια είναι ένα πολυετές ποώδης φυτό που  παραμένει πράσινο καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό. Είναι ανθεκτικό και με χαμηλές απαιτήσεις σε φροντίδα, καθιστώντας εύκολη την διατήρησή του. Σε ύψος και πλάτος φτάνει τα 15 με 30 εκατοστά και δεν είναι ιδιαίτερα επεκτατικό. Τα φύλλα του θυμίζουν γρασίδι, καθώς είναι λεπτά βελονοειδή  με κάθετη ανάπτυξη, σε σκούρο πράσινο χρώμα. Δημιουργούν μικρές, πυκνές συστάδες από τις οποίες ξεχωρίζουν τα άνθη του όταν εμφανίζονται καθώς αναπτύσσονται σε μίσχους με μεγαλύτερο ύψος. Αποτελούνται από πολλά άνθη σε μεγάλες σφαιρικές ή ημισφαιρικές ταξιανθίες και σε χρώματα μεταξύ ροζ και μωβ ή λευκό ανάλογα την ποικιλία.

Ποικιλίες:

Υπάρχουν διάφορες  ποικιλίες με κύριες διαφορές στο χρώμα των ανθών και το μέγιστο ύψος του φυτού. Μερικές από τις πιο γνωστές είναι η Armeria maritima “Alba” με λευκά άνθη σε σφαιρικές ταξιανθίες και  Armeria maritima  “Rubrifolia” με ροζ άνθη σε ημισφαιρικές ταξιανθίες.

Ιδανικό φυτό για…

Εδαφοκάλυψη μικρών περιοχών, διακόσμηση μονοπατιών, φύτευση σε  γλάστρες, βραχόκηπους ή παραθαλάσσιες περιοχές. Τα λουλούδια του μπορούν να κοπούν και να διατηρηθούν σε ανθοδοχεία.

Άνθηση:

Μάιος- Ιούνιος.

Θέση:

Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις. Ανθεκτικό στην αλατότητα.

Θερμοκρασία:

Αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες ακόμα και σε συνδυασμό με ξηρασία. Είναι επίσης ικανοποιητικά ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες καθώς επιβιώνει μέχρι και στους -10°C.

Χώμα:

Η κυριότερη απαίτηση της Aρμέριας όσον αφορά το έδαφος είναι η καλή αποστράγγιση. Αναπτύσσεται εύκολα σε φτωχά, ξερά εδάφη.

Πότισμα:

Πρόκειται για ένα φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία με μικρές απαιτήσεις σε νερό. Βεβαιωνόμαστε ότι το χώμα του έχει ξεραθεί πρώτου ποτίσουμε ξανά.

Κλάδεμα:

Δεν χρειάζεται κλαδευτικές επεμβάσεις, πέρα από την αφαίρεση των μαραμένων λουλουδιών κατά την άνθηση.

Λίπανση:

Δεν έχει ανάγκη λίπανσης.

Πολλαπλασιασμός:

Γίνεται με σπόρο, μοσχεύματα και διαίρεση. 

Εχθροί και ασθένειες:

Δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες και εχθρούς.

Tip-άκος:

  • Όταν το κέντρο του φυτού γίνεται ορατό ή όταν η Sρμέρια γίνεται ξυλώδης σε συνδυασμό με μείωση της άνθισης είναι ένδειξη ότι χρειάζεται διαίρεση. Η διαίρεση του φυτού γίνεται νωρίς την Άνοιξη, σκάβοντας βαθιά για να αποφύγουμε τραυματισμούς στις ρίζες και αφαιρώντας τα ξυλώδη ή σάπια τμήματα και ξαναφυτεύοντας τα υγιή.
  • Η Aρμέρια προσελκύει και βοηθά στην επιβίωση των πεταλούδων.


Δείτε περισσότερα

Χειμώνανθος

Ο χειμώνανθος είναι το χαρακτηριστικό φυτό του χειμώνα, γνωστό για το άρωμα και τα όμορφα άνθη του.

Νοέμβριος-Δεκέμβριος (VIDEO)

Νοέμβριος-Δεκέμβριος