Αριστολόχια η γιγάντια

Αριστολόχια η γιγάντια

Λατινική ονομασία:  Aristolochia gigantea

Οικογένεια: Aristolochiaceae

Καταγωγή: Βραζιλία       

Πηγή φωτογραφίας: https://www.dendroboard.com

Περιγραφή:

Η Αριστολόχια η γιγάντια είναι ένα εντυπωσιακό αναρριχώμενο  καλλωπιστικό φυτό. Είναι ημιαειθαλές , δηλαδή ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί να κρατήσει ή να ρίξει το φύλλωμά του, με συνηθέστερη την δεύτερη περίπτωση. Είναι αρκετά επεκτατικό φυτό και μπορεί να αναπτυχθεί σε ύψος και πλάτος έως και 10 μέτρα. Διαθέτει μεγάλα καρδιόσχημα φύλλα σε ανοιχτό πράσινο χρώμα. Στις μασχάλες των φύλλων εκφύονται τα πολύ εντυπωσιακά άνθη της, μέχρι και 30 εκ. σε ύψος και 15 εκ. σε πλάτος, σε αποχρώσεις μεταξύ κόκκινου- μωβ και καφέ και με διάφορα λευκά σχέδια. Το σχήμα τους θυμίζει πουγκί ή τρομπέτα.  

Ποικιλίες:

Η Αριστολόχια η γιγάντια αποτελεί ένα από τα 500 είδη στην οικογένεια των Αριστολόχιων, στην οποία συναντάμε αρκετά καλλωπιστικά είδη. Στην Ελλάδα φύονται τα ενδημικά είδη Aristolochia cretica και Aristolochia rotunda (Αριστολόχια η κρητική και Αριστολόχια η στρογγυλή αντίστοιχα).

Άνθηση:

Ιούνιο με Σεπτέμβριο.

Θέση:

Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις, αν και μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιά.

Θερμοκρασία:

Δεν έχει πρόβλημα με τις υψηλές θερμοκρασίες και ανταπεξέρχεται άριστα στις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην χώρα μας αλλά είναι ευαίσθητη στον παγετό. Δεν πρέπει να βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους που η θερμοκρασία πέφτει κάτω των 0°C για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα καθώς δυσκολεύεται να επιβιώσει.

Χώμα:

Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις πέραν της καλής αποστράγγισης του εδάφους

Πότισμα:

Ποτίζουμε όταν το χώμα της έχει στεγνώσει πλήρως, καθώς γενικά  έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό.

Κλάδεμα:

Κλαδεύουμε νωρίς τον Χειμώνα για τον έλεγχο της ανάπτυξης του φυτού. Αφαιρούμε τις όποιες ανεπιθύμητες  κληματσίδες καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Λίπανση:

Δεν είναι απαραίτητη. Εάν θέλουμε πλούσιο φύλλωμα μπορούμε να προσθέσουμε λίπασμα πλούσιο σε οργανική ουσία. Προτείνονται υδατοδιαλυτά σκευάσματα.

Πολλαπλασιασμός:

Γίνεται κυρίως με φυλλώδη μοσχεύματα και διαίρεση, αλλά και με σπόρο.

Εχθροί και ασθένειες:

Δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες.

Tip-άκος:

  • Η Αριστολόχια  ανήκει στα φυτά  που προσελκύουν πεταλούδες και βοηθούν στην αναπαραγωγή και επιβίωσή τους.
  • Έχει βραβευτεί  από την βρετανική βασιλική κοινότητα κηπουρικής(RHS)  με το βραβείο Grand Merit Award, που υποδεικνύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φυτού και την συνεισφορά του στην κηποτεχνία.

 Δείτε περισσότερα

3η Γιορτή Τριαντάφυλλου - Ανθεστήρια 2019

Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια μέσα σε τριανταφυλλιές στο Σχίνο Λουτρακίου

Πολλαπλασιασμός με καταβολάδες

Είναι τρόπος πολλαπλασιασμού στον οποίο βάζουμε μέρος ενός κλαδιού του φυτού μέσα στο χώμα χωρίς να το αποσπάσουμε από το μητρικό φυτό