Κέρρια

Κέρρια

 

Άλλες Κοινές Ονομασίες :   Ρόδο της Ιαπωνίας

Λατινική Ονομασία : Kerria japonica 'Pleniflora'

Οικογένεια : Rosaceae

Καταγωγή : Αυτοφυές σε Ιαπωνία και Κίνα.

 

Περιγραφή

Η Κέρρια είναι ένα καλλωπιστικό φυτό που συναντάται ως φυλλοβόλος θάμνος ή ως ημιαναρριχώμενο. Αναπτύσσεται γρήγορα και είναι σχετικά  ανθεκτικό είδος, μιας και προέρχεται από ορεινές περιοχές της Ιαπωνίας και της Κίνας. Τα φύλλα του είναι ανοιχτοπράσινα και πλατιά  και οι πολυάριθμοι, επιμήκης βλαστοί του διατηρούν το όμορφο πράσινο χρώμα τους και τον Χειμώνα. Σε ύψος φτάνει τα 1-3 μέτρα και έχει παρόμοιο πλάτος. Έχει πλούσια ανθοφορία με μεγάλα, σφαιρικά, χρυσά σε χρώμα άνθη, που θυμίζουν τριαντάφυλλα.

 

Ιδανικό φυτό για...

Βραχόκηπους, φύτευση σε κήπους μεμονωμένα ή σε ομάδες,  δημιουργία πλαισίων και κάλυψη μικρών φραχτών.

 

Θέση

Προτιμάμε τις θέσεις σε ημισκία.  Αναπτύσσεται και σε πλήρης σκίαση. Μπορεί να φυτευτεί και με απευθείας επαφή στο φως του ήλιου, αλλά έτσι έχουμε αλλοιώσεις στο χρώμα των ανθών (ασπρίσματα).

 

Θερμοκρασία

Είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Χώμα

Ιδανικά τα ελαφριάς-μέτριας σύστασης εδάφη, με καλή στράγγιση.

 

Πότισμα

 Έχει ήπιες απαιτήσεις σε υγρασία, κρατάμε το έδαφος υγρό, φροντίζοντας να έχει στραγγίσει πριν ποτίσουμε.

 

Άνθηση

Ανθίζει την Άνοιξη, συνήθως από Απρίλιο έως Μάιο, και πολλές φορές και το Φθινόπωρο.  Η άνθηση γίνεται σε βλαστούς του προηγουμένου έτους.

 

Λίπανση

Δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες σε λίπανση.

 

Πολλαπλασιασμός

Γίνεται με χρήση μοσχευμάτων.

 

Κλάδεμα

Κλαδεύουμε μετά το τέλος της ανθοφορίας για την διατήρηση του σχήματος του φυτού και αφαιρώντας με προσοχή βλαστούς που βγαίνουν γύρω από την βάση του φυτού. Επίσης, αφαιρούμε τους ξεραμένους βλαστούς και φύλλα καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου.  Σε περίπτωση που το φυτό μας έχει πολύ μειωμένη απόδοση λόγο ηλικίας ή ασθένειας μπορούμε να εφαρμόσουμε κλάδεμα ανανέωσης, αφαιρώντας όλο το υπέργειο τμήμα του φυτού μέχρι την βάση του στο έδαφος.

 

Εχθροί και ασθένειες

Πρόκειται για ένα σκληραγωγημένο φυτό που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα από εχθρούς και ασθένειες.  Περιστασιακά μπορεί να συναντήσουμε ζημιές από βακτηριακό κάψιμο, σηψιρριζία και χλωρωτικές κηλίδες στα φύλλα.

 

Tip-άκος

Η Κέρρια είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές καλλωπιστικό  φυτό παγκοσμίως και της έχει απονεμηθεί το βραβείο  Garden Merit Award ( Βραβείο Κηπουρικής Αξίας)  από  την Αγγλική Κοινότητα Κηπουρικής (RHS).

 Δείτε περισσότερα

Ιτία

Η όψη βροχής "δακρύων"!

Μάιος-Ιούνιος

Η άνοιξη μας γέμισε μυρωδιές και χρώματα, σηματοδοτώντας την καλύτερη εποχή του χρόνου...