Μάραθος

Μάραθος

Άλλη Κοινή Ονομασία: Φινόκιο

Λατινική ονομασία:  Foeniculum vulgare

Οικογένεια: Apiaceae

Καταγωγή: Αυτοφυές στις περιοχές της Μεσογείου, Βόρειας Αφρικής, Δυτικής Ασίας και στα Κανάρια Νησιά.

Ποικιλίες:

Το  Foeniculum vulgare var. Dulce Mill, κοινός φινόκιο αποτελεί ποικιλία του κοινού μάραθου και πλέον καλλιεργείται σε μεγαλύτερες εκτάσεις από αυτόν, ως λαχανικό, για τις διογκωμένες βάσεις των φύλλων που μοιάζουν με βολβούς. 

Περιγραφή:

Ο μάραθος είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό το οποίο καλλιεργείται κυρίως ως ετήσιο για αρτυματική χρήση. Είναι ιδιαίτερα αρωματικό, με όλα τα μέρη του να περιέχουν αιθέρια έλαια. Ο βλαστός του είναι όρθιος με διακλαδώσεις και φτάνει σε ύψος τα 60 – 90 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι νηματοειδή με έντονο πράσινο χρώμα και λεία επιφάνεια. Τα άνθη του εμφανίζονται πολλά μαζί σε  ημισφαιρικές ταξιανθίες (σκιάδια) που θυμίζουν ομπρέλα και είναι κίτρινου χρώματος.

Θέση:

Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις, προφυλαγμένες από ψυχρούς ανέμους.

Θερμοκρασία:

Ιδανικές θερμοκρασίες μεταξύ 15 – 25 °C. Είναι φυτό που μπορεί να αντέξει τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά όχι τον παγετό.

Χώμα:

Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό φυτό. Καταλληλότερα είναι τα μέσης σύστασης πηλώδη ή πηλοαμμώδη, γόνιμα, βαθιά, με καλό αερισμό και αποστράγγιση. Ανθεκτικό στα όξινα εδάφη  με pH 5,0 – 6,5.

Πότισμα:

 Δεν χρειάζεται συχνό πότισμα, ποτίζουμε όταν στεγνώνει το έδαφος. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα το φύλλων και σάπισμα της ρίζας. Δεν βρέχουμε το φύλλωμα του για την αποφυγή ανάπτυξης μυκήτων.

Αποστάσεις Φύτευσης:

Το  βάθος σποράς είναι 1 – 3 εκατοστά, και οι αποστάσεις φύτευσης κυμαίνονται από 50 ή 75 – 90 ή 60 – 105 εκατοστά μεταξύ των γραμμών και 15 ή 20 – 25 ή 10 – 30 εκατοστά επί των γραμμών αντίστοιχα, ανάλογα με το πόσο πυκνή φύτευση θέλουμε.

Συγκομιδή:

Γίνεται με εύκολα με αφαίρεση της ποσότητας των φύλλων που θέλουμε με το χέρι ή ένα κλαδευτήρι.

Λίπανση:

Εάν έχουμε προσθέσει κοπριά ή κοπόστ στο χώμα μας, δεν χρειάζεται περαιτέρω λίπανση. Διαφορετικά, μπορούμε να προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας υγρό λίπασμα για ενδυνάμωση της ανάπτυξης του φυλλώματος.

Πολλαπλασιασμός:

Γίνεται εύκολα με σπόρο.

Εχθροί και ασθένειες:

Οι κυριότεροι εχθροί είναι οι αφίδες και η πεταλούδα Papilio machaon, της οποίας οι προνύμφες τρώνε τα φύλλα του φυτού. Ζημίες μπορούν να προκαλέσουν και οι νηματώδης. Από ασθένειες συχνά προσβάλλεται από σκληρωτινίαση (Sclerotinia sclerotiorum) και πύθιο (Pythium spp) .

Διατροφική Αξία :

Πέρα από αρωματικές ιδιότητες ο μάραθος έχει και φαρμακευτική χρήση, γνωστή από την αρχαιότητα. Το αφέψημα από μάραθο είναι διουρητικό και ευεργετικό για το στομάχι, ανακουφίζοντας από πόνους και ενοχλήσεις, ενώ βοηθάει και στο αδυνάτισμα. Ως διεγερτικό της μήτρας θα πρέπει να αποφεύγετε από τις εγκύους και όπως όλα τα βότανα θα πρέπει να ζητάμε την συμβουλή γιατρού πριν τα εντάξουμε στην διατροφή μας. Από θρεπτικά συστατικά περιέχει βιταμίνες Α, B, C, πλήθος μετάλλων, με κυριότερα το σίδηρο, το μαγγάνιο ,το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο  και άλλες αντιοξειδωτικές και ευεργετικές ουσίες όπως φλαβονοειδή, τερπένια, γλυκοζίτες και το αιθέριο έλαιο του με κύριο συστατικό την ανηθόλη.Δείτε περισσότερα

Ντομάτα

Η ντομάτα είναι πλούσια σε βιταμίνες C και A

Φράουλα

Τη φράουλα μπορείτε να την φυτέψετε όπου θέλετε, στον κήπο, σε παρτέρια, σε γλάστρες.