Πενισέτο

Πενισέτο

Λατινική ονομασία:  Pennisetum sp

Οικογένεια: Poaceae

Καταγωγή:  Εντοπίζονται σε πληθώρα θερμών και τροπικών περιοχών σε όλο τον κόσμο.

Περιγραφή:

Το Πενισέτο είναι ένα πολυετές αγρωστώδες φυτό με καλλωπιστική αξία. Απαιτεί ελάχιστες φροντίδες και αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα. Είναι χαμηλής ανάπτυξης με ύψος που ανάλογα με την ποικιλία, δεν ξεπερνά τα 70 εκατοστά αν και κάποια είδη φτάνουν το 1-1,5 μέτρο. Το φύλλωμά του αποτελείται από μεγάλα σε μήκος,  στενά, λογχοειδή φύλλα με λεία και γυαλιστερή επιφάνεια. Το χρώμα τους είναι από ανοιχτό έως σκούρο πράσινο. Τα άνθη του είναι ένας από τους βασικούς λόγους που καλλιεργείται ως καλλωπιστικό φυτό καθώς σχηματίζουν όμορφες, χνουδωτές ταξιανθίες στάχυ που ξεπροβάλουν ως τούφες σε ψηλά στελέχη από το φύλλωμα του φυτού. Το χρώμα τους εξαρτάται από το είδος με τα πιο συχνά να είναι το κρεμ, λευκό, γκρι και ροζ.

Άνθηση:

Ανάλογα με το είδος και την ποικιλία, ανθίζει μέσα Καλοκαιριού μέχρι τις αρχές του Χειμώνα.

Ποικιλίες:

Στο γένος Pennisetum υπάρχουν 80-140 είδη, στα οποία περιλαμβάνονται φυτά που χρησιμοποιούνται για την διατροφή του ανθρώπου (P. glaucum), ως ζωοτροφές (P. purpureum) και ως καλλωπιστικά. Τα κυριότερα καλλωπιστικά είδη είναι τα P. advena, P. alopecuroides, P. orientale, P. setaceum, και P. villosum, μαζί με τις πολυάριθμες ποικιλίες τους. Μερικές από αυτές είναι η Pennisetum orientale var. rubrum με ροζ ταξιανθίες, η Pennisetum ‘Fairy Tails’  με μακριές ασημί-ροζ ταξιανθίες και η Pennisetum alopecuroides var. Monday με γκρί-λεύκες ταξιανθίες και μεγάλου μήκους σκουροπράσινα φύλλα.

Θέση:

Φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις. Είναι κατάλληλο για παραθαλάσσιες φυτεύσεις καθώς είναι ανθεκτικό στην αλατότητα.

Θερμοκρασία:

Δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με τις υψηλές θερμοκρασίες. Σε περιοχές με δριμύ χειμώνα πιθανότατα να χρειαστεί προστασία από το κρύο καθώς παθαίνει ζημίες όταν το θερμόμετρο πέφτει κάτω από τους 0°C.

Χώμα:

Εφόσον το έδαφος έχει καλή αποστράγγιση το Πενισέτο μπορεί να προσαρμοστεί σε πλήθος εδαφών, με προτίμηση στα ελαφριάς σύστασης εδάφη.

Πότισμα:

 Έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό και δεν χρειάζεται τακτικά ποτίσματα.

Κλάδεμα:

Αφαιρούμε τα ξερά και ασθενικά στελέχη και άνθη στις αρχές της Άνοιξης.

Λίπανση:

Δεν χρειάζεται λίπανση.

Πολλαπλασιασμός:

Γίνεται την Άνοιξη με σπόρο ή με διαίρεση, με την δεύτερη μέθοδο να είναι ευκολότερη.

Εχθροί και ασθένειες:

Δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με εχθρούς και ασθένειες.

Tip-άκος:

Η ποικιλία Pennisetum ‘Fairy Tails’  έχει βραβευτεί από την βρετανική R.H.S. (Βασιλική Κοινότητα Κηπουρικής) για την αξία της στην κηποτεχνία.Δείτε περισσότερα

Πασιφλόρα η εξωτική

Το ρολόι του καλοκαιριού…

Το Φαρμακείο του Σκύλου

Όλα όσα θα πρέπει να περιέχει το φαρμακείο του σκύλου μας, ώστε να μπορούμε να του προσφέρουμε τις Ά Βοήθειες, σε περίπτωση ανάγκης.