Θρούμπι

Θρούμπι

Λατινική ονομασία: Satureja thymbra &Thymba spicata

Οικογένεια: Lamiaceae

Καταγωγή:  Μικρά Ασία, αυτοφυές της χώρας μας

Ποικιλίες:

Η ονομασία θρούμπι αναφέρεται σε 2 είδη φυτών τα Satureja thymbra &Thymba spicata, με το δεύτερο να είναι ενδημικό της χώρας μας. Είναι παρόμοια φυτά παρόλο που ανήκουν σε διαφορετικά γένη και θα αναφερθούμε παρακάτω στις διαφορές τους, όπου αυτό χρειάζεται.

Περιγραφή:

 Το θρούμπι είναι ένας μικρός πολυετής θάμνος με αρωματικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Σε ύψος φτάνει τα 20 – 50 εκατοστά με όρθιους βλαστούς και έχει φύλλα που εκπτύσσονται ανά διαστήματα, σε απαλή απόχρωση του πράσινου. Τα φύλλα του έχουν σκληρή επιφάνεια και σε σχήμα είναι στενά στο S. Thymbra και γραμμοειδή στο T. Spicata, μικρά με μήκος περίπου 1 εκατοστά και στα δύο. Τα άνθη του είναι μικρά και ροζ και βγαίνουν μαζί σε σπόνδυλους. Όλα τα μέρη του φυτού έχουν ένα ευχάριστο άρωμα, ιδιαιτέρα τα φύλλα.

Θέση:

Είναι φυτό που προτιμά τις προσήλιες θέσεις.

Θερμοκρασία:

Είναι φυτό προσαρμοσμένο στην εύκρατη ζώνη και αντέχει σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες. 

Χώμα:

Αναπτύσσεται εύκολα σε φτωχά έως μέτριας γονιμότητας εδάφη. Ιδανικά προτιμά τα ασβεστούχα εδάφη με καλή αποστράγγιση.

Πότισμα:

Μπορεί να καλλιεργηθεί και σε ξηρικές εκτάσεις/συνθήκες καθώς είναι ανθεκτικό σε συνθήκες ξηρασίας, παρόλα αυτά δίνει αυξημένη  παραγωγή όταν ποτίζεται. Δεν χρειάζεται τακτικά ποτίσματα, ποτίζουμε όταν το χώμα έχει στεγνώσει εντελώς.

Άνθηση:

Ανθίζει τον Ιούλιο έως και τον Αύγουστο.

Συγκομιδή:

Η συγκομιδή γίνεται από το 2ο έτος καλλιέργειας, όταν το φυτό είναι σε πλήρης άνθηση. Μπορεί να γίνει με το χέρι ή με χορτοκοπτικά σε μεγάλες καλλιέργειες. Η συλλογή φύλλων γίνεται την Άνοιξη και η συλλογή των ανθών του κατά τους μήνες Ιούλιο έως και Αύγουστο.

Κλάδεμα:

Δεν χρειάζεται κλαδευτικές επεμβάσεις.

Πολλαπλασιασμός:

Και τα δύο είδη πολλαπλασιάζονται με σπόρο και παραφυάδες, ενώ το Satureja thymbra πολλαπλασιάζεται και με διαίρεση.

Λίπανση:

Γίνεται νωρίς την Άνοιξη με λίπασμα που περιέχει άζωτο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Σε περίπτωση που έχουμε μεγάλη καλλιέργεια, συχνά γίνεται επιπλέον λίπανση μετά την συλλογή.

Εχθροί και ασθένειες:

Δεν έχει σημαντικά προβλήματα από ασθένειες και εχθρούς.

Ευεργετικές Ιδιότητες

Το θρούμπι πέρα από αρωματικό φυτό έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες. Βοηθάει στην σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην χώνεψη, καταπολεμά τα εντερικά παράσιτα, έχει ευεργετική δράση κατά της ουρική αρθρίτιδας και στις πέτρες των νεφρών και δρα ως τονωτικό και κατά της κοπώσεως.

Για την διατροφή και την υγεία μας έχει πολλαπλά οφέλη καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, B (B2, B3, B6) και C, καθώς και μέταλλα με κυριότερα το ασβέστιο, το σίδηρο και το μαγγάνιο.

Όπως όλα τα βότανα θα πρέπει να είμαστε προσεχτική στην χρήση τους και να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας. Ανήκει στα βότανα που πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη.

DIY:

Παρασκευές με το θρούμπι

  • Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι φύλλα ή άνθη από θρούμπι. Ρίχνουμε ένα κουταλάκι του τσαγιού ξηρό θρούμπι σε  ένα φλιτζάνι βραστό νερό και το σκεπάζουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε, και πίνουμε έως τρεις φορές την ημέρα.
  • Αντίστοιχα για ένα αφέψημα με θρούμπι, προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλιτζάνι με βραστό νερό και το αφήνουμε για 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και είναι έτοιμο.
  • Τέλος, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για εξωτερική χρήση πάνω σε πληγές ή τσιμπήματα εντόμων, ετοιμάζοντας κομπρέσες που μουσκεύουμε σε αφέψημα βράζοντας περίπου 30 γραμμάρια θρούμπι για ένα λίτρο νερό.

Πηγή: www.iatroi.gr

Tip-άκος:

Το θρούμπι όπως και το θυμάρι ανήκουν στα μελλισοτροφικά φυτά και βοηθάν στην διατροφή και επιβίωση των μελισσών. 



Δείτε περισσότερα

Νυχτολούλουδο

Άρωμα θερινής νυκτός

Ωίδιο

Το ωίδιο ανήκει στις μυκητολογικές ασθένειες. Γενικά προσβάλει αρκετά φυτά, μπορεί να το βρούμε σε λαχανικά, σε καλλιέργειες ακόμα και σε καρποφόρα.