5 πράγματα που μας "διδάσκουν" τα κατοικίδια

5 πράγματα που μας "διδάσκουν" τα κατοικίδια

 

Καθημερινά θα ακούσουμε κάποιον από εμάς να λέει: - τα χω παίξει, δεν είναι ανθρώπινοι οι ρυθμοί μας, έχω ξεχάσει να χαίρομαι κλπ κλπ. Όλα δείχνουν πως οι ξέφρενοι ρυθμοί μας οδηγούν εκτός πορείας. 

Οι επιστήμονες μεγάλων πανεπιστημίων όπως το Stanford, το Harvard κ.α , διεξάγουν όλο και περισσότερες μελέτες προκειμένου να εντοπίσουν τι είναι αυτό που μας έχει απορυθμίσει και το κυριότερο, τι παραδείγματα θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να αρχίσουμε να απολαμβάνουμε ξανά την ζωή. 

Μελέτες στους σκύλους, που θεωρούνται ως ζώα και ψυχισμό, πιο κοντά στον άνθρωπο , κατέδειξαν τα παρακάτω. Σας τα παραθέτω, αφού μετά από πολλές δοκιμές, τείνω να συμφωνήσω με τους επιστήμονες. Όταν άρχισα να μιμούμαι σε κάποια πράγματα τον σκύλο μου, είδα σημαντική βελτίωση στην καθημερινότητα μου.

Να λοιπόν, τα πράγματα που διδάχθηκα από το κατοικίδιο μου.

 

1.Σταματήστε το multitasking

Παρατηρήστε τον σκύλο σας, όταν εκτελεί κάποια εργασία ή εντολή. Αφοσιώνεται αποκλειστικά. Ας παρατηρήσουμε και τους εαυτούς μας σε αντίστοιχη περίπτωση. Θα γράψουμε στον υπολογιστή ενώ παράλληλα θα απαντούμε στα τηλέφωνα, ενώ παράλληλα θα σχεδιάζουμε την απογευματινή μας συνάντηση με συνεργάτες, ενώ παράλληλα θα φτιάξουμε καφέ. Πως αισθανόμαστε στο τέλος της ημέρας; Ερείπια. Σαν να τρέχαμε ολοήμερο μαραθώνιο. Ερευνητές του Stanford απέδειξαν πως το multitasking, μακροχρόνια δημιουργεί προβλήματα σε μνήμη και παραγωγικότητα.

2. Πείτε ναι, στην σιέστα

Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδαμε τον σκύλο μας να είναι όρθιος από το πρωί ως το βράδυ; Μα ποτέ φυσικά. Όποτε νοιώσει την ανάγκη, παίρνει έναν υπνάκο. Από αυτό ορμώμενοι οι επιστήμονες, διεξήγαγαν μια έρευνα με 24.000 συμμετέχοντες, οι οποίοι άρχισαν να παίρνουν τακτικά έναν μισάωρο, μεσημεριανό υπνάκο. Τα αποτελέσματα ήταν πως αυτή η σιέστα, βοηθά έως 37% στο να μην εμφανιστούν καρδιακά προβλήματα, ενώ ενισχύει την εγρήγορση και την εργασιακή απόδοση.

3.Πάρτε τα πόδια σας, όχι το αυτοκίνητο

Κάθε φορά που βγαίνω από το σπίτι, ο σκύλος μου βουτάει το λουρί του και έρχεται. Το αποτέλεσμα ήταν πως για τις κοντινές εργασίες επιλέγω το καλύτερο μέσο. Τα πόδια. Σύγχρονες έρευνες έδειξαν πως το περπάτημα είναι ο ασφαλέστερος τρόπος, όχι μονο για να χάσεις κάψεις θερμίδες και να βελτιώσεις την υγεία της καρδιάς, αλλά και:

  • Να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη,
  • Να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη Τύπου ΙΙ,
  • Να διατηρήσετε γερά τα κόκκαλα μας,
  • Να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και του παχέως εντέρου,
  • Να διατηρήσετε το μυαλό σας σε εγρήγορση.

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα πάμε στο περίπτερο, ας πάρουμε το καλύτερο μέσο μεταφοράς. Τα πόδια μας.

4.Τεντωθείτε πιο συχνά

Συχνά παρατηρούσα τον σκύλο μου να τεντώνεται πολύ συχνά. Μου φαινόταν παράξενο μέχρι που άρχισα να το κάνω καθημερινά, αρχής γενομένης, το πρωί. Παρατήρησα πως δεν χρειαζόμουν τον καφέ όπως νόμιζα.

Το συχνό τέντωμα μας κρατά εύκαμπτους αλλά τα οφέλη του δε σταματούν εδώ. Σε μία μελέτη 10 ημερών, εθελοντές που δεν εκτέλεσαν καμία άλλη μορφή φυσικής άσκησης παρά μόνο συχνό τέντωμα έδειξαν εντυπωσιακές αλλαγές στη φυσική τους κατάσταση. Εκτός από τη βελτίωση της ευλυγισίας, αυξήθηκε η μυϊκή τους δύναμη και η αντοχή τους. Αν και η μελέτη ήταν μικρής διάρκειας, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το τέντωμα είναι μία καλή εναλλακτική για ανθρώπους που λόγω καταστάσεων δεν μπορούν να ασκηθούν με παραδοσιακούς τρόπους.

5.Βγάλτε πιο συχνά το παιδί από μέσα σας

Ο σκύλος μου είναι πέρα για πέρα ενήλικος,6 ετών. Παρόλα αυτά, συχνά-πυκνά, συμπεριφέρεται σαν κουτάβι, χωρίς να το πολυσκεφτεί. Και προσπαθεί να με παρασύρει σε χαζά κατ’εμέ, παιχνίδια. Μέχρι που άρχισα να τον ακολουθώ. Και να κάνω το ίδιο ακόμα και όταν δεν τον είχα μαζί μου. Παρατήρησα πως άρχισα να γελάω περισσότερο και να μου φεύγει το άγχος. Και όχι μόνο αυτό, αλλά με αστεία πειράγματα και παιχνίδι, άρχισαν παρατήρησα πως βελτίωσε τις σχέσεις μου με άλλους ανθρώπους. Κυρίως όμως με τον εαυτό μου. Επιστημονικά λοιπόν έχει κάπως έτσι : Καρδιολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Ιατρικού Κέντρου του Maryland έδειξαν μία ισχυρή αίσθηση του χιούμορ σε ανθρώπους με υγιή καρδιά σε σχέση με εκείνους που υπέφεραν από καρδιακά προβλήματα. Συμπεραίνουν ότι «το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο» κυρίως όσον αφορά την υγεία της καρδιάς. Δείτε περισσότερα

Καλέντουλα

Η καλέντουλα είναι γνωστή για την αντιγηραντική της δράση και τα πολύ όμορφα άνθη της.

Αλεξανδρινό

Θάμνος πολυετής που τα φύλλα του κοκκινίζουν το χειμώνα