Κύμινο

Κύμινο

Λατινική ονομασία: Cuminum cyminum

Οικογένεια: Apiaceae

Καταγωγή: Μεσογειακές χώρες

Ποικιλίες:

Στην Ελλάδα δεν καλλιεργείται σε σημαντικές ποσότητες, ενώ παλιά καλλιεργούταν στην Χίο. Στην Ευρώπη καλλιεργείται κυρίως το είδος Carum carvi.

Περιγραφή:

Το κύμινο είναι ένα ποώδες μονοετές φυτό, που καλλιεργείται από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα για τους αρωματικούς και φαρμακευτικούς σπόρους του. Το είδος που καλλιεργείται σήμερα είναι διετές. Το ύψος του φτάνει τα 25 με 80 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι πολυσχιδή σε ανοιχτό πράσινο χρώμα. Έχει λευκά ή ρόδινα άνθη μικρού μεγέθους μαζεμένα σε ταξιανθίες που ονομάζονται σκιάδιο και θυμίζουν ελαφρώς ομπρέλα. Όλα τα μέρη του φυτού περιέχουν αιθέρια έλαια και είναι αρωματικά.

Θέση:

Επιλέγουμε ηλιόλουστες θέσεις.

Θερμοκρασία:

Προτιμά ξηρές περιοχές με ήπιο κλίμα.

Χώμα:

Αμμοπηλώδη και καλώς αποστραγγιζόμενα εδάφη μέσης ή μεγάλης γονιμότητας.

Πότισμα:

Χρειάζεται 3 – 4 ποτίσματα τους μήνες Ιούνιο με Ιούλιο.

Συγκομιδή:

Γίνεται 100 – 120 ημέρες από την εποχή σποράς όταν τα φυτά αρχίσουν να ξεραίνονται και οι καρποί αρχίσουν να χάνουν το σκούρο πράσινο χρώμα τους.

Εποχή Σποράς:

Ανάλογα με την περιοχή, συνήθως από μέσα Μαρτίου έως τέλος Απριλίου.

Αποστάσεις Φύτευσης:

40 – 50 εκατοστά μεταξύ των γραμμών και ποσότητα σπόρου 0,5 – 1,5 κιλά ανά στρέμμα, ανάλογα με το αν γίνεται πεταχτά (μεγαλύτερη ποσότητα) ή σε γραμμές με σπαρτική μηχανή (μικρότερη ποσότητα).  Βάθος σποράς 1,5 – 2 εκατοστά. 

Πολλαπλασιασμός:

Γίνεται με σπόρο.

Λίπανση:

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη λίπανση. 

Εχθροί και ασθένειες:

Οι κυριότερες ασθένειες είναι το ωίδιο, η αλτερνάρια και σηψιριζίες από διάφορα είδη μυκήτων. Από εχθρούς προσβάλλεται συχνά από αφίδες.

Διατροφική Αξία :

Οι σπόροι του κύμινου ευνοούν την φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος και χρησιμοποιούνται στην καταπολέμηση της διάρροιας και της δυσεντερίας. Το αιθέριο έλαιο που βρίσκεται στους σπόρους, με κύριο συστατικό την κυμίνη έχει σπασμολυτικές και χωνευτικές ιδιότητες, ενώ επίσης βελτιώνει την όρεξη μας.  Τέλος έχει βρεθεί να βοηθά στο αδυνάτισμα και να έχει αγχολυτικές ιδιότητες.  Γενικότερα είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, ασβεστίου  και μαγγανίου, ενώ περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες μαγνησίου και φωσφόρου. Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β4.

DIY: Αφέψημα από κύμινο

 

Βάζουμε ένα κουτάλι του γλυκού σπόρους κύμινου σε νερό που βράζει  και τους αφήνουμε για 2 – 3 λεπτά. Έπειτα σβήνουμε την συσκευή μας και αφήνουμε το δοχείο σκεπασμένο για άλλα 10 λεπτά. Το αφέψημά μας είναι έτοιμο αφού το σουρώσουμε.

 

Πηγή: www.enallaktikidrasi.com

Tip-άκος:

  • Θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα ζιζάνια από το χωράφι μας με σκαλίσματα ή βοτάνισμα. Τα σκαλίσματα που γίνονται είναι συνήθως 1 – 2, το πρώτο όταν τα φυτά έχουν ύψος 5 – 10 εκατοστά και ένα δεύτερο αν ο πληθυσμός των ζιζανίων είναι ακόμα μεγάλος.
  • Οι σπόροι του κύμινου χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία για την παρασκευή λικέρ που ονομάζεται κουμέλ (Kümmel).



Δείτε περισσότερα

Θρούμπι

Ένα βότανο από την αρχαιότητα