Κάππαρη

Κάππαρη

 

Λατινική ονομασία: Capparis spinosa

Οικογένεια: Capparaceae

Καταγωγή:  Ιθαγενές φυτό των μεσογειακών περιοχών της Μέσης Ανατολής.

 

Περιγραφή

 

Η κάππαρη είναι ένα πολυετές θαμνώδες φυτό γνωστό στην χώρα από την αρχαιότητα με το όνομα «Κάππαρις». Είναι φυλλοβόλο και φτάνει σε ύψος τα 60 – 75 εκατοστά. Διαθέτει βαθύ ριζικό σύστημα και λείους, διακλαδιζόμενους βλαστούς. Τα φύλλα του είναι ελλειψοειδή, δερματώδη, με γυαλιστερό πράσινο χρώμα και μπορεί να έχουν δύο μικρά αγκάθια στην βάση του μίσχου τους. Σχηματίζει μεγάλα λευκά άνθη με πολλούς μακρύς στήμονες, τα οποία μένουν ανοικτά για 1 – 2 μέρες.  Ο καρπός της είναι ράγα πράσινου χρώματος. Καλλιεργείται σε περιορισμένες εκτάσεις στην Ελλάδα, για χρήση στην ανθρώπινη διατροφή μιας και οι καρποί, τα ανώριμα άνθη και οι τρυφεροί βλαστοί του είναι κατάλληλα για κατανάλωση. Επίσης, χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό για βραχόκηπους και ανήκει στην κατηγορία των μελισσοτροφικών φυτών.

 

Θέση

Επιλέγουμε ηλιόλουστες θέσεις. Αποστάσεις φύτευσης 2,5 x 2,0 μέτρα μεταξύ και επί των γραμμών ή 5 x 5 μέτρα για πιο αραιές φυτεύσεις.

 

Θερμοκρασία

Είναι φυτό ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ όταν είναι σε λήθαργο (ρίχνει τα φύλλα του) έχει ανθεκτικότητα και στον παγετό. Ιδανικό εύρος θερμοκρασιών είναι 13 – 27 °C.

 

Έδαφος

Την κάπαρη την συναντάμε σε φτωχά, βραχώδη, ασβεστώδη και με ελάχιστη υγρασία εδάφη, είναι δηλαδή ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό με περιορισμένες ανάγκες. Ιδανικά επιλέγουμε σχετικά γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση για καλύτερη παραγωγή.

 

Πότισμα

Έχει ελάχιστες ανάγκες σε νερό και δεν χρειάζεται τακτικά ποτίσματα.

 

Άνθηση

Αρχές Καλοκαιριού.

 

Συγκομιδή

Οι τρυφεροί βλαστοί συγκομίζονται  νωρίς την Άνοιξη όταν φτάσουν τα 8 – 12 εκατοστά. Έπειτα, στα τέλη της Άνοιξης με αρχές Καλοκαιριού συλλέγονται τα ανώριμα άνθη, πριν ανοίξουν. Τέλος, τα άνθη που δεν συλλέγονται ωριμάζουν και γίνονται καρποί οι οποίοι συγκομίζονται νωρίς το Καλοκαίρι. Σε πολλές περιπτώσεις τα φύλλα της κάπαρης χρησιμοποιούνται για διακόσμηση πιάτων από μάγειρες.  

 

Πολλαπλασιασμός

Γίνεται με σπόρο, μοσχεύματα και μεριστώματικο πολλαπλασιασμό. Ο πιο αξιόπιστος και εύκολος τρόπος είναι η χρήση μοσχευμάτων, καθώς ο σπόρος της κάππαρης φυτρώνει δύσκολα.

 

Εχθροί και ασθένειες

Ανθεκτικό σε εχθρούς και ασθένειες. Σπάνια παρατηρούμε προσβολές από ωίδιο και μικρές ζημιές από φυλλοφάγα έντομα.

 

Ευεργετικές ιδιότητες

Η κάππαρη έχει εξαιρετικά μικρή περιεκτικότητα σε θερμίδες με μία κουταλιά της σούπας να περιέχει μόλις 2 θερμίδες. Περιέχει βιταμίνες Α, Β (Β2, Β3 και Β9), C , E , K. Από μέταλλα  έχει ποσότητες ασβεστίου, μαγγανίου, σίδηρου, μαγνησίου, χαλκού και σεληνίου. Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και λινολεικό οξύ, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία του ανθρώπου, μιας και οι ουσίες αυτές είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Επίσης, έχει φαρμακευτικές ιδιότητες με τα ανώριμα άνθη της να είναι τονωτικά, διουρητικά και αντιαρτηριοσκληρωτικά, ενώ ο φλοιός των ριζών της θεωρείται ότι έχει αντιαρθριτικές, αντιανεμικές, αφροδισιακές, ανθιδρωτικές και τονωτικές ιδιότητες.

 



Δείτε περισσότερα

Μπανανιά

Είναι αειθαλές φυτό, πολυετές και χαρακτηρίζεται ως ποώδες!

Αγάπανθος

Τα μπλε και μοβ άνθη του που μοιάζουν με τρομπέτες