Κοκκοειδή

Κοκκοειδή

 

Τα κοκκοειδή είναι μικρά έντομα που τα βρίσκουμε σε πολλά είδη φυτών και σε διάφορες εποχές του χρόνου. Τα κοκκοειδή είναι η λεγόμενη ψώρα.

Περιγραφή

Είναι έντομα μικρού μεγέθους, περίπου 3 mm, το σχήμα τους είναι οβάλ και η εμφάνιση τους πάνω στο φυτό είναι σαν καφέ λέπια. Λόγω του μικρού τους μεγέθους, είναι δύσκολο να καταλάβουμε την προσβολή. Το έτος γεννάνε 3 φορές και πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα.

Προσβολές

Προσβάλει τα εσπεριδοειδή και διάφορα άλλα καρποφόρα δέντρα όπως τη φιστικιά, τη συκιά, τη δαμασκηνιά, τη μηλιά, την ελιά και την αχλαδιά. Ακόμα προσβάλει πάρα πολλά καλλωπιστικά. Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνει στην αγγελική, στην πικροδάφνη, στο τσίκας και στην τριανταφυλλιά.

Συνθήκες που ευνοούν την προσβολή

Ο πολλαπλασιασμός τους ευνοείται, όταν επικρατούν μεγάλα ποσοστά υγρασίας, ο αερισμός δεν είναι καλός και ο καιρός είναι ζεστός.

Συμπτώματα και ζημιές που προκαλεί

Θα τα δείτε πάνω στα κλαδιά, στους καρπούς, καθώς και στα φύλλα. Επίσης εκκρίνουν ένα κολλώδες υγρό, το οποίο ελκύει έντομα που παρασιτούν και μυρμήγκια. Οι ζημιές που προκαλούν είναι:

  • Αποχρωματισμοί, επειδή κολλάνε πάνω:

- στους βλαστούς

- στους νεαρούς καρπούς

- στα νεαρά φύλλα

  • Απομύζησή των χυμών, με αποτέλεσμα τα φυτά:

- να έχουν κακή όψη

- να αφυδατώνονται

- να μαραίνονται

Αντιμετώπιση

Οι αντιμετώπιση τους είναι δύσκολή, διότι το κέλυφος που διαθέτουν, είναι αδιαπέραστο από τα εντομοκτόνα. Το χειμώνα αντιμετωπίζετε πιο εύκολα τα κοκκοείδη, με ειδικά παραφινέλαια, που μπορείτε να προμηθευτείτε από το εμπόριο και το τοποθετείτε πάνω στα σημεία της προσβολής.

  • Αν η προσβολή είναι μικρή αφαιρέστε κάθε έντομο, με ένα βαμβάκι ή με το διάλυμα πράσινου σαπουνιού και οινοπνεύματος με ένα πανί ή με ένα σφουγγάρι.
  • Αν η προσβολή είναι μεγάλη αφαιρέστε με ένα κλαδευτήρι ή ένα πριόνι όλα τα προσβεβλημένα κλαδιά και κάψτε τα. Μην ξεχάσετε να απολυμάνετε τα εργαλεία σας, αφού τελειώσετε.

 

Tip-άκος

 

  • Αν οι κάκτοι σας έχουν προβληθεί απο κοκκοειδή, αφαιρέστε τα με μία οδοντόβουρτσα.

 

Πηγή φωτογραφιών: www.cactus.thelo.grfyta.createforumhosting.comaztekium.blogspot.grhardylab.skullisland.info.

 

 Δείτε περισσότερα

Μελέτη μικρού κήπου

Μεταμόρφωση ακάλυπτου χώρου.

Τι χώμα να διαλέξω για τα φυτά μου;

Ἐν ἀρχῇ ἦν το...χῷμα!