Μάρτιος-Απρίλιος

Μάρτιος-Απρίλιος

 

Ο χειμώνας έφυγε και την θέση του πήρε η άνοιξη. Η φύση αναγεννιέται δίνοντας μας πλούσια χρώματα και πολλές μυρωδιές. Οι εργασίες που έχουμε να κάνουμε είναι πολλές και σημαντικές. 

Χλοοτάπητας

 • Με την άνοδο της θερμοκρασίας αρχίζει να επανέρχεται το καταπράσινο χρώμα του και φεύγει το κατά τόπους καφέτιασμα, που δημιουργήθηκε την διάρκεια του χειμώνα.
 • Με την εμφάνιση των θερμόφιλων ποικιλιών, π.χ. αγριάδα, οι οποίες βγαίνουν από το λήθαργο και εμφανίζουν νέα, τρυφερά και καταπράσινα φύλλα. Αυτό είναι το εναρκτήριο σημάδι, για να ξεκινήσουμε τα κουρέματα. Τρόπος κουρέματος: 
 1. Τις ψυχρόφιλες ποικιλίες, π.χ. φεστούκα, τις κουρεύουμε ψηλά στην τρίτη σκάλα της μηχανής μας, ενώ
 2. Τις θερμόφιλες τις κουρεύουμε χαμηλά στην πρώτη ή στην δεύτερη σκάλα.
 • Ταυτόχρονα αρχίζουμε την λίπανση, με ένα ειδικό λίπασμα για χλοοτάπητες, που μπορείτε να προμηθευτείτε από το εμπόριο, το οποίο είναι βραδείας αποδέσμευσης. Το εφαρμόζετε ανά 45 ημέρες, ενώ αν χρησιμοποιείτε ένα απλό και ισορροπημένο λίπασμα θα πρέπει να το εφαρμόζετε ανά 30 ημέρες.
 • Ρυθμίζουμε το αυτόματο πότισμα, να ποτίζει 2 φορές την εβδομάδα, ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός και φτάνει ο Απρίλιος ποτίζουμε 4 φορές την εβδομάδα.
 • Στην περίπτωση που δεν έχετε κάνει εξαερισμό στο χλοοτάπητα τον χειμώνα, καλό θα ήταν, να το κάνετε αυτή την περίοδο. Για να κάνετε ελαφρύ αερισμό ή dethatch, θα πρέπει η διαδικασία αυτή, να γίνει με μια πιρούνα ή με ειδικά μηχανήματα χειροκίνητα ή μηχανοκίνητα.
 • Αν δεν έχετε χλοοτάπητα, είναι η καλύτερη εποχή για να κάνετε εγκατάσταση, είτε με σπόρο, είτε με έτοιμο σε ρολά. Επειδή η θερμοκρασία ανεβαίνει, η εγκατάσταση με σπόρο αναπτύσσεται γρήγορα σε συμπαγή χλοοτάπητα και η εγκατάσταση έτοιμου ενσωματώνεται καλύτερα και πιο γρήγορα στο χώρο.

Θάμνοι & Δέντρα

 • Με την γρήγορη ανάπτυξη υπάρχει περίπτωση οι νέοι βλαστοί να χαλάνε το επιθυμητό σχήμα που θέλαμε να δώσουμε, έτσι καταλαβαίνουμα πως είναι η κατάλληλη περίοδος για να κλαδέψουμε, ώστε να το επαναφέρουμε.
 • Αυτή την εποχή εμφανίζονται και οι λαίμαργοι βλαστοί, τους οποίους θα πρέπει να απομακρύνουμε, ώστε να μην καταναλώνουν τα θρεπτικά συστατικά και το νερό από τα φυτά μας.
 • Μόλις τα πρώτα λουλούδια μαραθούν, τα αφαιρούμε για να μας δώσει περισσότερα το φυτό μας.
 • Επειδή τα δέντρα και οι θάμνοι μεγαλώνουν πολύ, θα πρέπει να θυμόμαστε να κάνουμε ανανέωση στα δεσίματα, γιατί μπορεί τα σχοινιά να προκαλέσουν πολλά προβλήματα και να “πνίξουν” τον κορμό των δέντρων.
 • Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, κάνουν την εμφάνιση τους οι εχθροί και οι ασθένειες, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε παρατηρητικοί και αν  δούμε κάτι να το αντιμετωπίσουμε εγκαίρως.
 • Προσοχή αυτή την εποχή παρουσιάζουν πολλά προβλήματα οι τριανταφυλλιές. Σε περίπτωση που προσβληθούν από την μελίγκρα ή το ωίδιο, θα πρέπει να επέμβουμε εγκαίρως, διότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα αργότερα. 

Εποχιακά φυτά & πόες

Αυτή την εποχή μπορούμε να στολίσουμε τον κήπο με:

‒     Άλυσο

‒     Βερβέρενα

‒     Ζερμπέρα

‒     Γαρίφαλο

‒     Μπέλλα

‒     Πανσέ

Βολβοί

 •  Αυτή την εποχή μπορούμε να απολαύσουμε:

‒     Ίριδα

‒     Λίλιουμ

‒     Νάρκισσο

‒     Νεραγκούλα

‒     Τουλίπα

‒     Φρέζια

 •  Ενώ μπορούμε, να φυτέψουμε για το φθινόπωρο:

‒     Αγάπανθο

‒     Γλαδιόλα

‒     Μπιγκόνια

Φυτά εσωτερικού χώρου

 • Μεταφέρουμε σε εξωτερικό χώρο τα φυτά που είχαμε τοποθετήσει μέσα την διάρκεια του χειμώνα, φροντίζοντας να είναι σε σκιερή και προστατευμένη θέση.
 • Αφού τα μεταφέρουμε έξω, κάνουμε λίπανση με υδροδιαλύτο λίπασμα, μία φορά στις 10 μέρες.
 • Αν θέλουμε, να μεταφυτέψουμε κάποια από αυτά ή εντοπίσουμε ότι το έχουν ανάγκη, είναι η κατάλληλη εποχή να το κάνουμε.
 • Θα πρέπει να ελέγξουμε τα φυτά μας, για τυχόν προσβολές από εχθρούς και ασθένειες. 

Κάκτοι & Παχύφυτα

Με την αλλαγή της θερμοκρασίας αρχίζουμε τα ποτίσματα, όταν αρχίζουν να βλαστάνουν, λιπαίνουμε με ειδικό λίπασμα για κάκτους. Μπορούμε να μεταφυτέψουμε, αν πιστεύουμε ότι χρειάζεται και να κάνουμε πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα.

Λαχανικά

Αυτή την εποχή βάζω:

-Το Μάρτιο                                                                     -Τον Απρίλίο

Καλαμπόκι

Κολοκυθάκι

Κουνουπίδι

Κρεμμύδι

Μαϊντανό

Μαρούλι

Πατάτα

Πιπεριά

Ραδίκι

Ρόκα

Σκόρδο

Σπανάκι

Φασόλι

Αγγούρι

Καλαμπόκι

Καρπούζι

Κολοκυθάκι

Κουνουπίδι

Μαϊντανό

Μελιτζάνα

Μπάμια

Ντομάτα

Πατάτα

Πεπόνι

Πιπεριά

Πράσο

Ραδίκι

Ρόκα

Σκόρδο

Φασόλι

 Δείτε περισσότερα

Γλαστράκι από παλιά λάμπα

Πως μια παλιά λάμπα γίνεται γλάστρα.

Ορχιδέα

Η ορχιδέα ανήκει στα επίφυτα. Δηλαδή είναι φυτό που στη φύση ζει πάνω σε άλλα φυτά.