Σεφλέρα

Σεφλέρα

Λατινική ονομασία:  Schefflera arboricola

Οικογένεια: Araliaceae

Καταγωγή: Ανατολική Ασία

φωτογραφια: https://www.issaris.gr/49_1p1271/Seflera

Περιγραφή:

Η Σεφλέρα είναι ένας αειθαλής θάμνος που καλλιεργείται για την καλλωπιστική αξία των φύλλων του. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μιας και δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε περιποίηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καμία φροντίδα.  Σε ύψος φτάνει ανάλογα με την ποικιλία μέχρι και τα 4 μέτρα. Τα φύλλα είναι γυαλιστερά και δερματώδη σε σκούρο πράσινο χρώμα, συνήθως με διάφορες δευτερεύουσες αποχρώσεις λευκού ή κίτρινου χρώματος. Τα άνθη της είναι μικρά, κόκκινου χρώματος με ελάχιστη καλλωπιστική αξία. 

Ιδανικό φυτό για… :

Διακόσμηση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων φυτεμένη σε γλάστρες.

Ποικιλίες:

Υπάρχει μεγάλο πλήθος ποικιλιών με πιο δημοφιλείς τις νάνες ποικιλίες και τις ποικιλίες «Ομπρέλα».  Επίσης μπορούμε να διαχωρίσουμε τις ποικιλίες με βάση το χρώμα των φύλλων, σε πράσινο-κίτρινο, πράσινο-λευκό και σκέτο πράσινο.

Άνθηση:

Ανθίζει τέλη Άνοιξης ή αρχές Καλοκαιριού με μικρά κόκκινα άνθη, τα οποία αργότερα μετατρέπονται σε μικρούς σφαιρικούς καρπούς κίτρινου ή κόκκινου χρώματος στην αρχή και μαύρους στην πορεία ωρίμανσης τους.

Θέση:

Η σεφλέρα θέλει άπλετο φως αλλά χωρίς να εκτιθείτε απευθείας σε αυτό, καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα της.

Θερμοκρασία:

Είναι εξαιρετικά ανθεκτική στην ξηρασία, λιγότερο ανεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες και ευαίσθητη στον παγετό.

Χώμα:

Χρησιμοποιούμε γενικής χρήσης φυτόχωμα, φροντίζοντας να τοποθετήσουμε ένα στρώμα βότσαλων στην βάση της γλάστρας, καθώς η στράγγιση είναι πολύ σημαντική για την σεφλέρα.

Πότισμα:

Χρειάζεται συχνά ποτίσματα, εφόσον το χώμα προλαβαίνει να στεγνώνει. Προσοχή στην καλή αποστράγγιση του χώματος. Ο ψεκασμός του φυλλώματος με αποσταγμένο νερό βοηθά στην υγεία και διατήρηση της ομορφιάς του.

Κλάδεμα:

Εφαρμόζεται την Άνοιξη μόλις περάσει η περίοδος των χαμηλών θερμοκρασιών. Κόβουμε τις  κεντρικές κορυφές των βλαστών για διατήρηση και βελτίωση του σχήματος. Επίσης, καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς αφαιρούμε τις παραφυάδες που φυτρώνουν στην βάση της.

Λίπανση:

Δεν έχει μεγάλες απατήσεις σε λίπανση και λιπαίνουμε κυρίως για την διατήρηση της ομορφιάς των φύλλων της. Αυτό γίνεται 1 φορά των μήνα με υγρό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο, σίδηρο και μαγνήσιο.

Πολλαπλασιασμός:

Γίνεται με σπόρο και μοσχεύματα.

Εχθροί και ασθένειες:

Δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο φυτό. Τα κυριότερα προβλήματα προκαλούνται από αφίδες και κοκκοειδή .

Tip-άκος:

  • Το φυτό είναι δηλητηριώδες, οπότε θα πρέπει να κρατάμε μακριά του μικρά παιδία και κατοικίδια.
  • Η ποικιλία  «Gold Capella» έχει κερδίσει το βραβείο Κηπουρικής Αξία από την Βασιλική Κοινότητα Κηπουρικής της Αγγλιας (RHS).
  • Η σεφλέρα μορφώνεται εύκολα σε μπονσάι και αποτελεί αρκετά δημοφιλές φυτό στην κατηγορία.


Δείτε περισσότερα

Μπαμπού

Ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα φυτά στον κόσμο!

Φεϊζόα

Μακριοί κόκκινοι στήμονες των ανθέων του και γκριζοπράσινα φύλλα