Μπρουνέρα

Μπρουνέρα

Λατινική ονομασία:  Brunnera macrophylla

Οικογένεια: Boraginaceae

Καταγωγή: Αυτοφυές στην περιοχή του Καύκασου.

Περιγραφή:

Η Μπρουνέρα είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό που καλλιεργείται για την καλλωπιστική του αξία. Η αγάπη του για σκιά και η ανθεκτικότητά του σε δυσμενείς συνθήκες το καθιστάν ιδιαίτερα δημοφιλές και ιδανικό για  εδαφοκάλυψη υπό σκιά. Το μέγιστο ύψος του φτάνει τα 50 εκατοστά και απλώνεται 60 – 90 εκατοστά. Παρόλο που τα άνθη του είναι όμορφα και έχουν σπάνιο μπλε χρώμα το φύλλωμα της είναι το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της. Τα φύλλα της είναι μεγάλα, περίπου 15 εκατοστά, σε σχήμα καρδιάς και με όμορφο σκούρο πράσινο χρώμα. Ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να συναντήσουμε διάφορες παραλλαγές και σχηματισμούς στα φύλλα της. Η επιφάνεια τους είναι σκληρή και σε ζεστές περιοχές παραμένουν στο φυτό όλο το χρόνο. Τα άνθη της είναι μικρά, μπλε χρώματος και βγαίνουν  μαζεμένα  σε λεπτά στελέχη που ξεχωρίζουν από το φυτό.

Άνθηση:

Απρίλιος- Μάιος.

Ποικιλίες:

Αν και σπάνιες στην ελληνική αγορά οι ποικιλίες Brunnera macrophyllaHadspen Cream’  με κρεμ  περιφέρεια στα φύλλα και  Brunnera macrophylla  ‘Jack Frost’  με λευκά φύλλα που έχουν πράσινες νευρώσεις είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές.

Θέση:

Προτιμά θέσεις σε σκιά και ημισκιά.

Θερμοκρασία:

Ιδιαίτερα ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες καθώς επιβιώνει μέχρι και τους -15 με -20°C. Αναπτύσσεται καλύτερα σε δροσερά μέρη, οπότε καλό είναι να προστατεύεται σε περιόδους καυσώνων.

Χώμα:

Προτιμά τα γόνιμα, πλούσια σε χούμο υγρά εδάφη με καλή αποστράγγιση. Αποφεύγουμε τα ξηρά εδάφη. Ενώ αντέχει τα ασβεστούχα εδάφη. 

Πότισμα:

Έχει μέτριες ανάγκες σε νερό. Ποτίζουμε όταν το έδαφος στεγνώνει για να διατηρήσουμε την υγρασία του.

Κλάδεμα:

Αφαιρούμε τα ξερά, ασθενικά ή τραυματισμένα μέρη του φυλλώματος καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Λίπανση:

Δεν είναι απαραίτητη. Η προσθήκη κομπόστ ή άλλου πλούσιου σε οργανική ουσία λιπάσματος κατά την φύτευση επιταχύνει την ανάπτυξη του φυτού.

Πολλαπλασιασμός:

Γίνεται εύκολα με διαίρεση νωρίς την Άνοιξη ή με έρριζα μοσχεύματα τον Χειμώνα. 

Εχθροί και ασθένειες:

Δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με εχθρούς και ασθένειες.

Tip-άκος:

Οι ποικιλίες Jack Frost’ και ‘Handspen Cream’ που αναφέρθηκαν παραπάνω έχουν βραβευτεί από την βρετανική Βασιλική Κοινότητα Κηπουρικής (R.H.S.) για την αξία τους στην κηποτεχνία.Δείτε περισσότερα

Μπαμπού

Ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα φυτά στον κόσμο!

Καλέντουλα

Η καλέντουλα είναι γνωστή για την αντιγηραντική της δράση και τα πολύ όμορφα άνθη της.