Κροκόσμια

Κροκόσμια

 

Λατινική ονομασία:  Crocosmia lucifer

Οικογένεια: Iridaceae

Καταγωγή: Νότια Αφρική

Περιγραφή:

Η Κροκόσμια είναι ένα πολυετές ποώδες φυτό που καλλιεργείται για καλλωπιστικούς σκοπούς χάρις στην  εντυπωσιακή ανθοφορία της. Το ύψος της φτάνει τα 1,2 μέτρα. Το φύλλωμά της, το οποίο χάνει τον Χειμώνα, αποτελείται από  πολυάριθμα επιμήκη φύλλα που θυμίζουν σπαθιά και έχουν όρθια τάση. Το χρώμα τους είναι απαλό πράσινο. Η άνθησή της τραβάει την προσοχή, καθώς από το φυτό ξεχωρίζουν ψηλοί βλαστοί στην κορυφή των οποίων βρίσκονται όμορφα κόκκινα, με πορτοκαλί και κίτρινα τμήματα άνθη τα οποία έχουν σχήμα χωνιού. Βγαίνουν πολλά μαζί σε οριζόντιες ταξιανθίες στο τέλος των βλαστών.

Άνθηση:

Ιούνιος - Οκτώβριος.

Θέση:

Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις και σε ημισκιά. Κατάλληλη για φυτεύσεις σε παραθαλάσσιες περιοχές.  

Θερμοκρασία:

Ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες και ικανή να επιβιώσει μέχρι και τους -15°C όσον αφορά τις χαμηλές, είναι ένα σκληραγωγημένο φυτό παρόλη την ομορφιά της.

Χώμα:

Προτιμά τα υγρά αλλά με καλή αποστράγγιση, γόνιμα και  πλούσια σε χούμο εδάφη. Παρόλα αυτά μπορεί να αναπτυχθεί σε διάφορες εδαφικές συνθήκες με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επίσης, είναι ανθεκτική στην υψηλή αλατότητα.

Πότισμα:

Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό. Ποτίζουμε όταν το έδαφος της είναι στεγνό, διατηρώντας την υγρασία του εδάφους της. Εάν το φυτό μας είναι μικρό σε ηλικία ποτίζουμε με μεγαλύτερη συχνότητα μέχρις ότου να εγκατασταθεί με επιτυχία στην περιοχή φυτεύσεως.

Κλάδεμα:

Δεν είναι αναγκαίο.

Λίπανση:

Δεν είναι απαραίτητη. Σε περίπτωση που θελήσουμε να προσθέσουμε, για παράδειγμα πριν την φύτευση, χρησιμοποιούμε κομπόστ ή άλλα λιπάσματα πλούσια σε οργανική ουσία. 

Πολλαπλασιασμός:

Γίνεται με διαίρεση την Άνοιξη λίγο πριν αρχίσει η έντονη ανάπτυξή της.

Εχθροί και ασθένειες:

Δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες. Είναι ευάλωτη σε προσβολές από Τετράνυχο (Tetranychus urticae).

Tip-άκος:

Η Κροκόσμια έχει βραβευτεί  από την βρετανική βασιλική κοινότητα κηπουρικς (RHS) με το βραβείο Garden Merit, που υποδεικνύει την συμβολή του φυτού στην κηπουρική. Επίσης, είναι ιδιαίτερα ελκυστική σε πεταλούδες και πτηνά.Δείτε περισσότερα

Μπιλμπέργκια

Γνωστή και ως "Δάκρυ της Βασίλισσας" ,τα άνθη της αποτελούν μοναδικό στολίδι για κάθε κήπο.

Καλέντουλα

Η καλέντουλα είναι γνωστή για την αντιγηραντική της δράση και τα πολύ όμορφα άνθη της.