Κέντια

Κέντια

Λατινική ονομασία: Howea forsteriana

Οικογένεια: Arecaceae

Καταγωγή: Κατάγεται από την Αυστραλία και μάλιστα είναι αυτοφυές φυτό στο νησί Lord Howe.

Περιγραφή:

Μοιάζει με φοινικοειδές. Έχει λεπτό κορμό, από τον οποίο ξεκινούν τα φύλλα της. Τα φύλλα της ξεκινούν από λεπτό και μακρύ μίσχο. Έχει πολύ αργή ανάπτυξη και είναι από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου.

 

Θέση:

Θέλει φωτεινή θέση, όμως η απευθείας έκθεση στις ακτίνες του ήλιου, μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα στα φύλλα της. Η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας, λόγω κάποιας πηγής θερμότητας, καθώς και τα κρύα ρεύματα αέρα, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

 

Θερμοκρασία:

Κάτω από τους 10°C δεν αντέχει. Όταν η θερμοκρασία ανέβει και σταθεροποιηθεί πάνω από τους 25° μπορούμε να την βγάλουμε σε εξωτερικό χώρο, χωρίς όμως να εκτίθεται απευθείας στον ήλιο.

Πότισμα:

Την ποτίζουμε τακτικά, διατηρώντας υγρό το χώμα στη γλάστρα της. Δεν ξεχνάμε να βάλουμε αρκετή ελαφρόπετρα στον πάτο της γλάστρας της και να κάνουμε αρκετές τρύπες, ώστε να στραγγίζει το νερό που περισσεύει, για να μη σαπίζουν οι ρίζες της.

 

Λίπανση:

Κάνουμε λίπανση με υγρό λίπασμα ειδικό για φυτά εσωτερικού χώρου όλο το χρόνο εκτός από το χειμώνα.

 

Κλάδεμα:

Κλαδεύουμε μόνο τα ξερά λάδια της.

 

Δροσισμός:

Επειδή στο φυσικό της περιβάλλον η ατμοσφαιρική υγρασία είναι ψηλή, χρειάζεται τακτικούς ψεκασμούς με νερό στα φύλλα της. Αυτό το κάνουμε με ένα ψεκαστηράκι. Ιδανικό νερό είναι το αποσταγμένο. 

Εχθροί και ασθένειες:

Τετράνυχος και κοκκοειδή.

 

Πολλαπλασιασμός:

tip-άκος:

Ρίξτε σε 1 lit χλιαρό νερό 2 σταγόνες σαπούνι και με ένα βαμβάκι ή μαλακό ύφασμα καθαρίζετε τακτικά τα φύλλα της. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνετε εύκολα τα βλαβερά έντομα.

 Δείτε περισσότερα

Κολοκύθι

Το λαχανικό με το πιο ωραίο άνθος!

Άγανο, ο ύπουλος εχθρός!

Άγανο, ένας ύπουλος εχθρός για τον σκύλο μας.