Μπεργένια

Μπεργένια

Λατινική ονομασία:  Bergenia cordifolia

Οικογένεια: Saxifragaceae

Καταγωγή: Κεντρική Ασία

Περιγραφή:

Η μπεργένια είναι ένα πολυετές, ποώδες φυτό που καλλιεργείται για την καλλωπιστική του αξία. Αναπτύσσεται σχετικά αργά με το ύψος του σπάνια να ξεπερνά το μισό μέτρο και απλώνεται σε αντίστοιχο πλάτος. Είναι ιδιαίτερα σκληραγωγημένο φυτό, κάτι που μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα από το γεγονός ότι είναι αυτοφυές στην περιοχή της Σιβηρίας. Τα φύλλα του είναι πολύ μεγάλα, κοντά στα 30 εκατοστά, ωοειδή, δερματώδη,  με γυαλιστερό σκούρο πράσινο χρώμα.  Ανθίζει με όμορφα άνθησε σχήμα καμπάνας, σε διάφορα χρώματα με κυριότερα το λευκό και το ροζ. Είναι μικρά σε μέγεθος και βγαίνουν σε μπουκέτα στην κορυφή ψηλών, κόκκινων στελεχών που ξεχωρίζουν από το φυτό. Τον χειμώνα τα φύλλα της παίρνουν μία ιδιαίτερη μωβ-χάλκινη απόχρωση.

Ποικιλίες:

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες μπεργένιας με διαφορές στο χρώμα όχι μόνο των ανθών αλλά και των φύλλων. Η πιο κοινή είναι η Bergenia cordifolia “Rotblum” με όμορφα ροζ άνθη και σκούρο πράσινο φύλλωμα.

Άνθηση:

Απρίλιος- Μάιος

Θέση:

Αποφεύγουμε τις θέσεις με άμεση έκθεση στον ήλιο. Προτιμά θέσεις σε ημισκιά. Ιδανικά επιλέγουμε φωτεινές θέσεις χωρίς απευθείας έκθεση στο φως του ήλιου. Κατάλληλη και για παραθαλάσσιες περιοχές.

Θερμοκρασία:

Εξαιρετικά ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες, μόνο ο έντονος, παρατεταμένος παγετός μπορεί να της προκαλέσει ζημιές τον χειμώνα. Δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα και με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Χώμα:

Μπορεί να αναπτυχθεί σε πληθώρα εδαφών αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Ιδανικά είναι τα πλούσια σε οργανική ουσία, σχετικά υγρά αλλά με καλή στράγγιση εδάφη. Μπορεί να αναπτυχθεί και σε ασβεστούχα εδάφη ή περιοχές με υψηλή αλατότητα.

Πότισμα:

Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό. Ποτίζουμε όταν το έδαφος της έχει στεγνώσει τελείως.

Λίπανση:

Παρόλο που δεν είναι απαραίτητη, η προσθήκη κομπόστ ή άλλων λιπασμάτων πλούσιων σε οργανική ουσία έχει θετικά αποτελέσματα στην ταχύτητα ανάπτυξης του φυτού.

Κλάδεμα:

Απομακρύνουμε τις παλιές ταξιανθίες και τα ξερά, γερασμένα φύλλα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Πολλαπλασιασμός:

Γίνεται με ριζώματα ή διαίρεση την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Εχθροί και ασθένειες:

Δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με ασθένειες και εχθρούς.

DIY: Πότε εφαρμόζουμε διαίρεση στην Μπεργένια

Κάθε 3 με 5 χρόνια θα παρατηρήσουμε ότι το κεντρικό μέρος στις συστάδες της μπεργένιας έχει ξεραθεί και πιθανότατα έχει μείνει κενό. Αυτό είναι σημάδι ότι το φυτό χρειάζεται διαίρεση. Χωρίζουμε το φυτό σε 4 μέρη και τα φυτεύουμε ξεχωριστά. Ποτίζουμε τακτικά μέχρι να εγκατασταθούν με επιτυχία και μετά μειώνουμε το πότισμα όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Tip-άκος:

Το όνομα που δόθηκε από τον δημιουργό του ταξινομικού γένους  Bergenia, Conrad Moench, είναι προς τιμήν του γερμανού γιατρού και βοτανολόγου Karl August von Bergen.Δείτε περισσότερα

Αμυγδαλιά

Η αμυγδαλιά είναι ένα από τα ομορφότερα δέντρα, που ανθίζουν το χειμώνα.

Μονστέρα

Το όμορφο τέρας!