Πολύγαλα

Πολύγαλα

 

Κοινή ονομασία : Πολύγαλα.

Λατινική ονομασία : Polygala myrtifolia.

Οικογένεια : Polygalaceae.

Καταγωγή: Ιθαγενές της Νότιας Αφρικής.

 

Περιγραφή

 

Είναι πολυετής θάμνος ο οποίος μπορεί να φτάσει τα 2,5-3 μέτρα ύψος. Τα φύλλα του φυτρώνουν απέναντι το ένα από το άλλο πάνω στο βλαστό. Είναι μικρά στρογγυλά, παχιά και δερματώδη. Τα άνθη είναι μικροσκοπικά μωβ ή ροζ και μοιάζουν με πεταλούδες. Μετά από γονιμοποίηση εξελίσσονται σε καρπούς που μοιάζουν με μικρά φασόλια. Μικρά πουλιά μπορεί να επισκέπτονται συχνά το θάμνο το φθινόπωρο για τους σπόρους του.

 

Ιδανικό φυτό για...

 

Κατασκευή φυτοφράκτη και ανεμοφρακτών για μικρότερα φυτά. Χρησιμοποιείται επίσης για συνθέσεις βραχόκηπων. Η ανεκτικότητα του στα άλατα το κάνει ιδανικό για παραθαλάσσιους κήπους. Μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρα.

 

Θέση

 

Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις. Μπορεί όμως να φυτευτεί και σε ημισκιά.

 

Θερμοκρασία

 

Είναι ανθεκτικό φυτό στη ζέστη και στην ξηρασία, δεν αντέχει όμως σε θερμοκρασίες κάτω των 7°C.

 

Χώμα

 

Προσαρμόζεται σε διάφορους τύπους εδαφών(αμμώδη ,πηλώδη κα). Σημαντικό είναι η αποστράγγιση του εδάφους τόσο στον κήπο όσο και στη γλάστρα.

 

Πότισμα

 

Θέλει συχνό πότισμα το καλοκαίρι και πιο αραιό τον υπόλοιπο χρόνο. Στην περίπτωση  που είναι φυτεμένο σε γλάστρα ποτίζουμε όταν το χώμα έχει στεγνώσει.

 

Άνθηση

 

Ανθίζει από τις αρχές του Καλοκαιριού έως αρχές Νοεμβρίου. Τα άνθη του είναι μικρά (1-2 εκατοστά) συνήθως μοβ και προσελκύουν τις μέλισσες. Συχνά παρομοιάζονται με μικρές πεταλούδες λόγω του σχήματος τους.

 

Λίπανση

 

Δεν είναι απαραίτητη αλλά επωφελείται από μικρές ποσότητες λιπάσματος για καλλωπιστικά φυτά την Άνοιξη.

 

Κλάδεμα

 

Δεν χρειάζεται να γίνεται κάθε χρόνο. Κλαδεύουμε κάποιες φορές ελαφρά την Άνοιξη για να προωθήσουμε την ανάπτυξη των βλαστών και να αποκτήσει το φυτό πιο θαμνώδη όψη.

 

Πολλαπλασιασμός

 

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο. Τα μητρικά φυτά φυτρώνουν κοντά στο γονέα την Άνοιξη.

 

Εχθροί και ασθένειες

 

Δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ασθένειες ή εχθροί.

 

Tip-άκος

 

Δοκιμές που έχουν γίνει στο University of  Natal στο Πητερμάριτζμπουργκ έχουν δείξει ότι εκχυλίσματα του Polygala myrtifolia αντιδρούν καλά ενάντια στον μύκητα Candida albicans (που προκαλεί την καντιτίαση).

 

 Δείτε περισσότερα

Μέντα

Η μέντα είναι γνωστή σε όλους μας για το χαρακτηριστικό φρέσκο άρωμα της

Φωτίνια

Η Φωτίνια είναι γνωστή για την υπέροχη διχρωμία των φύλλων της.