Κέντρανθος

Κέντρανθος

Λατινική ονομασία:  Centranthus ruber ‘albus’

Οικογένεια: Caprifoliaceae

Καταγωγή: Παράλια της Μεσογείου. Αυτοφυές και στην Ελληνική ύπαιθρο.

Ποικιλίες: Μπορούμε να βρούμε διάφορες ποικιλίες Κέντρανθου στο εμπόριο με κυριότερη το είδος Centranthus ruber, με κόκκινα-ροζ άνθη, από το οποίο προέρχεται ο λευκός Κέντραθος.

Περιγραφή:

Ο Κέντρανθος είναι ένα ποώδες φυτό που καλλιεργείται για καλλωπιστικούς σκοπούς κυρίως για την εντυπωσιακή και μεγάλη σε διάρκεια ανθοφορία του. Ανάλογα με την περιοχή καλλιεργείται ως πολυετές ή ετήσιο φυτό. Ο λευκός Κέντρανθος συχνά συναντάται ως διετές φυτό.  Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε φροντίδες. Αποτελείται από πολυάριθμα στελέχη με όρθια τάση ανάπτυξης και ανοιχτοπράσινα λογχοειδή, αντίθετα φύλλα. Ανθίζει με όμορφα λευκά άνθη σε σχήμα τρομπέτας. Έχουν μικρό μέγεθος και βγαίνουν μαζεμένα σε ημισφαιρικές ταξιανθίες πάνω σε ψηλά στελέχη του φυτού. Τα ανθοφόρα στελέχη  είναι κατάλληλα για κοπή και διατήρηση ως δρεπτά. Το φύλλωμα του παραμένει στο φυτό ανάλογα με τις συνθήκες της εκάστοτε περιοχής.

Άνθηση:

Μάιος- Σεπτέμβριος.

Θέση:

Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις. Χρειάζεται πλούσια ηλιοφάνεια για να ανθήσει ικανοποιητικά.

Θερμοκρασία:

Ανθεκτικός στις χαμηλές θερμοκρασίες καθώς επιβιώνει μέχρι και τους -10 με -15°C. Απεχθάνεται τα υγρά και πολύ ζεστά καλοκαίρια.

Χώμα:

Προτιμά τα ξερά, ασβεστούχα εδάφη με καλή αποστράγγιση.. Δεν ανέχεται το πολύ όξινο pH.

Πότισμα:

Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό. Προσέχουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά, προσθέτοντας νερό μόνο όταν το έδαφος του είναι στεγνό. Ανθεκτικό στην ξηρασία.

Κλάδεμα:

Κλαδεύουμε το Φθινόπωρο για την ενίσχυση της επόμενης ανθοφορίας  με κόψιμο των στελεχών που είχαν άνθη.  Σε περίπτωση που βλέπουμε έντονη και ανεπιθύμητη εξάπλωση εφαρμόζουμε ένα αυστηρό κλάδεμα μετά την άνθηση των πρώτων λουλουδιών του, συνήθως στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.

Λίπανση:

Δεν είναι αναγκαία.

Πολλαπλασιασμός:

Γίνεται με σπόρο την Άνοιξη.

Εχθροί και ασθένειες:

Δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με εχθρούς και ασθένειες.

Tip-άκος:

Ο λευκός Κέντρανθος βοηθά στην επιβίωση των μελισσών καθώς τις προσελκύει για επικονίαση. Επίσης, ελκύει πουλιά και πεταλούδες.



Δείτε περισσότερα

Ημερολόγιο λαχανικών Ιουλίου

Σπέρνω, Φυτεύω, Συγκομίζω...

Κρότωνας

Περίεργος και διαφορετικός…