Αλεξανδρινό

Αλεξανδρινό

 

Λατινική ονομασία: 

Euphorbia pulcherrima

Οικογένεια: Euphorbiaceae

Κοινή ονομασία:

Άστρο της Βηθλεέμ, Ποϊνσέτια, Ευφορβία

Καταγωγή: Μεξικό

 

Περιγραφή

Θάμνος πολυετής, που τα φύλλα του κοκκινίζουν το χειμώνα. Υπάρχουν ποικιλίες με λευκό, ροζ και κόκκινο χρώμα.

Θερμοκρασία

Δεν αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ιδανική θερμοκρασία είναι 15-16°C.

Θέση

Το φυτεύουμε σε ημισκιερή θέση, καλά προστατευμένη από δυνατούς ανέμους. Ο ήλιος μπορεί να κάψει τα φύλλα του. Σε περιοχές με πολύ ήπιο χειμώνα μπορούμε, να το φυτέψουμε και έξω. Συνήθως το φυτεύουμε σε γλάστρα, σε εσωτερικό χώρο. Προσέχουμε να μη μεταβάλλεται απότομα η θερμοκρασία γύρω του, από κάποια πηγή θερμότητας.

Χώμα

Θέλει χώμα αφράτο, με πολύ καλή στράγγιση και πλούσιο σε οργανική ουσία.

Πότισμα

Θέλει τακτικό, ιδιαίτερα όταν είναι ανθισμένο. Όταν τελειώσει η ανθοφορία, αραιώνουμε και το πότισμα. Γενικά κρατάμε το χώμα του υγρό, χωρίς όμως να κάνουμε υπερβολές και σαπίσουν οι ρίζες του.

Κλάδεμα

Κλαδεύουμε μετά το τέλος της ανθοφορίας του μέχρι τη μέση. Φοράμε πάντα γάντια, γιατί όταν κόψουμε τα κλαδιά του, βγάζουν μια γαλακτώδη ουσία που προκαλεί φαγούρα και στομαχικές διαταραχές.

Λίπανση

Γίνεται με πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα άνοιξη και φθινόπωρο.

Tip-άκος: Πως κάνουμε το φυτό να ανθίσει τα Χριστούγεννα!

Για να ανθίσει και να βγάλει μαζί με τα λουλούδια του, τα κόκκινα (βράκτεια) φύλλα του, πρέπει να συμπληρώσει κάποιες ώρες σε μικρής διάρκειας ημέρα. Στην Ελλάδα, το φθινόπωρο οι μέρες δεν είναι και πολύ μικρές και έτσι το φυτό ανθίζει αργότερα. Για να το πετύχουμε αυτό, σκιάζουμε το φυτό με κάποιο μαύρο ύφασμα, δύο μήνες πριν τα Χριστούγεννα. Μπορούμε επίσης να το τυλίξουμε με μια μαύρη σακούλα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε να κάνουμε πολλές τρύπες, για να περνά το φώς και να βγαίνει η υγρασία.Δείτε περισσότερα

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, βιταμίνες B6 και C.

Φασολιά

Τα φασόλια τα γλυκαίνει η πείνα!