Συμβουλές για καλό Πάσχα με τους τετράποδους φίλους μας.

Συμβουλές για καλό Πάσχα με τους τετράποδους φίλους μας.

 

Για τον περισσότερο κόσμο, οι ημέρες του Πάσχα είναι ευκαιρία να χαρούμε την ύπαιθρο, εντός ή εκτός πόλης, να βρεθούμε με φίλους και συγγενείς, να απολαύσουμε το πασχαλινό τραπέζι και να ξεφύγουμε απο την καθημερινότητα. Σας παραθέτουμε λοιπόν, ορισμένες συμβουλές, προκειμένου ο κτηνίατρος να μην δεχτεί την πασχαλιάτικη επίσκεψη μας, με οτι αυτό συνεπάγεται και να περάσουμε όμορφα τόσο εμείς, όσο και ο κατοικίδιος φίλος μας χωρίς απρόβλεπτα.
 

  • Προσοχή στις λιχουδιές και στη σοκολάτα.

Όλοι ξέρουμε πως δεν υπάρχει τίποτα πιο λαίμαργο, από τους τετράποδους φίλους μας. Ειδικά σε περιστάστεις όπως το πασχαλινό τραπέζι, οι μικροί μας ζητιάνοι, θα ικετέψουν με χίλιους τρόπους μια λιχουδιά, από όποιον είναι διατεθειμένος να υποκύψει στο ικετευτικό βλέμμα τους. Καλό θα είναι να ενημερώσουμε όλους τους καλεσμένους μας ή την παρέα μας, πως δεν δίνουμε λιχουδιές στον σκύλο μας, όχι γιατι είναι τιμωρία, αλλά γιατι όσο και αν νομίζουμε πως το στομάχι του σκύλου "αλέθει" τα πάντα, στην πραγματικότητα μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. Τροφές πλούσιες σε λίπη, μπορούν να προκαλέσουν οξεία παγκρεατίτιδα. Ομοίως και η σοκολάτα. Όσο και αν την λαχταρά ο σκύλος μας, ακόμα και σε μικρές ποσότητες μπορεί να αποβεί μοιραία καθώς μπορεί να προκαλέσει τοξίκωση.

  • Ένα κοκκαλάκι; - Όχι ευχαριστώ.

Στο πασχαλινό τραπέζι, τα κρεατικά, έχουν την τιμητική τους. Οι μυρωδιές ξεσηκώνουν τους πάντες. Τόσο εμάς, όσο και τα σκυλιά μας. Προσοχή λοιπόν γιατί τα κόκκαλα που θα θέλαμε να δώσουμε στον σκύλο μας για να τον ευχαριστήσουμε, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Ειδικά τα κόκκαλα του αρνιού και του κοτόπουλου, τα οποία θρυμματίζονται σαν μικρά ξυράφια και μπορεί να τραυματίσουν τον οισοφάγο, τον βλεννογόνο του στομάχου και τα έντερα, θέτοντας σε κίνδυνο τον σκύλο μας. Εκτός αυτού, μπορεί να φράξουν το στομάχι ή το έντερο. 

  • Μακρια από τις ψησταριές, την θράκα, την φωτιά γενικά, καθώς και τα εκτεθειμένα καλώδια.

Εμπειρία, είπε κάποιος είναι το όνομα που δίνουμε στα λάθη μας. Έτσι και τα σκυλιά μας. Μαθαίνουν από το λάθος ή τον πόνο. Επίσης η περιέργειά τους είναι παροιμιώδης. Χώνουν την μουσούδα τους παντού! Ακόμα και στην ψησταριά, αφού το κρέας που ψήνεται τους σπάει τη μύτη. Θα πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην πλησιάζουν τις εστίες φωτιάς. Ομοίως, μακριά από καλώδια, πρίζες κ.λ.π. Τα καλώδια πάλι που βρίσκονται εκτεθειμένα μπορεί να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία.

  • Μακριά από δηλητήρια και εύφλεκτες τοξικές ουσίες.

Είναι πολύ εύκολο στην ύπαιθρο, να βρεθούν ουσίες όπως φυτοφάρμακα, βενζίνη, πετρέλαιο, ποντικοφάρμακο. Θα πρέπει να προσέξουμε ώστε ο σκύλος μας, ο οποίος θυμίζω, είναι μάλλον το πιο περίεργο πλάσμα και τρελαίνεται για ανακαλύψεις, να μην έχει πρόσβαση σε τίποτα απο τα παραπάνω, αφού οι συνέπειες μπορεί να είναι εξαιρετικά άσχημες.

 

Για να περάσουμε όμορφα, δημιουργικά και ανέμελα τις ημέρες του Πάσχα, τόσο εμείς, όσο και ο κτηνίατρος, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Σας ευχόμαστε, καλό Πάσχα με υγεία, για εσάς και τα κατοικίδιά σας!

 

 Δείτε περισσότερα

Αντίδι

Το αντίδι είναι πλούσιο σε βιταμίνης Κ και κάλιο.

Αβοκάντο

Είναι γνωστό για τους καρπούς του.