Τσιντόνια

Τσιντόνια

Λατινική ονομασία : 

Chaenomeles japonica Rosea (Κόκκινα ρόζ άνθη)

Chaenomeles speciosa Nivalis (Λευκά άνθη)

Οικογένεια: Rosaceae

Χαρακτηριστικό της γνώρισμα

Θάμνος που μέσα στο Χειμώνα μεταμορφώνεται σε ένα πανέμορφο φυτό γεμάτο με ροδοκόκκινα άνθη. Τα άνθη του θυμίζουν τα άνθη της μηλιάς. 

Περιγραφή

Είναι φυλλοβόλος θάμνος ο οποίος ανθίζει στα τέλη του χειμώνα ή αρχές άνοιξης όταν ο χειμώνας κρατά αρκετά. Τα άνθη εμφανίζονται νωρίς την άνοιξη, από τέλη Ιανουαρίου μέχρι και το Μάρτιο. Φτάνει μέχρι τα 3 μέτρα. 

Ιδανικό φυτό για...

Είναι ιδανική τόσο για την βεράντα σας, όσο και για τον κήπο σας. Μπορείτε να την τοποθετήσετε σε παρτέρια, ώστε να δημιουργήσετε ένα συμπαγή φράχτη, αλλά και μεμονωμένα σε γλάστρα για να δώσετε υπέροχο και χρώμα στην γωνία σας.

Θέση

Για να απολαμβάνουμε τα όμορφα άνθη της, τη φυτεύουμε σε ηλιόλουστες θέσεις. 

Θερμοκρασία

Είναι πολύ ανθεκτική στο κρύο-αντέχει μέχρι τους-20°C- αλλά και στην ζέστη.

Χώμα

Το σημαντικότερο που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι προτιμά εδάφη με καλή αποστράγγιση, διότι υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν οι ρίζες, αν λιμνάζουν τα νερά. Προσαρμόζεται πολύ εύκολα σε όλα τα είδη εδάφους εκτός από τα αλατούχα.

Πότισμα

Όσον αφορά το πότισμα, τον πρώτο χρόνο μετά την φύτευση της, θα πρέπει να την ποτίζουμε  κάθε 2-3 μέρες, ώστε να αναπτύξει ένα καλό ριζικό σύστημα. Γενικότερα χρειάζεται πότισμα 1-2 φορές την εβδομάδα την περίοδο το Καλοκαιριού ενώ τον Χειμώνα ποτίζουμε όταν στεγνώνει το χώμα της. 

Κλάδεμα

Λόγω των άναρχων κλαδιών της, κλαδεύουμε  για να τα αραιώσουμε όταν μπλέκονται. Έτσι περιορίζουμε και το ύψος της. Την κλαδεύουμε μετά την ανθοφορία της, ενώ δεν κλαδεύουμε ποτέ τον χειμώνα. Όπως και σε όλα τα φυτά που ανθίζουν απευθείας στα κλαριά τους.

Λίπανση

Στις αρχές της Άνοιξης  και του Φθινοπώρου μπορούμε να κάνουμε με ένα ισορροπημένο λίπασμα.

Εχθροί και ασθένειες

Σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες.

Tip-άκος

Η  τσιντόνια είναι κατάλληλη για την  παρασκευή μαρμελάδων, γλυκών και ηδύποτων. Είναι γνωστή και σαν  Ιαπωνικό κυδώνι.Δείτε περισσότερα

Μηλιά

" Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα. "

BIO FESTIVAL 2019

Το νέο φεστιβάλ για τα βιολογικά προϊόντα και το eco living!