Τα πέντε είδη που επηρεάζονται από την πλαστική ρύπανση

Τα πέντε είδη που επηρεάζονται από την πλαστική ρύπανση

Θαλασσοπούλια

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Τασμανίας ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι η πλαστική κατάποση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των απειλούμενων θαλάσσιων πτηνών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα πουλιά που είχαν φάει πλαστικό είχαν περιορισμένη ανάπτυξη και πτώση της λειτουργίας των νεφρών τους. Η κατάποση πλαστικών σκοτώνει πολλά είδη, με εκτίμηση περισσότερα από ένα εκατομμύριο θαλασσοπούλια να πεθαίνουν εξαιτίας της κάθε χρόνο.

Θαλάσσιες χελώνες

Μια μελέτη 2017 του Πανεπιστημίου Exeter έδειξε ότι εκατοντάδες θαλάσσιες χελώνες πεθαίνουν κάθε χρόνο μετά την εμπλοκή τους με πλαστικό. Πέρυσι, οι επιστήμονες της Exeter ανίχνευσαν μικροπλάσματα στα έντερα κάθε είδους θαλάσσιας χελώνας στον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό Ωκεανό και στη Μεσόγειο Θάλασσα καθώς και στα σημεία φωλεοποίησης των χελωνών, που ενδεχομένως επηρέασαν την αναπαραγωγή τους. Καθώς τα μικροπλάσματα απορροφούν θερμότητα, η παρουσία τους μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία επώασης της φωλιάς, προκαλώντας τη γέννηση περισσότερων θηλυκών.

Οδοντωτές φάλαινες

Οι οδοντωτές φάλαινες συχνά καταναλώνουν, κατά λάθος, μεγάλα κομμάτια πλαστικού ενώ κυνηγούν, φράσσοντας τα πεπτικά τους συστήματα. Νωρίτερα φέτος, ερευνητές από ένα μουσείο φυσικής ιστορίας στην πόλη Νταβάο των Φιλιππίνων ανακάλυψαν το σώμα μιας φάλαινας που είχε 40 κιλά πλαστικού στο στομάχι και στα έντερα. Eπιστήμονες στη Φλόριντα βρήκαν επίσης πλαστικές σακούλες και ένα μπαλόνι στο στομάχι ενός τραυματισμένου δελφινιού, το οποίο στη συνέχεια υπέστη ευθανασία.

Kαβούρια

Έρευνες που διεξήχθησαν το 2014 από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Exeter κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μικροπλαστικά μπορούν να εισέλθουν στα σώματα των καβουριών μέσω των βράγχιών τους, καθώς και κατά την κατάποση. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό ισχύει και για άλλα θαλάσσια πλάσματα, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών. Η είσοδος μέσω των βράγχιων αυξάνει την πιθανότητα τα μικροπλάστικα να περάσουν μέσω της τροφικής αλυσίδας στους ανθρώπους.

Βακτήρια

Η πλαστική ρύπανση επηρεάζει επίσης τα θαλάσσια βακτήρια, σύμφωνα με επιστήμονες του πανεπιστημίου Macquarie στην Αυστραλία. Οι δοκιμές έδειξαν ότι «η έκθεση σε χημικά προϊόντα από την πλαστική ρύπανση παρεμπόδισε την ανάπτυξη, τη φωτοσύνθεση και την παραγωγή οξυγόνου από το βακτήριο Prochlorococcus», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Sasha Tetu. Αυτά τα φωτοσυνθετικά βακτήρια είναι κρίσιμα καθώς παράγουν το 10% του οξυγόνου που αναπνέουμε.

Πηγή: https://www.theguardian.com/environment/2019/aug/04/five-species-affected-by-plastic-pollutionΔείτε περισσότερα

Ελιά

Το πιο δημοφιλές δέντρο της χώρας μας.

Φίκος Μπέντζαμιν

Θάμνος αειθαλής με σκούρα πράσινα και γυαλιστερά φύλλα...