Πάνικο

Πάνικο

Άλλη Κοινή Ονομασία: Σουίτσγκρας(Switchgrass), Πανικό

Λατινική ονομασία:  Panicum virgatum

Οικογένεια: Poaceae

Καταγωγή: Βόρεια Αμερική

Πηγή φωτογραφιών:https://paramountnursery.ca

Περιγραφή:

Το πάνικο είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές αγρωστώδες φυτό με πληθώρα χρήσεων. Εμείς θα αναφερθούμε στην χρήση του ως καλλωπιστικό.  Συνήθως το συναντάμε ως πολυετές και φυλλοβόλο αλλά ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να είναι αειθαλές ή ετήσιο.  Το πανικό  φτάνει σε ύψος το 1 με 1,5 μέτρο. Έχει σκούρο πράσινο φύλλωμα με όρθια ανάπτυξη που γίνεται κίτρινο το Φθινόπωρο. Τα φύλλα του είναι επίπεδα, στενά και λογχοειδή. Τα άνθη είναι μικρά και εμφανίζονται ψηλά στο φυτό σε ταξιανθίες φόβης που μοιάζουν με τούφες. Είναι κόκκινου ή ροζ χρώματος, αν και μπορούμε να συναντήσουμε και άλλα χρώματα ανάλογα την ποικιλία. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως δρεπτά.

Άνθηση:

Ανάλογα με την ποικιλία, συνήθως τέλη καλοκαιριού με μέσα φθινόπωρου.

Ποικιλίες:

Το πάνικο παρουσιάζει πολύ μεγάλη φυσική ποικιλομορφία που σε συνδυασμό με την εξάπλωσή του στο εξωτερικό έχει οδηγήσει σε τεράστιο αριθμό ποικιλιών. Ανάλογα με την ποικιλία μπορούμε να συναντήσουμε το φυτό ως πολυετές ή ετήσιο, ως φυλλοβόλο ή αειθαλές και πολλές άλλες μορφολογικές διαφορές. Μερικές από αυτές που βρίσκουμε στην ελληνική αγορά, πέραν του κύριου είδους Panicum virgatum,  είναι η Panicum virgatum ‘rotstrahlbusch’ με φύλλα που γίνονται κόκκινα το Καλοκαίρι και ροζ ταξιανθίες και η Panicum virgatum ‘shenandoah’ με φύλλα που γίνονται βυσσινί και κόκκινες ταξιανθίες. Μια άλλη γνωστή ποικιλία είναι η Panicum virgatum ‘Heavy Metal’ με φύλλωμα μεταλλικού μπλε-γκρί χρώματος και πράσινες-μώβ ταξιανθίες. Όλες οι παραπάνω ποικιλίες είναι πολυετής και δεν διατηρούν το φύλλωμα τους τον Χειμώνα.

Θέση:

Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις ή σε ημισκία. Ανθεκτικό στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Θερμοκρασία:

Ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες έως και -15°C. Ανταπεξέρχεται ικανοποιητικά και στον καύσωνα, αλλά ιδανικά προτιμά θερμοκρασίες κάτω από 35 °C.

Χώμα:

Αναπτύσσεται σε μεγάλη ποικιλία εδαφών με καλύτερα αποτελέσματα σε αμμώδη και πηλώδη εδάφη. Αντίστοιχα μπορεί να αναπτυχθεί και σε σχετικά ξερά εδάφη, αλλά προτίμα τα υγρά. Η καλή αποστράγγιση είναι επιθυμητή. Είναι από τα λίγα φυτά ανθεκτικό τόσο σε ξηρασία όσο και σε υπερβολική υγρασία.

Πότισμα:

Έχει κανονικές ανάγκες σε πότισμα και όπως αναφέρθηκε είναι ανθεκτικό τόσο σε υπερεπάρκεια όσο και σε έλλειψη νερού. Προτιμάμε να διατηρούμε το έδαφος του υγρό με τακτικά ποτίσματα χωρίς πολύ μεγάλες ποσότητες νερού.

Κλάδεμα:

Κλαδεύουμε το φυτό μέχρι το έδαφο στα τέλη του Χειμώνα με αρχές Άνοιξης.

Λίπανση:

Δεν χρειάζεται λίπανση.

Πολλαπλασιασμός:

Γίνεται με διαίρεση την Άνοιξη.

Εχθροί και ασθένειες:

Δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με εχρθούς και ασθένειες.

Tip-άκος:

  • Σε πολύ πλούσια σε οργανική ουσία εδάφη μπορεί να παρατηρήσουμε ανεπιθύμητο πλάγιασμα του φυτού.
  • Το πάνικο είναι ένα ιδιαίτερα  ωφέλιμο φυτό που πέρα από την καλλωπιστική του αξία χρησιμοποιείται για παραγωγή κτηνοτροφών, ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης, φυτικών ινών και σε άλλους καινοτόμους τομείς όπως η συλλογή βιομάζας για παραγωγή βιοκαυσίμων, η βιο-δέσμευση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα  και η βιοεξυγίανση που είναι η χρήση φυτών για την απομάκρυνση ρυπαντών από το περιβάλλον. 


Δείτε περισσότερα

Xειροποίητη Γλάστρα από φελλό DIY (VIDEO)

Πώς φτιάχνουμε μια χειροποίητη γλάστρα από φελλό και παλιό μεταλλικό κουτί.

Γυνέριο

Θεαματικά ελαιοπράσινα άνθη.