Τι χώμα να διαλέξω για τα φυτά μου;

Τι χώμα να διαλέξω για τα φυτά μου;

Ἐν ἀρχῇ ἦν το...χῷμα!

 

Κάθε φορά που θέλουμε να φυτέψουμε ένα φυτό εμφανίζονται οι ίδιες ερωτήσεις. Τι χώμα να διαλέξω; Είναι όλα τα φυτοχώματα τα ίδια; Έχω ένα κάκτο, μπορώ να τον φυτέψω σε χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου; κτλ. Πρέπει να καταλάβουμε πως κάθε φυτό ευδοκιμεί σε διαφορετικού τύπου χώματος. Ας δούμε από τι αποτελείται όμως το χώμα.

Συστατικά χώματος

Το χώμα αποτελείται από:

α) ανόργανα στοιχεία  48-49,5 %. Αυτά είναι η άμμος (χονδρόκκοκη 2-0,02mm), η ίλυς (μέτριας κοκκομετρίας 0,02-0,002mm)  και η άργιλος (μικρής κοκκομετριας <0,002mm). Πρακτικά  αυτές οι τρεις μορφές ανόργανων στοιχείων, συνδυασμένες ποσοστιαία μεταξύ τους, καθορίζουν εάν ένα ένα χώμα είναι ελαφρύ (έχει καλή αποστράγγιση, καλή διακίνηση αέρα αλλά δε συγκρατεί πολλά θρεπτικά στοιχεία),  βαρύ (συγκρατεί πολύ υγρασία, δε στραγγίζει εύκολα άλλα έχει πολλά θρεπτικά στοιχεία) ή μέσης σύστασης (ενδιάμεση κατάσταση).

β) οργανικά στοιχεία 0,5-1,5 % Είναι υπολείμματα φυτικής, ζωικής ή μικροβιακής προέλευσης, τόσο στην πρωτογενή τους μορφή (μη-χουμικά), όσο και σε διάφορα στάδια αποσύνθεσης (χουμικά). Τα στοιχεία αυτά κυρίως εξασφαλίζουν θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών αλλά και των μικροοργανισμών του χώματος, βελτιώνουν τη δομή του αλλά και την ικανότητα συγκράτησης υγρασίας.

γ) νερό 25 % και 

δ) αέρα 25 %

 

Χημικές ιδιότητες του χώματος

Οι σημαντικότερες είναι οι παρακάτω: 

α) pH (πεχά). Είναι δείκτης οξύτητας που πρακτικά επιδρά στη διακίνηση των θρεπτικών στοιχείων.

β) Το CaCO3 του χώματος. Είναι τα ανθρακικά άλατα τα οποία σε μεγάλες συγκεντρώσεις δημιουργούν προβλήματα χλωρώσεων ασβεστίου και ελλείψεων σιδήρου στα φύλλα πολλών φυτών.

γ) Ηλεκτρική αγωγιμότητα. Η ιδιότητα αυτή χαρακτηρίζει ένα χώμα ως αλατούχο ή μη αλατούχο.  

 

Χρειάζεται να έχει κάποιος τόσες γνώσεις για το χώμα;

Δε χρειάζεται κάποιος να γίνει επιστήμονας για να φυτέψει ενα φυτό. Το μόνο που χρειάζεται να ξέρει είναι σε ποια βασική κατηγορία φυτών ανηκει το φυτό που θέλει να φυτέψει. Πχ εαν ειναι φυτό εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου κτλ. Γνωρίζοντας αυτό, τα υπόλοιπα τα αφήνει στους πραγματικούς επιστήμονες του χώματος τις επιχειρήσεις Αναγνώστου που για κάθε κατηγορία φυτού εχουν δημιουργήσει το κατάλληλο μίγμα χώματος!  

Χώμα για φυτά εξωτερικού χώρου

 Οργανικό προϊόν από αποσυντιθέμενα προϊόντα φυτικής προέλευσης, κατάλληλο για τη φύτευση ανθοφόρων φυτών, θάμνων και δέντρων. Συγκρατεί σημαντικά ποσοστά υγρασίας και εξασφαλίζει το σωστό αερισμό της ρίζας. Χρησιμοποιείται και ως εδαφοβελτιωτικό. Ιδανικό για θαμνώδεις αναρριχώμενες τριανταφυλλιές, ανθοφόρους θάμνους (νυχτολούλουδο, λαντάνα, πολύγαλα, καλλιστήμονα, αρτεμισία, πικροδάφνη κ.τ.λ.), αναρριχώμενα (γιασεμί, αγιόκλημα, βοκαμβίλια κ.τ.λ.), αρωματικά-φαρμακευτικά, κωνοφόρα, οπωροφόρα κ.ά. Απαλλαγμένο από σπόρους ζιζανίων και επιπρόσθετες χημικές ουσίες. Συγκρατεί υγρασία έως 35% και περιέχει οργανική ουσία κατά 45-55%. 

Χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου

Υψηλής ποιότητας εδαφικό μείγμα, κατάλληλο για ανθοφόρα και πράσινα φυτά εσωτερικού χώρου. Προσφέρει ιδανικό εδαφικό περιβάλλον στα φυτά σε γλάστρες, εξασφαλίζοντας τον καλό αερισμό του ριζικού συστήματος, την καλή στράγγιση και τη διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών στα φυτά. Η ξανθιά τύρφη στα συστατικά του προσδίδει ένα ελαφρώς πιο όξινο pH ενώ ο χούμος δίνει περιεκτικότητα σε οργανική ουσία έως 55%.Ο περλίτης που περιέχει βοηθά στην διατήρηση της υγρασίας στη γλάστρα σε ποσοστά 25-35%. Ιδανικό για σπαθίφυλλο, ανθούριο, φίκο, μπέντζαμιν, αράλια, φτέρη, χαμαιδορέα κ.ά

Χώμα για οξύφιλα

Το Φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά είναι ένα εξαιρετικό μείγμα από φυσικά υλικά (ξανθιά τύρφη, χουμοποιημένα φυτικά υπολείμματα, περλίτη) , ειδικά μελετημένο για φυτά όπως η γαρδένια, η καμέλια, η αζαλέα κ.ά. Εξασφαλίζει την καλή στράγγιση και το σωστό αερισμό της ρίζας. Επίσης, περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη σωστή ανάπτυξη του φυτού, το υγιές φύλλωμα και την πλούσια ανθοφορία του με έντονα χρώματα και αρώματα. Η οργανική ουσία που περιέχει κυμαίνεται στα όρια 37-45%. Συγκρατεί μέτρια υγρασία (30%) και τείνει προς το όξινο pH (5,2-6).

 

Χώμα για λαχανικά

Προϊόν οικολογικό, πλούσιο σε οργανική ουσία (30-35%) και απολύτως κατάλληλο για την καλλιέργεια όλων των κηπευτικών και των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών. Παρασκευάζεται από χώμα κήπου και υλικά φυσικής προέλευσης, όπως κομποστοποιημένα φυτικά υπολείμματα και χωνεμένη κοπριά, τα οποία εξασφαλίζουν θρεπτικά συστατικά (άζωτο, φώσφορο, κάλιο κ.ά.). Προσφέρει ιδανικό εδαφικό περιβάλλον, άριστες συνθήκες αερισμού της ρίζας και άριστες συνθήκες στράγγισης.

 

Χώμα για κάκτους και παχύφυτα

Το υπόστρωμα για κάκτους και παχύφυτα αποτελείται από κομποστοποιημένα υλικά φυτικής προέλευσης, τύρφη και ποταμίσια άμμο. Είναι ιδανικό για πολλά είδη κάκτων και παχυφύτων, όπως ευφορβία, αλόη, αγαύη, μεσημβριάνθεμο, κρασούλα, εχεβέρια, αιώνιο, σέδο, σταπέλια και άλλες ποικιλίες κάκτων και παχυφύτων. Πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και απαλλαγμένο απο επιμολύνσεις σπόρων ζιζανίων και χημικών ουσιών.

 

Χώμα για ορχιδέες

Το Υπόστρωμα για ορχιδέες αποτελείται από το φλοιό δέντρων και κομποστοποιημένα υλικά φυτικής προέλευσης. Είναι το ιδανικό υπόστρωμα
για κάθε είδος Ορχιδέας.Δείτε περισσότερα

Γαρυφαλλιά

Γαρύφαλλο στ΄ αφτί...