Βερβερίδα

Βερβερίδα

 

Λατινική ονομασία: Berberis thunbergii var Atropurpurea

Οικογένεια: Berberidaceae

Καταγωγή: Ιαπωνία

Ποικιλίες

 

 • Atropurpurea Nana
 • Aurea, Pink Queen
 • Silver Beauty
 • Bagatelle
 • Bogozam
 • Crimson Pygmy
 • Kobold
 • Helmond Pillar
 • Rose Glow
 • Sparkle
 • Thornless
 • Variegata

 

Περιγραφή

 

Πολυετής φυλλοβόλος θάμνος. Η απλή Berberis thunbergii φέρει πράσινα φύλλα , αλλά συνήθως στα φυτώρια βρίσκουμε την ποικιλία Berberis thunbergii var Atropurpurea που έχει κόκκινα φύλλα και είναι πιο διακοσμητική. Γενικά φτάνει ύψος τα 2-3 μέτρα και πλάτος τα 2 μέτρα. Οι νάνες ποικιλίες είναι πιο μικρές (έως 1 μέτρο). Ο βλαστός είναι λεπτός, ξυλώδης και φέρει αγκάθια. Όλες οι ποικιλίες ανθίζουν στο τέλος της Άνοιξης και καρποφορούν το Καλοκαίρι. Τα λουλούδια είναι μικροσκοπικά κίτρινα και βγαίνουν σε συστάδες στην άκρη των νέων βλαστών. Οι καρποί είναι στρογγυλοί, κόκκινοι και γυαλιστεροί. Παραμένουν πάνω στο φυτό όλο το χειμώνα και προσελκύουν μικρά πουλιά.

 

Ιδανικό φυτό για...

 

Στον κήπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυτικός φράκτης ή για να προσθέσει χρώμα στις συνθέσεις μας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως γλαστρικό φυτό για να δώσει χρώμα στο μπαλκόνι. Η ισχυρή ανθεκτικότητα του σε αντίξοες συνθήκες επιτρέπει τη χρήση του ακόμα και σε πυκνοκατοικημένα σημεία της πόλης.

 

Θέση

 

Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις. Μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιά αλλά τα φύλλα μπορεί να μην βγουν τόσο σκουροκόκκινα όσο σε συνθήκες πλήρους φωτισμού.

 

Θερμοκρασία

 

Ανθεκτικό σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (έως -27°C). Μπορεί να αντέξει και την υψηλή ζέστη το Καλοκαίρι.

 

 

Χώμα

 

Ευδοκιμεί σε πηλώδη ,αμμώδη και αργιλώδη εδάφη. Σημαντικό είναι η στράγγιση να είναι καλή. Ανθεκτικό στα φτωχά σε θρεπτικά στοιχεία εδάφη.

 

Πότισμα

 

Δεν χρειάζεται αυστηρό πότισμα. Ενώ είναι ανθεκτικό στην ξηρασία μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο νερό το Καλοκαίρι. Αν έχουμε νάνα ποικιλία σε γλάστρα φροντίζουμε το πιατάκι να μην συγκρατεί νερό και ποτίζουμε όταν το χώμα έχει στεγνώσει καλά.

Άνθηση

 

Όλες οι ποικιλίες ανθίζουν στο τέλος της Άνοιξης και καρποφορούν το Καλοκαίρι.

 

Λίπανση

 

Δεν υπάρχουν αναφορές για συγκεκριμένο σχέδιο λίπανσης.

 

Κλάδεμα

 

Κλαδεύουμε στην αρχή της Άνοιξης και στο τέλος του Φθινοπώρου. Ανθεκτικό στο πολύ αυστηρό κλάδεμα. Μπορεί να χρειαστεί ένα ελαφρύ τριμάρισμα το Καλοκαίρι για διατήρηση του σχήματος του θάμνου στον κήπο.

 

Πολλαπλασιασμός

 

Γίνεται με σπόρο στο τέλος του Χειμώνα ή με μοσχεύματα προς το τέλος της Άνοιξης ή το Καλοκαίρι. Ο σπόρος εξαπλώνεται εύκολα μέσω των πουλιών που τρώνε τους καρπούς του το Χειμώνα.

 

Εχθροί και ασθένειες

 

Δεν υπάρχουν ανησυχητικές προσβολές από έντομα. Μπορεί να παρατηρηθεί ερυσίφη με μορφή λευκής σκόνης στα φύλλα όταν έχουμε συνθήκες χαμηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας και υψηλής θερμοκρασίας. Συνίσταται αφαίρεση των προσβεβλημένων τμημάτων και σε εκτεταμένες προσβολές ψεκασμός με κοινό μυκητοκτόνο που μπορούμε να βρούμε στο φυτώριο.

 

Tip-άκος

 

Έχουν γίνει κλινικές δοκιμές για τη χρήση του καρπού της βερβερίδας ως συστατικό για φάρμακο κατά της ακμής

 

 Δείτε περισσότερα

Καθάρισε τα τζάμια οικολογικά

Καθαρίστε τα τζάμια σας οικολογικά...

Άγριο χαμομήλι στην πλατεία Πεντέλης

Φυσική ζωγραφιά με άγριο χαμομήλι.