Γιατί προτιμάμε το μέλι από την ζάχαρη.

Γιατί προτιμάμε το μέλι από την ζάχαρη.

Πηγή φωτογραφίας: Mareefe

Το μέλι και η ζάχαρη είναι και οι δύο υδατάνθρακες, αποτελούμενοι από τους δύο τύπους ζάχαρης: γλυκόζη και φρουκτόζη. Οι αναλογίες γλυκόζης και φρουκτόζης στο μέλι και στη ζάχαρη είναι διαφορετικές:

 

  • η ζάχαρη είναι 50% φρουκτόζη και 50% γλυκόζη, τα οποία συνδέονται και σχηματίζουν σακχαρόζη. Δεν έχει βιταμίνες ή θρεπτικά συστατικά.

 

  • Το μέλι περιέχει 40% φρουκτόζη και 30% γλυκόζη, ενώ το υπόλοιπο μέρος αποτελείται από νερό, γύρη και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά.

 

Γλυκαιμικός δείκτης

Η ζάχαρη έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το μέλι, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ταχύτερα. Αυτό οφείλεται στην υψηλότερη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και στην έλλειψη ιχνοστοιχείων. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και για διαβήτη τύπου 2.

 

Θερμίδες

Tο μέλι έχει ελαφρώς περισσότερες θερμίδες, δηλαδή ενέργεια, από τη ζάχαρη, αν και είναι πιο γλυκό οπότε χρησιμοποιείται λιγότερο. Και τα δύο γλυκαντικά μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους εάν χρησιμοποιούνται σε υπερβολικό βαθμό. 

 

Χώνεψη

Η ζάχαρη που έχει την μορφή σακχαρόζης όπως και αναφέρθηκε, περνάει από το στομάχι ακάθεκτη και τελικά διασπάται στο λεπτό έντερο. Στη συνέχεια το ήπαρ χρησιμοποιεί μερικά ένζυμα για να μετατρέπει τα μόρια σε γλυκόζη που είναι ικανή να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος για περαιτέρω χρήση. Το μέλι είναι διαφορετικό λόγω των ενζύμων που προστίθονται από τις μέλισσες στο νέκταρ, οι οποίες διαιρούν τη σακχαρόζη στα δύο απλά σάκχαρα φρουκτόζη και γλυκόζη. Αυτά τα σάκχαρα απορροφώνται άμεσα από το σώμα μας.

 

Προβλήματα στο συκώτι

Το ήπαρ μεταβολίζει την φρουκτόζη, οπότε αν γίνει υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να προκύψουν προβλήματα σχετικά με την λειτουργία του. Μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι η ζάχαρη μπορεί να έχει την ίδια αρνητική επίδραση στο ήπαρ όπως το αλκοόλ.

 

Τερηδόνα

Η τερηδόνα αναπτύσσεται ταχύτερα και σε περισσότερα δόντια με δίαιτα υψηλή σε περιεκτικότητα σακχάρων.

 

 

Συμπέρασμα

Το μέλι και η ζάχαρη είναι γλυκαντικά που πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Το καλό μέλι όμως υπερέχει διατροφικά, διότι δεν είναι επεξεργασμένο από τον άνθρωπο όπως είναι η ζάχαρη και έχει πρόσθετα οφέλη στην υγεία.

 Δείτε περισσότερα

Βανίλια

Οι βανίλιες είναι πολύ θρεπτικά φρούτα.

Γιασεμί

Καλλιεργείται για το αιθέριο έλαιο του, το ιασμέλαιο το οποίο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία.