Σπαράγγι

Σπαράγγι

Λατινική ονομασία: Asparagus officinalis

Οικογένεια: Liliaceae

Καταγωγή: Μικρά Ασία ή Αίγυπτο

Περιγραφή

Το σπαράγγι είναι πολυετές, ποώδες φυτό που καλλιεργείται για τους εδώδιμους νεαρούς βλαστούς του. Διακρίνονται τριών ειδών σπαράγγια ανάλογα με το χρώμα των βλαστών τους, λευκά, πράσινα και μοβ. Στην κορυφή των νέων βλαστών μπορούν να διακριθούν οι ανθοφόροι οφθαλμοί σαν μικροί όγκοι. Το σπαράγγι είναι δίοικο φυτό, που σημαίνει ότι τα αρσενικά άνθη δεν βρίσκονται στο ίδιο φυτό με τα θηλυκά.

Θέση

Προτιμούν θέσεις με αρκετό ήλιο ή ημισκιά. Μπορεί να φυτευτεί σε παραθαλάσσιες περιοχές. Η τοποθέτηση του σπαραγγιού κοντά σε φυτά τομάτας τα προστατεύει από νηματώδεις. Αντίστοιχα η τομάτα δρα ως απωθητικό για το σκαθάρι του σπαραγγιού.

Θερμοκρασία

Μπορεί να ανεχθεί θερμοκρασίες 6 – 38°C. Ιδανικό εύρος θερμοκρασιών για ανάπτυξη είναι το 15 – 30°C. Το Χειμώνα όταν οι βλαστοί δεν έχουν βγει από το έδαφος μπορεί να αντέξει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έως και -15°C. Οι βλαστοί μαραίνονται σε θερμοκρασίες κάτω των -1°C.

Χώμα

Μπορεί να φυτευτεί σε διάφορους τύπους εδάφους, αλλά αναπτύσσεται καλύτερα σε αμμοπηλώδη εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία με pH ίσο με 6,5 – 7.

Πότισμα

Χρειάζεται αρκετό πότισμα ώστε το έδαφος να είναι ελαφρώς υγρό. Το Φθινόπωρο και το Καλοκαίρι μπορεί να επιβιώσει μόνο με το νερό των βροχών.

Συγκομιδή

Η συγκομιδή γίνεται την Άνοιξη, περίπου 400 – 600 μέρες μετά τη φύτευση. Γίνεται σε πολλά χέρια και μπορεί να διαρκέσει έως και 60 μέρες.

Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιάζεται με ριζώματα ή σπόρο. Τα ριζώματα χρειάζονται 3 χρόνια για να δώσουν παραγωγή ενώ ο σπόρος μπορεί να χρειαστεί πάνω από 4 χρόνια. Ο σπόρος είναι πολύ ευαίσθητος και χρειάζεται ειδικές μεταχειρίσεις. Πρέπει να φυτεύεται σχετικά επιφανειακά απομακρυσμένος από γειτονικά φυτά. Χρειάζεται συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας εδάφους για να φυτρώσει, οι οποίες επιτυγχάνονται κάτω από αυστηρές καλλιεργητικές τεχνικές.

Εχθροί και Ασθένειες

Ο κύριος εχθρός του σπαραγγιού είναι το σκαθάρι του σπαραγγιού και οι λαγοί.

Διατροφικά οφέλη

Το σπαράγγι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, Β και C. Η περιεκτικότητα του σε νερό ξεπερνά το 90% για αυτό έχει πολύ χαμηλή θερμιδική αξία. Περιέχουν επίσης πληθώρα ιχνοστοιχείων τα οποία τους δίνουν αντιφλεγμονωδεις, χωνευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Το σπαράγγι δεν συνίσταται για ανθρώπους που έχουν ρευματισμούς, αρθριτικά, ποδάγρα και κυστίτιδες.

DIY

Σπαράγγια στη σχάρα

Υλικά:

  • 1 κιλό πράσινα σπαράγγια
  • 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Για τη βινεγκρέτ (προαιρετική):
    • 3 κουταλιές της σούπας φρεσκοστιμένο χυμό λεμόνι και 2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού
    • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσαμικό
    • Αλάτι και τριμμένο λευκό πιπέρι
    • 2/4 φλιτζάνια έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
    • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ή 1/2 κουταλάκι ρίγανη (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Ζεστάνετε την ψησταριά.
  2. Αλείψτε τα σπαράγγια καλά με το λάδι και πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι. 
  3. Ψήστε μέχρι να γίνουν γραμμές από τα σύρματα της γκριλιέρας, περίπου 2 λεπτά από την κάθε πλευρά.
  4. Σερβίρετε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου, σκέτα ή περιχύστε με βινεγκρέτ.

Καλή απόλαυση!

Πηγή: www.bostanistas.gr

Tip-άκος

Η καλλιέργεια των σπαραγγιών περικλείεται από πολλές δεισιδαιμονίες με την παλαιότερη να θέλει να θάβονται κέρατα προβάτων κοντά στα σπαράγγια, γιατί έτσι, πίστευαν οι παλιοί, θα φυτρώσουν πιο γρήγορα.



Δείτε περισσότερα

Ορτανσία

Το χρώμα της καθορίζεται από το Ph.