Φουντουκιά

Φουντουκιά

 

Λατινική ονομασία: Corylus avellana L.

Οικογένεια: Betulaceae

Κοινή ονομασία: φουντουκιά ή λεπτοκαρυά

 

Η φουντουκιά είναι γνωστή σε όλους μας για τους καρπούς της, οι οποίοι καταναλώνονται νωποί, ξηροί αλλά χρησιμοποιούνται και στη ζαχαροπλαστική. 

Περιγραφή

Ανήκει στους φυλλοβόλους θάμνους και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 5 μέτρα ύψος. Τα φύλλα της στην πάνω επιφάνεια είναι απλά, σκουροπράσινης απόχρωσης, ενώ στην κάτω επιφάνεια είναι ανοιχτοπράσινα και αποτελούνται από χνούδι και το σχήμα τους είναι οδοντωτό, με κοντό μίσχο. Ο καρπός βγαίνει σε ένα φυλλώδες περίβλημα. Τα αρσενικά άνθη της είναι ορατά και δεν έχουν πέταλα, ενώ τα θηλυκά δεν είναι ορατά μέχρι τις αρχές του χειμώνα.  Τα άνθη της έχουν κίτρινο χρώμα και εμφανίζονται πριν τα φύλλα.

Ανθίζει

Ανθίζει στις αρχές της άνοιξης.

Καρποφορία

 

Ξεκινά μετά το 8-10 χρόνο.

Συγκομιδή

Μπορούμε να συλλέξουμε τους καρπούς, από τα τέλη Αυγούστου μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου. 

Χώμα

Ευδοκιμεί σε εδάφη που είναι γόνιμα, βαθιά και καλοστραγγιζόμενα. Το Ph θα πρέπει να κυμαίνεται από 5,5-7,0 μονάδες.

Θερμοκρασία

Είναι ανθεκτική κατά τη βλάστηση την περίοδο του χειμώνα μέχρι -24°C, ενώ την περίοδο της ανθοφορίας δεν αντέχει κάτω από -9°C. Τους θερινούς μήνες δεν πρέπει η θερμοκρασία να ξεπεράσει τους 37°C, διότι μπορεί να αναστείλει την αύξηση της βλάστησης οριστικά και να επηρεάσει την ανάπτυξη του καρπού.

Θέση

Θέλει ηλιόλουστες θέσεις. 

Φύτευση

Την φυτεύουμε σε απόσταση 6 μέτρων μεταξύ τους. Λόγω του μεγάλου μεγέθους των ριζών δεν την καλλιεργούμε σε γλάστρα.

Πότισμα

Δε χρειάζεται πολύ πότισμα. Το καλοκαίρι όμως την ποτίζουμε τακτικά, γιατί αναπτύσσεται η ψίχα του καρπού. 

Κλάδεμα

Την κλαδεύουμε για να της δώσουμε σωστό σχήμα. Αφαιρούμε τα κλαδιά που δε δίνουν πλέον καρπούς, τα άρρωστα και τα γερασμένα. Σε γενικές γραμμές δεν την κλαδεύουμε αυστηρά.

Λίπανση

Κάνουμε φθινόπωρο και άνοιξη με ένα πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα. Αν γίνεται λίπανση και υπάρχουν σημάδια τροφοπενίας, τότε μάλλον της λείπει βόριο ή κάλιο.

Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιάζεται κυρίως με καταβολάδες, μοσχεύματα, λιγότερο με σπόρο και με εμβολιασμό. Ο σπόρος για να καρποφορήσει χρειάζεται 8-10 χρόνια και με τον εμβολιασμό η φουντουκιά, αργεί πολύ να δώσει νέο φυτό, έτσι δεν συνιστάται.

Εχθροί και ασθένειες

Μπορεί να προσβληθεί από αφίδες, αλευρώδεις. Από τα κολεόπτερα βαλανίνος, ο οποίος προκαλεί ζημιά στα σπέρματα και ο βλαστορύκτης, ο οποίος προκαλεί ζημιές στους νεαρούς βλαστούς, με αποτέλεσμα την ξήρανσή τους. Από ακάρεα που προκαλούν ζημιές στους οφθαλμούς και από μύκητες, που προκαλούν σηψιρριζίες , κηλίδες και νεκρώσεις των φύλλων.

DIY

Σοκολάτα με φουντούκια

 Υλικά:

- 2 πλάκες κουβερτούρα

- 200 γραμμάρια ψημένα φουντούκια, χωρίς αλάτι

- ζάχαρη άχνη

- σπορέλαιο

 Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε στο μπεν μαρί λίγο σπορέλαιο και άχνη ζάχαρη (άχνη βάζετε όσο θέλετε εσείς για να είναι η σοκολάτα σας γλυκά).
  2. Μόλις είναι έτοιμη η σοκολάτα την τοποθετούμε σε ένα ταψί, αφού έχουμε βάλει στο ταψί μεμβράνη και ρίχνουμε επάνω τα φουντούκια διάσπαρτα.
  3. Μετά βάζουμε το ταψί στο ψυγείο και το αφήνουμε για 2 ώρες.

 

Καλή απόλαυση! 

Tip-άκος

Τα φουντούκια περιέχουν πολλές θερμίδες 6,5 Kcal ανά γραμμάριο αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά.Δείτε περισσότερα

Χρυσάνθεμο

Χρώμα φθινοπωρινό...

Δεντρολίβανο

Είναι γνωστό ως μπαχαρικό και έχει χαρακτηριστική μυρωδιά.