Τσίκας

Τσίκας

 

Κοινή ονομασία : Κύκας η περιεστραμμένη , Τσίκας, Φοίνικας Σάγκο

Λατινική ονομασία : Cycas revoluta

Οικογένεια : Cycadaceae

Καταγωγή: Νοτιανατολική Ασία (κυρίως Ιαπωνία).

Περιγραφή

 

Είναι φυτό αειθαλές και πολυετές. Φτάνει σε ύψος έως 3 μέτρα. Τα φύλλα είναι παρόμοια με το φοίνικα αλλά πιο λεπτά και γυαλιστερά. Επίσης τείνουν να καμπυλώνονται στην άκρη τους. Χαρακτηρίζεται ως δίοικο, δηλαδή δεν συνυπάρχουν αρσενικά και θηλυκά άνθη στο ίδιο φυτό. Η ανάπτυξη του είναι πολύ αργή (φυτρώνουν 3-8 νέα φύλλα το χρόνο με πιθανές παύσεις στην ανάπτυξη , οι οποίες διαρκούν έως και 2 χρόνια). Τα αρσενικά φυτά φέρουν άνθη σε κατακόρυφες χρυσο-καφέ ωοειδείς ταξιανθίες. Τα θηλυκά φυτά παράγουν πυκνές συστάδες μικρών λευκών λουλουδιών στην κορυφή του φυτού. Τα λουλούδια αυτά δίνουν τη θέση τους σε συστάδες μικρών κόκκινων καρπών.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα φύλλα περιέχουν αλκαλοειδή ,τα οποία είναι δηλητηριώδη για ανθρώπους και ζώα αν καταναλωθούν.

 

Ιδανικό φυτό για...

 

Συνθέσεις βραχόκηπων, μεσογειακών κήπων και διακόσμηση του γκαζόν. Σε γλάστρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρακτική bonsai.

 

Θέση

 

Αν τοποθετηθεί στον κήπο προτιμά τις ηλιόλουστες απάνεμες θέσεις. Σε περίπτωση που το βάλουμε σε γλάστρα μπορεί να τοποθετηθεί στο μπαλκόνι ή μέσα στο σπίτι, αρκεί να εκτίθεται στον ήλιο. Μέρη του φυτού που δεν έχουν επαφή με το φως του ήλιου μπορεί να μην αναπτυχθούν πολύ έως καθόλου δίνοντας έτσι ένα παραμορφωμένο ασύμμετρο φυτό. Αποφεύγουμε την τοποθέτηση κοντά σε καλοριφέρ, αεραγωγούς και αιρκοντίσιον.

 

Θερμοκρασία

 

Ευαίσθητο στο κρύο του χειμώνα. Η ζέστη σε συνδυασμό με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία δίνει πιο εύρωστη βλάστηση και μπορεί να προωθήσει την άνθηση το Καλοκαίρι.

 

Χώμα

 

Αρέσκεται κυρίως σε πηλώδες έδαφος. Το κομπόστ στο μίγμα χώματος δρα θετικά. Η στράγγιση πρέπει να είναι καλή.

 

Πότισμα

 

Χρειάζεται πολύ λίγο πότισμα , αρκετό ώστε το έδαφος να είναι υγρό. Αν είναι σε γλάστρα αφαιρούμε το παραπάνω νερό που μπορεί να μαζευτεί στο πιατάκι.

 

Άνθιση

 

Η άνθηση γίνεται από τον Μάιο έως τον Ιούλιο. Ο τσίκας αρχίζει να ανθίζει 15-20 χρόνια μετά το φύτρωμα του και δεν ανθίζει κάθε χρόνο.

 

Λίπανση

 

Την περίοδο που βγαίνουν νέα φύλλα (πρώτο νέο φύλλο της Άνοιξης έως μέσα Φθινοπώρου) μπορούμε να προσθέσουμε ειδικό λίπασμα για φυλλοφόρα καλλωπιστικά μέσα στο νερό ποτίσματος που μπορείτε να προμηθευτείτε από γεωπονικά καταστήματα. Επωφελείται από την προσθήκη χωνεμένης κοπριάς στο χώμα την Άνοιξη.

 

Κλάδεμα

 

Δεν χρειάζεται αυστηρό κλάδεμα λόγω της αργής του ανάπτυξης. Αφαιρούμε τα κίτρινα και τα νεκρά φύλλα με καθαρό ψαλίδι από τη βάση τους. Σε περίπτωση που έχουμε φυτό που παράγει καρπούς φροντίζουμε να τους αφαιρούμε με γάντια, καθώς είναι τοξικοί.

 

Πολλαπλασιασμός

 

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με σπόρο ή παραφυάδες. Δυστυχώς και οι δύο εναλλακτικές απαιτούν ειδική φροντίδα και εξοπλισμό οπότε δεν μπορούν να γίνουν στο σπίτι.

 

Εχθροί και ασθένειες

 

Γενικά είναι ανθεκτικό σε ασθένειες και έντομα. Σπανίως το Χειμώνα μπορεί να εμφανιστούν τετράνυχοι στην άκρη του βλαστού ,αλλά δυστυχώς δεν είναι ορατοί με το γυμνό μάτι μέχρι η προσβολή να είναι θανάσιμη. Άλλο πιθανό έντομο που μπορεί να προσβάλλει το φυτό μας είναι ο ψευδόκοκκος. Η προσβολή εντοπίζεται από την εμφάνιση πορτοκαλί στιγμάτων σαν σταγόνες μελιού πάνω στα φύλλα. Και τα δύο αυτά έντομα αντιμετωπίζονται με σκευάσματα που μπορούν να βρεθούν στο φυτώριο. Συχνές μυκητολογικές ασθένειες αποτελούν η σήψη της ρίζας και η ερυσίβη. Η σήψη μπορεί να εντοπιστεί γρήγορα λόγω της άσχημης μυρωδιάς. Συστήνεται μεταφύτευση σε νέο χώμα και κόψιμο των σαπισμένων ριζών. Η ερυσίβη εμφανίζεται σαν λευκό κάλυμμα στην κορυφή του φυτού όταν ο καιρός είναι ζεστός. Αντιμετωπίζεται με αφαίρεση των προσβεβλημένων φύλλων και ψέκασμα με ειδικό μυκητοκτόνο.

 

Tip-άκος

 

  • Συχνά θεωρείται ζωντανό απολίθωμα, αφού τα πρώτα απολιθώματα του γένους Cycas εμφανίστηκαν στην Πέρμια περίοδο, 280 εκατομμύρια χρόνια πριν
  • Ο σπόρος και η σκόνη του βλαστού μετά από ειδική επεξεργασία χρησιμοποιούνται ως συστατικό διάφορων συνταγών των χωρών της Ασίας.

 Δείτε περισσότερα

Φακές φυτρωμένες σε φολίδες κουκουναριού

Πρωτότυπη DIY κατασκευή για παιδιά

Πως πολλαπλασιάζω εύκολα τον ανανά

εύκολος πολλαπλασιασμός του ανανά στο σπίτι!