Πυξάρι

Πυξάρι

 

Οικογένεια: Buxaceae

Λατινική ονομασία φυτού: Buxus sp.

Ποικιλίες

  • Buxus sempervirens (Για ψυχρά κλίματα)
  • Buxus macrophylla Rotundifolia (Για νότια κλίματα)
  • Buxus macrophylla Faulkner (Για όλα τα κλίματα)

Ιδανικό φυτό για...

τη δημιουργία φρακτών, οριοθέτηση διαδρόμων και κήπων, δημιουργία  διαχωριστικών παρτεριών. Το μέγεθος του (50 εκ. – 1μ.), το καθιστά ιδανικό για την αρχιτεκτονική κήπων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη δημιουργία σχημάτων (μπάλες, κύβοι, κώνοι). Επίσης είναι μια καλή επιλογή για φύτευση σε γλάστρα. 

Χαρακτηριστικό γνώρισμα

 Από τα πιο δημοφιλή στην αρχιτεκτονική κήπων. Το μικρό, οβάλ και πυκνό φύλλωμα του, του δίνει μια συμπαγή μορφή. Είναι πράσινο όλο το χρόνο και αποπνέει μια φινέτσα. Χαρακτηριστικά, έχει πολλάκις χρησιμοποιηθεί σε κήπους αρχοντικών και παλατιών.

Περιγραφή

Είναι αειθαλές φυτό με χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα. Αναπτύσσεται πολύ αργά  και μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα σε ύψος, εφόσον μείνει  ακλάδευτο για πολλά χρόνια. Αν μείνει ακλάδευτο, τα λουλούδια του ανθίζουν τον Απρίλιο. 

Θέση

Μπορεί να φυτευτεί και σε ηλιόλουστα αλλά και σε σκιερά μέρη. Προσαρμόζεται σε κάθε σημείο. Είναι όμως ακατάλληλο για παραθαλάσσιες τοποθεσίες, καθώς το καίει η αλμύρα.

Θερμοκρασία

Είναι φυτό που αντέχει μέχρι τους -15° C αλλά σε περίπτωση που η θερμοκρασία διατηρηθεί χαμηλά, μπορεί τα φύλλα να πάρουν ένα καφέ χρώμα. Το πράσινο όμως επανέρχεται με την άνοδο της θερμοκρασίας. 

Χώμα

Προσαρμόζεται σε όλα τα εδάφη αλλά δείχνει μια προτίμηση στα ασβεστούχα.

Πότισμα

Προσαρμοσμένο ανάλογα με  την εποχή του χρόνου. Το χειμώνα ποτίζουμε κάθε 10 ημέρες, το καλοκαίρι 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Άνοιξη και φθινόπωρο 1 με 2 φορές την εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση όμως προσέχουμε την αποστράγγιση του νερού αφού αν λιμνάσει θα κάνει ζημιά.

Κλάδεμα

Με το κλάδεμα του δίνουμε το σχήμα και το ύψος που επιθυμούμε. Δεν είναι τυχαίο πώς το πυξάρι χρησιμοποιείται κατά κόρον για γλυπτική με φυτά.

Λίπανση

Άνοιξη και φθινόπωρο, το λιπαίνουμε με ένα πλήρες  και ισορροπημένο λίπασμα. 

Εχθροί και ασθένειες

Δεν έχει ιδιαίτερους εχθρούς και απειλή από ασθένειες. 

Πολλαπλασιασμός

Tip-άκος

  • Χαρακτηριστικά δείγματα από  φυτό-γλυπτική με πυξάρι, εμφανίζονται στην ταινία ¨Ο Ψαλιδοχέρης’’
  • To όνομά του σημαίνει «αειθαλές κουτί»,Buxus sempervirens,στα λατινικά.


Δείτε περισσότερα

Τουλίπα

Ολλανδική ομορφιά!

Χουρμαδιά

Περιέχει σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, χλώριο, μαγνήσιο, θείο και φώσφορο.