Κοράλλι

Κοράλλι

 

Λατινική ονομασία: Russelia equisetiformis

Οικογένεια: ‎Plantaginaceae

Περιγραφή

Είναι πολυετής θάμνος που μπορεί να φτάσει τα 2,5 μέτρα ύψος και έως 4 μέτρα διάμετρο. Έχει πολυάριθμους λεπτούς πράσινους βλαστούς με πολλές διακλαδώσεις. Τα φύλλα του είναι πολύ μικρά και θυμίζουν μικρά πράσινα λέπια κολλημένα πάνω στους βλαστούς. Τα άνθη είναι κόκκινα μικροσκοπικά και έχουν σχήμα σωλήνα.

 

Ιδανικό φυτό για...

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσει χρώμα σε διάφορα μέρη του κήπου ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

 

Θέση

Αναπτύσσεται καλά σε ηλιόλουστες και ημισκιερές θέσεις. Πρέπει να είναι προστατευμένο από δυνατούς ανέμους.

 

Θερμοκρασία

Εξαιρετικά ανθεκτικό στον καύσωνα και την ξηρασία. Ο ελληνικός Χειμώνας μπορεί να το ξεράνει το φυτό, ωστόσο μπορεί να ξαναφυτρώσει πολύ γρήγορα.

 

Χώμα

Ευδοκιμεί σε καλά στραγγιζόμενα γόνιμα εδάφη. Μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα σε τεχνητές λιμνούλες. Η οξύτητα του εδάφους δεν φαίνεται να το επηρεάζει. 

 

Πότισμα

Παρόλο που είναι ανθεκτικό στην ξηρασία χρειάζεται αρκετό πότισμα ώστε να διατηρείται ακέραιη η άνθηση και η ανάπτυξη. Ποτίζουμε εβδομαδιαία και αυξάνουμε τη συχνότητα ποτίσματος τις πολύ ζεστές περιόδους του Καλοκαιριού. Αν είναι τοποθετημένο στον κήπο δεν το ποτίζουμε το Χειμώνα καθώς οι χειμωνιάτικες βροχές παρέχουν αρκετή υγρασία.

 

Άνθηση

Ανθίζει από την Άνοιξη έως το τέλος του Φθινοπώρου. Σε νότιες περιοχές της Ελλάδας μπορεί να φέρουν τα άνθη όλο το χρόνο.

 

Λίπανση

Λιπαίνουμε κάθε 2 εβδομάδες με ειδικό ισορροπημένο λίπασμα για καλλωπιστικούς θάμνους, που μπορείτε να προμηθευτείτε από καταστήματα του εμπορίου. Τον Χειμώνα μειώνουμε την λίπανση σε μια φόρα το μήνα.

 

Κλάδεμα

Κάνουμε αυστηρό κλάδεμα όταν αρχίζει η Άνοιξη για να διατηρήσουμε το επιθυμητό σχήμα. Στη διάρκεια της ανθοφορίας μπορούμε να απομακρύνουμε παλαιότερα λουλούδια για να ενθαρρύνουμε το φυτό να ανθίσει περισσότερο. Σε περιοχές με πολύ κρύο Χειμώνα μπορούμε να κόψουμε τα φυτό κοντά στη βάση και να καλύψουμε με κοπριά για να διαχειμάσει.

 

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με μοσχεύματα όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

Tip-άκος

  • Το όνομα του γένους του φυτού δόθηκε προς τιμήν του Dr. Alexander Russell (1715-1768) γνωστού βοτανολόγου και φυσιοδίφη.
  • Το φυτό αυτό έχει λάβει το βραβείο Award of Garden Merit της Royal Horticultural Society το 1993 , το οποίο αποτελεί σύμβολο ποιότητας για καλλωπιστικά φυτά.

 Δείτε περισσότερα

Ροδιά

Τα ρόδια είναι έτοιμα όταν ο φλοιός τους γίνει κόκκινος.

Άτσερ

Στην Ελλάδα, είναι γνωστό ως σφενδάμι ή σφένδαμος