Καμέλια

Καμέλια

Λατινική ονομασία φυτού: Camellia japonica

Κοινή ονομασία: Ρόδο της Ιαπωνίας

Οικογένεια: Theaceae

Χαρακτηριστικό της γνώρισμα

Η καμέλια ξεχωρίζει για τα μεγάλα λουλούδια της. Ανάλογα με την ποικιλία, τη συναντούμε με μονά, ημίδιπλα ή διπλά άνθη σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και όπως ροζ, φούξια, κόκκινο, λευκό κ.α.

Περιγραφή

Δέντρο αργής ανάπτυξης ή αειθαλής θάμνος που μπορεί μετά από αρκετά χρόνια να φτάσει τα 5 μέτρα σε ύψος. Τα φύλλα της είναι πράσινα γυαλιστερά. 

Άνθιση

Τα άνθη της εμφανίζονται την άνοιξη. 

Θέση

Τη φυτεύουμε πάντα σε χώρους που δεν μεταβάλλεται ιδιαίτερα η θερμοκρασία. Απαραίτητα την προστατεύουμε από τους ισχυρούς ανέμους. Iδανικά είναι τα ημισκιερά σημεία.

Θερμοκρασία

Είναι φυτό που χρειάζεται τόσο ψηλές, όσο και χαμηλές θερμοκρασίες, για να έχουμε πλούσια άνθηση.  Αντέχει λίγο πιο κάτω από τους 0οC, αλλά για να αναπτυχθεί χρειάζεται θερμό κλίμα.

Χώμα

Φυτεύεται κυρίως σε γλάστρα και το χώμα που χρειάζεται είναι το όξινο, ειδικό για οξύφυλλα φυτά. Ευδοκιμεί σε όξινα εδάφη και με καλή αποστράγγιση.

Ιδανικό φυτό για...

Γενικά είναι φυτό για προστατευμένα σημεία. Είναι ιδανική για σκεπαστά μπαλκόνια και πυλωτές πολυκατοικιών.

Πότισμα

Έχει ανάγκη από συχνά ποτίσματα, ενώ το χώμα της θα πρέπει να παραμένει νωπό αλλά να στραγγίζονται τα νερά. Καλό θα είναι να την ψεκάζουμε τακτικά με νερό αφού χρειάζεται υγρασία.

Κλάδεμα

Χρειάζεται να αφαιρούμε τα μαραμένα λουλούδια προκειμένου να ανθίζουν περισσότερα μπουμπούκια. Όταν περάσει η ανθοφορία της, κλαδεύουμε τα ξερά προκειμένου να της δώσουμε σχήμα και να την βοηθήσουμε να έχει καλύτερο αερισμό.

Λίπανση

Άνοιξη και φθινόπωρο, τη λιπαίνουμε με ένα υδροδιαλυτό, πλήρες  και ισορροπημένο λίπασμα. Δεν λιπαίνουμε χειμώνα και καλοκαίρι. Σε περίπτωση που τα φύλλα της κιτρινίζουν ενώ τα νεύρα τους παραμένουν πράσινα, μάλλον της λείπει σίδηρος (Fe), οπότε συμπληρωματικά λιπαίνουμε με χηλικό σίδηρο.

Εχθροί και ασθένειες

Οι συνηθέστεροι εχθροί της είναι η μελίγκρα και τα κοκκοειδή.

Πολλαπλασιασμός

Tip-άκος

Είναι γνωστή και από το θεατρικό έργο «Η κυρία με τας καμελίας».Δείτε περισσότερα

Μπάμια

Ένα νόστιμο καλοκαιρινό λαχανίκο με μεγάλη διατροφική αξία!

Ημερολόγιο λαχανικών Μαρτίου

Σπέρνω, φυτεύω, συγκομίζω το Μάρτιο...