Ιπομέα

Ιπομέα

Άλλη Κοινή Ονομασία: Χωνάκι

Λατινική ονομασία:  Ipomea purpurea

Οικογένεια: Convolvulaceae

Καταγωγή: Νότια Αμερική

Instagram

Ποικιλίες:

Υπάρχει μεγάλο εύρος ποικιλιών και ειδών για να διαλέξουμε, οι οποίες εστιάζουν στο χρώμα των ανθών. Έτσι μπορούμε να βρούμε την ιππομέα σε πλήθος χρωμάτων και με διχρωμίες ή σχέδια στα άνθη της.  Μερικές από τις κυριότερες είναι :

  • Ipomoea carnea:  Διαθέτει μεγάλα καρδιόμορφα φύλλα και ροζ άνθη.
  • Ipomoea indica:  Έχει  όμορφα μωβ άνθη στο εσωτερικό των οποίων διακρίνεται ένα αστεροειδές σχέδιο σε ανοιχτό μωβ ή ροζ χρώμα.

Ipomoea Kiss Me Quick (Ιππομέα φίλα με γρήγορα): Ποικιλία με ιδιαίτερα εντυπωσιακά άνθη λευκού χρώματος με πιτσιλιές από μοβ, ροζ και κόκκινο χρώμα.

Περιγραφή:

Η ιππομέα είναι ένα αναρριχώμενο ποώδες φυτό που χρησιμοποιείται για την καλλωπιστική του αξία. Είναι ετήσιο, με γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και τάση να εξαπλώνεται καλύπτοντας μεγάλες εκτάσεις. Τα φύλλα έχουν σχήμα καρδίας, έντονο πράσινο χρώμα και σχηματίζουν ένα πυκνό φύλλωμα. Μπορεί να αναρριχηθεί σε ύψος 5 – 10  μέτρων με λεπτούς βλαστούς που απλώνονται σε κάθε κατεύθυνση. Τα άνθη της είναι μεγάλα και χωνοειδή σε πολλά χρώματα ανάλογα με την ποικιλία.

Θέση:

Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις, αλλά μπορεί να αναπτυχτεί και σε ημισκιερές.

Άνθηση:

Ανθίζει καλοκαίρι με φθινόπωρο.

Θερμοκρασία:

 Είναι ευαίσθητη στους παγετούς.

Χώμα:

Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις. Ιδανικά τα υγρά, γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση.

Πότισμα:

 Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό, φροντίζουμε να κρατάμε το χώμα της υγρό ποτίζοντας όταν αυτό στεγνώνει.

Κλάδεμα:

Δεν είναι απαραίτητο, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί για τον περιορισμό του φυτού. Επίσης, συνίσταται η αφαίρεση των ξερών λουλουδιών και βλαστών.

Λίπανση:

Δεν είναι απαραίτητη, μπορεί να εφαρμοστεί  λίπανση κατά την περίοδο ανάπτυξής της κάθε 3 εβδομάδες με σκευάσματα για καλλωπιστικά φυτά. Η υπερβολική αζωτούχα λίπανση θα οδηγήσει σε μεγάλη ανάπτυξη των βλαστών αλλά ελάχιστη έως καθόλου ανθοφορία.

Πολλαπλασιασμός:

Γίνεται εύκολα με μοσχεύματα και σπόρους.

Εχθροί και ασθένειες:

Η κυριότερη ασθένεια είναι η σκουρία (Coleosporium ipomoeae). Εάν ποτίζουμε υπερβολικά μπορεί να έχουμε προσβολές από μύκητες που προκαλούν σηψιρριζίες.  Οι κυριότεροι εχθροί είναι ο αλευρώδης , ο θρύπας , ο τετράνυχος και οι αφίδες.

Tip-άκος:

Πολλά μέρη του φυτού είναι τοξικά αν καταναλωθούν από τον άνθρωπο ή ζώα.Δείτε περισσότερα

Ανεμογεννήτριες

Δίνουν ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να μολύνουν το περιβάλλον!

Πανσές

Πήρε το όνομά του από το γαλλικό “Pansez”, που σημαίνει σκέφτομαι. Αυτό, γιατί όταν ένας άνδρας ήθελε....