Χειμώνανθος

Χειμώνανθος

 

Λατινική ονομασία φυτού: Chimonanthus praecox ssp

Οικογένεια: Calycanthaceae

Χαρακτηριστικό γνώρισμα

Ο χειμωνανθός είναι το χαρακτηριστικό φυτό του χειμώνα, γνωστό για το άρωμα και τα όμορφα άνθη του.

Περιγραφή

Είναι φυλλοβόλος ή αειθαλής θάμνος που μπορεί να φτάσει τα 4 μέτρα ύψος. Έχει κίτρινα αρωματικά άνθη σε σχήμα που θυμίζει αστεράκι. 

Θέση

Σε ηλιόλουστα, προστατευμένα από τον αέρα σημεία. 

Θερμοκρασία

Είναι ανθεκτικό φυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες ακόμα και κάτω από τους -20 οC. Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού υπό την προϋπόθεση πως τον ποτίζουμε. 

Χώμα

Προσαρμόζεται σε όλα τα εδάφη, αλλά προτιμά ουδέτερα ή αλκαλικά.

Ιδανικό φυτό για...

Είναι ιδανικό τόσο για την βεράντα σας, όσο και για τον κήπο σας. Μπορείτε να τον τοποθετήσετε σε παρτέρια, ώστε να δημιουργήσετε ένα συμπαγή φράχτη, αλλά και μεμονωμένα σε γλάστρα για να δώσετε υπέροχο άρωμα και χρώμα στην γωνία σας.

Πότισμα

Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό, γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται μέτριο πότισμα. 4-5 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι και 1-3 τις υπόλοιπες εποχές.

Κλάδεμα

Συνήθως, κλαδεύουμε, όταν ο χειμωνανθός είναι ανθισμένος ή μετά την άνθιση. Τα κομμένα κλαδιά διατηρούνται στα ανθοδοχεία για αρκετό καιρό. Καθώς ο χειμωνανθός ανθίζει σε ξύλο ηλικίας μόλις δύο ετών, αφαιρούμε το μισό του μήκους των κλαδιών. Επίσης, γίνεται απάλειψη των λαίμαργων βλαστών, των ξερών και των γερασμένων. 

Λίπανση

Ένα πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα θα πρέπει να εφαρμόζεται την άνοιξη και νωρίς το φθινόπωρο.

Εχθροί και ασθένειες

Δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.

Tip-άκος

Ο χειμώνανθος είναι το πρώτο φυτό που ανθίζει μέσα  στον  χειμώνα και έχει αποτελέσει έμπνευση για ποίηση και τραγούδια.Δείτε περισσότερα

Φακές φυτρωμένες σε φολίδες κουκουναριού

Πρωτότυπη DIY κατασκευή για παιδιά

Πασχαλιά

Έχει ταυτιστεί με το Πάσχα, εξ ου και το όνομα της.