Γεράνι

Γεράνι

 

Κοινή Ονομασία: Γεράνι, Μολόχα , Πελαργόνιο

Λατινική Ονομασία: Pelargonium zonale

Οικογένεια: Geraniaceae

Καταγωγή: Αυτοφυές στις περισσότερες εύκρατες περιοχές του κόσμου.

Ποικιλίες

Στο γένος των πελαργόνιων (Pelargonium) συναντάμε πολλά ποώδη και θαμνώδη καλλωπιστικά φυτά. Παρακάτω περιγράφουμε σύντομα τα γνωστότερα είδη γερανιού :

Pelargonium zonale: Το γνωστό μας γεράνι και το είδος που περιγράψουμε παρακάτω. Πήρε το όνομά του από την σκούρα πράσινη ζώνη στο έλασμα των φύλλων του.

Pelargonium peltatum:  Γνωστό και ως βαμβακούλα ή μαστιχιά είναι ένα γεράνι με φύλλα παρόμοια με του κισσού. Είναι κρεμόκλαδο φυτό, για αυτό χαρακτηρίζονται και ως κρεμαστό γεράνι, με άφθονα άνθη σε ταξιανθίες που θυμίζουν μανιτάρι (σκιάδιου) .

Pelargonium capitatum: Γνωστή και ως αρμπαρόρριζα. Είναι φυτό με ιδιαίτερα αρωματικά φύλλα και φτάνει σε ύψος τα 90 εκατοστά.

 

Περιγραφή

Το γεράνι είναι ένα ευρέως διαδεδομένο ποώδες καλλωπιστικό φυτό.  Φτάνει σε ύψος τα 30 – 40 εκατοστά, αν και ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να φτάσει και το 1,5 μέτρο. Τα χαρακτηριστικά που το κάνουν τόσο αγαπητό είναι τα μεγάλα, όμορφα άνθη του σε συνδυασμό με το εύρος ανθοφορίας του, που αγγίζει τους 6 μήνες. Τα συναντάμε σε κόκκινο, ροζ, μωβ και λευκό χρώμα ή και σε συνδυασμό αποχρώσεων. Το φύλλωμα του είναι σκουροπράσινο και διατηρείται όλο τον χρόνο. Ένα ακόμα πλεονέκτημά του είναι οι μειωμένες απαιτήσεις του φυτού σε έδαφος και φροντίδα. 

 

Ιδανικό φυτό για...

Την διακόσμηση του κήπου και του μπαλκονιού μας, χρησιμοποιούνται κατ' εξοχή σε  γλάστρες, ζαρντινιέρες. Το είδος Pelargonium peltatum  είναι κατάλληλο και για κρεμαστά καλάθια ή φύτευση στην κορυφή χαμηλών τοίχων που τους καλύπτει και διακοσμεί.

 

Θέση

Επιλέγουμε ηλιόλουστες θέσεις. Κατάλληλο και για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές.

 

Θερμοκρασία

Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες, όμως ευαίσθητο στον παγετό. Τον χειμώνα και σε περιοχές που έχουμε συχνής παγετούς το μεταφέρουμε σε προφυλαγμένες θέσεις, ακόμα και αν χρειάζεται εκρίζωση από τον κήπο.

 

Χώμα

Αναπτύσσεται εύκολα σε οποιοδήποτε είδος εδάφους, αρκεί να έχουμε καλή αποστράγγιση .

 

Πότισμα

Θέλει τακτικά ποτίσματα κατά την περίοδο ανθοφορίας, ενώ τον χειμώνα περιορίζουμε τις ποσότητες νερού που χρησιμοποιούμε.

Προσοχή το νερό να έχει στραγγίσει πριν ξαναποτίσουμε. 

 

Άνθηση

Ανθίζει συνεχώς από τον Απρίλιο έως τους πρώτους παγετούς του Νοέμβριου.

 

Λίπανση

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίπασμα για ενίσχυση της ανθοφορίας μία φορά τον μήνα καθ' όλη την διάρκεια της άνθησης (αρχές Άνοιξης - τέλη Φθινόπωρου).

 

 

Κλάδεμα

Μετά τους τελευταίους παγετούς της Άνοιξης κλαδεύουμε αυστηρά για δημιουργία νέας βλάστησης και πλούσια ανθοφορίας.  Αφαιρούμε συχνά τα ξερά λουλούδια κατά την περίοδο της ανθοφορίας για την ενίσχυσή της.

 

Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιάζεται εύκολα  με μοσχεύματα, αλλά και με σπόρο σπανιότερα.

 

Εχθροί και ασθένειες

Οι σκωριάσεις προσβάλουν συχνά το γεράνι και πολλές φορές έχουμε μικρές προσβολές από τετράνυχο και αφίδες.

 

DIY

Πολλαπλασιασμός του γερανιού με μοσχεύματα

Γίνεται συνήθως Αύγουστο με Σεπτέμβριο, αλλά μοσχεύματα μπορούν να ληφθούν από το Μάρτιο. Βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία μας είναι η θερμοκρασία να είναι άνω του 0°C και η υγρασία του εδάφους μας κανονική.

  • Επιλέγουμε υγιή μοσχεύματα  μήκους 15 εκατοστών που δεν έχουν ανθοφορήσει, κατά προτίμηση κορυφαία. Τα κόβουμε διαγώνια από τον βλαστό.
  • Αφαιρούμε τα φύλλα της βάσης, αφήνοντας 2-3 φύλλα στην κορυφή.
  • Το φυτεύουμε σε μία γλάστρα με φρέσκο χώμα, την ποτίζουμε και την τοποθετούμε σε φωτεινό μέρος, όχι απευθείας στον ήλιο.
  • Ποτίζουμε μόνο αφού έχει στεγνώσει το χώμα, για να αποφύγουμε το σάπισμα του φυτού.
  • Τα φύλλα του πιθανότατα να ξεραθούν σε μερικές μέρες, αυτό δεν δημιουργεί  πρόβλημα, καθώς σύντομα θα εκπτυχθούν νέα.
  • Μέτα από περίπου 1 μήνα  μπορούμε να το τοποθετήσουμε απευθείας στον ήλιο και να το μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα.

 

Tip-άκος

  • Το αιθέριο έλαιο του γερανιού είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και C.
  • Επίσης το αιθέριο έλαιό του απομακρύνει τις ψείρες και τα κουνούπια.

 Δείτε περισσότερα

Γκίνγκο Μπιλόμπα

Το αρχαιότερο είδος δέντρου στον πλανήτη, μοναδικός εκπρόσωπος μίας οικογένειας που έχει εξαφανιστεί !

Πορτοκαλιά

Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια...